Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Amit gyógyszer mellett életveszélyes szedni

2016.10.28. | N. Trencsényi Klára
Egyre többen fordulnak bizalommal a természet patikájában található gyógynövényekhez. Mikor válik ez veszélyessé?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Míg a gyógyszergyártók a különféle, szintetikus molekulákat tartalmazó gyógyszerek lehetséges mellékhatásaira, bizonyos betegségek megléte esetén pedig az adott medicina szedésének kifejezett veszélyeire is figyelmeztetnek, addig arról szinte alig hallunk, olvasunk, hogy az öngyógyításban manapság használatos, egyre népszerűbb fitoterápiás termékek (gyógynövényi összetevőket tartalmazó teák, kapszulák, cseppek, étrend-kiegészítők) hatóanyagai számos, kémiai szintézissel előállított gyógyszer hatóanyagaival nem kívánt kölcsönhatásba léphetnek.
A gyógynövények természetes anyagainak és a kémiai molekulákat tartalmazó medicinák összetevőinek „egymásra hatása” kifejezetten ártalmas lehet: hátráltathatja a gyógyulást, de akár állapotromláshoz is vezethet.
Mivel ennek az interakciónak a veszélyeit – a nemzetközi és hazai felmérések tanúbizonysága szerint – nem ismerjük, a krónikus betegek többsége az orvos–beteg-találkozásokkor, a kontrollvizsgálatok alkalmával nem tartja fontosnak, hogy kezelő/háziorvosának beszámoljon arról: fogyaszt-e gyógyteát, gyógynövényalapú étrend-kiegészítőt, szed-e gyógynövényalapú bármilyen készítményt, s ha igen, mit és milyen rendszerességgel?

Önmagukban hasznosak, együtt károsak

A hatóanyagok kutatásával, azaz a gyógyszerkutatással foglalkozó szakemberek például a népi gyógyászatban évezredek óta sokféle formában (közvetlenül fogyasztva, tinktúraként, kapszulaként) és számos betegség gyógyítására, valamint az érelmeszesedés megelőzésére használt fokhagymáról derítették ki klinikai vizsgálatokkal, hogy a paracetamolt tartalmazó láz- és fájdalomcsillapítókkal együtt alkalmazva megterhelik az egyik legfontosabb méregtelenítő szervet, a májat. Bármilyen formában történő fogyasztása kifejezetten ellenjavallott (akárcsak a ginkgo bilobáé) azoknak, akiknél véralvadás-csökkentő gyógyszer szedését rendelte el az orvos.
A fokhagyma és a gingko biloba kémiai hatóanyagai ugyanis megnyújtják a véralvadási időt, ezért a véralvadásgátlókkal (pl. acenokumarolt, warfarint tartalmazókkal) fellépő kölcsönhatás akár elvérzéshez is vezethet. Egy tervezett műtét előtt tehát kifejezetten kerülendő mind a fokhagymának és kivonatainak, mind a gingko bilobát tartalmazó fitoterápiás készítményeknek a fogyasztása.
Bár a fokhagyma önmagában az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására is bevált természetes szer – mert hatékonyan csökkenti a vérben a káros, azaz LDL-koleszterin, és növeli a „jó” (HDL) vérzsír arányát –, a már gyógyszeres kezelésre szoruló magas vérnyomásos betegeknél nem kívánt módon befolyásolhatja egyes, szintetikus vérnyomáscsökkentők (lizinoprilt, perindoprilt, amlodipint, felodipint tartalmazók) hatását.
Az ugyancsak természetes növényi formájában is fogyasztható gyömbér szintén veszélyes lehet véralvadásgátlókkal együtt fogyasztva, mert a növényi és a kémiai anyagok interakciója fokozza a vérzésveszélyt. A diabéteszeseknél erőteljes vércukorszint-csökkentő hatása miatt hipoglikémiát provokálhat, amelynek tünetei: hirtelen fellépő éhség-, álmosságérzet, ingerültség, rossz közérzet, illetve súlyos esetben eszméletvesztés.
Ezzel szemben az antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt közkedvelt orbáncfű, valamint a felhasználásával készült gyógytermékek nem fokozzák, hanem csökkentik számos medicina – főleg a véralvadásgátlók, vérnyomáscsökkentők, epilepsziaellenes szerek, kemoterápiában alkalmazott készítmények, sőt a fogamzásgátlók – a terápiás hatását.
Aki amlodipintartalmú készítmény szedésére kényszerül, annak a grépfrútnak és – az egyébként élettanilag hasznos, magas C-vitamin-tartalmú, antibakteriális és antioxidáns hatású gyümölcs – a kivonatát tartalmazó gyógytermékeknek (magolaj, csepp, kapszula, gyümölcslé, étrend-kiegészítő) a fogyasztását is kerülniük kell. Hatóanyagai  életveszélyessé tehetik egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazását. Ám más gyógyszerek gyógyhatását is megváltoztathatja ez a kesernyés gyümölcs, ezért ajánlott alaposan tájékozódni, nem ellenjavallott-e grépfrúttal együtt szedni valamilyen, orvos által előírt vagy vény nélkül kapható patikaszert.
Ezenkívül érdemes gyógyszerésznél, orvosnál tájékozódni a vizelethajtó hatású (elsősorban a közkedvelt csalán), a szívre ható (pl. a galagonya), valamint a vérnyomást befolyásoló gyógynövények (ilyen a fagyöngy), illetve az ezeket tartalmazó fitoterápiás készítmények és a szintetikus gyógyszerek „párhuzamos” alkalmazásáról. Ezzel az ismerettel felvértezve elkerülhető az esetleges rosszullét, vagy az élethosszig tartó betegségek esetén a hirtelen állapotromlás.
Az alternatív gyógyászatban teaként, kapszula, illetve cseppek formájában belsőleg fogyasztott aloe vera gyulladáscsökkentő, immunerősítő, továbbá hashajtó hatása miatt is igen kedvelt. A szintetikus gyógyszerek hatóanyagaival interakcióba lépve azonban nemcsak gátolja számos gyógyszer hasznosulását, de ezek melletti rendszeres/gyakori fogyasztása – éppen a székletürítést felgyorsító hatása miatt – kálium- és nátriumveszteséghez vezethet, ami módosíthatja egyes szívgyógyszerek hatását.
A krónikus betegeknél a rendszeresen szedett gyógyszerek hatóanyagainak aktivitását fokozhatja a stressztűrő képességet segítő aranygyökér és a ginseng is. A szorongásoldóként ismert rozmaring és a citromfű is befolyásolja a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát.
A hashajtóként ismert szennalevél természetes kemikáliái ugyancsak megváltoztatják a vérnyomáscsökkentők „viselkedését”: hatóanyagaikkal „találkozva” megköti a szintetikus medicina azon molekuláit, amelyek a kálium hasznosulását segítik. Az interakció pedig káliumvesztéshez vezethet, amire a gyakori izomgörcsök, a hirtelen vérnyomás-emelkedés, a szívritmuszavar utalhatnak. Súlyos káliumhiány mellett már bénulásra hasonlító tünetek, sőt légzési nehézségek is felléphetnek.
Jóllehet a természet patikája valóban fontos szerepet tölthet be akár az akut, akár az idült betegségek megelőzésében, valamint a kisebb egészségproblémák „házilagos” kezelésében, ám aki valamilyen, már meglévő betegsége miatt gyógyszerszedésre szorul, tájékoztassa orvosát a fitoterápiás készítmények alkalmazásáról, illetve kérje ki véleményét arról, hogy kiegészítő terápiaként javallott-e valamely gyógynövény, vagy ilyen alapú készítmény alkalmazása.


Ellenálló baktériumok, hatástalan...
Az antibiotikum-rezisztencia egyre nagyobb problémát jelent. A legfőbb baj a túl sok antibiotikum használata.  tovább Tovább
Gyógyszerek és kávézás: mire...
A kávét világszerte az emberek közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja. Sokakat érint a gyógyszerekkel kombinált hatása is.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

étel veszélyes egészség gyógyszerCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés