Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A D-vitamin-szedés előnyei és veszélyei

2016.12.16. | N. Trencsényi Klára
Sokat hallani manapság a D-vitamin-pótlás fontosságáról. Ám a nem szakszerű vitaminpótlás veszélyes is lehet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Manapság egyre több orvos szorgalmazza a napfényszegény évszakokban a D-vitamin pótlását, mivel ez a mikrotápanyag – a jelen kutatások alapján legalábbis nagyon úgy látszik – nemcsak a csontok épségére, hanem az izomműködésre, az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van.
Újabb tudományos vizsgálatok azt igazolták, hogy csökkenti az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának valószínűségét, tartós hiánya viszont növel(het)i egyes daganatos, keringési betegségek kialakulásának kockázatát.

Ne a reklámokra hallgassunk, hanem az orvosunkra!

Minthogy a tél végére a magyar lakosság jelentős hányadánál D-vitamin-hiány lép fel – amelynek tünete lehet a bőr sápadtsága, az izomzat tónusának csökkenése –, sokan döntenek e vitaminfajta pótlása mellett.
A D-vitamin öntevékeny pótlása viszont kockázatos lehet, mert ez a zsírban oldódó mikrotápanyag – a szervezetben felhalmozódva – károsíthatja a legfontosabb méregtelenítő szerveinket, a vesénket, a májunkat, sőt a bélrendszerünket is. Ezért csak orvosi konzultáció, sőt – indokolt esetben – az egyéni vitaminszint felmérése után kerülhet sor a D-vitamin-pótlásra.
Rendszeres alkalmazás esetén túladagolásra figyelmeztető jelek lehetnek: a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása.
Mivel tehát legtöbbünknek nincsenek megbízható információink arról, hogy kinek milyen formában, mekkora dózisban szabad/kell/lehet naponta beszednie, fogyasztania bármit is ezen vitamin szintjének fenntartáshoz, érdemes megpróbálkozni a természetes pótlással.

„Napfénypótló” ételek

  • Kevesen gondolják, hogy az ehető gombák (a piaci és bolti forgalomban árult shii-take, csiperke, laska) remek tápanyagforrásul szolgálnak. Nemcsak folsavban, szelénben, hanem cinkben, káliumban, valamint C- és D-vitaminban is gazdagok.
  • Bár a tojásfogyasztás éveken át volt vitatéma a táplálkozástudománnyal foglalkozók körében, mára kiderült: fontos élelem, tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje-, mind zsírtartalmát tekintve, és az A-, B-, E-vitamin mellett jelentős mennyiségben tartalmaz D-vitamint is.
  • A tej és a vaj ugyancsak fontos D-vitamin-forrás, magas kalciumtartalmuk segíti a csontok és a fogak egészségének megőrzését.
  • Az olajos magvak, csonthéjasok fogyasztásával nemcsak a csontjainkat erősítjük, hanem az agyműködésünket is serkenthetjük, ráadásul a „napfényvitamin”-hiányt is megelőzhetjük.
  • Az omega-3 zsírsavak segítenek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét. Támogatják a kognitív és agyi funkciókat, védik az idegsejteket a káros szabad gyökök hatásaitól. Az A-vitamin a normális látáshoz, a szövetek növekedéséhez szükséges zsírban oldódó vitamin. Finom, puha, egészséges bőrt biztosít. Segít a nyálkahártyák (légutak) védelmében, gátolja gyulladásuk kialakulását, és védelmet nyújt a fertőzéseik ellen.
  • A szardínia nemcsak a szem és az agy számára hasznos omega-3-zsírsavat tartalmaz, hanem B12- és D-vitamint is, akárcsak az egyéb tengeri halak. A csukamájolajat a tőkehal, illetve egyes cápafajták májából nyert olajjal együtt már jóval a nagyipari gyógyszergyártás előtt csonterősítőként (is) használták eleink, mégpedig magas omega-3 zsírsav- és D-vitamin-tartalma miatt. Mára ezt már kutatások is alátámasztják, ugyanakkor fontos tudni, hogy a manapság forgalomban lévő különféle csukamájolaj készítmények adagolási ajánlásait fontos betartani (különösen a krónikus betegségekre szedett gyógyszerekről szükséges a kezelőorvossal konzultálni). Magas vérnyomásos betegeknél okozhat vérnyomás-emelkedést”.

A változatos étrend egyébként igen fontos a D-vitamin szinten tartása szempontjából is, mivel ennek a fontos tápanyagnak a felszívódását – többek között – segítik a magnéziumot, kalciumot, foszfort tartalmazó ételek. Nem árt tudni viszont, hogy ez a zsírban képződő mikrotápanyag a zöldségekben, gyümölcsökben nem található meg. Ellenben ahhoz, hogy a D-vitaminban gazdag ételek jól hasznosuljanak a szervezetben, még a téli időszakban is érdemes naponta legalább fél órát a szabadban tölteni.


D-vitamin: nem elég a napozás
A D-vitamin fontossága mára már köztudottá vált, mostanra leginkább csak a mennyiséggel kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat.  tovább Tovább
6 érdekes tény a D-vitaminról
Azt hiszed, már mindent hallottál erről a nélkülözhetetlen anyagról? Tudj meg érdekes tényeket a D-vitaminról!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tél vitamin tippek



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés