Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

7 híres Alzheimer-kóros

2016.09.19. | Brjeska Dóra
Az Alzheimer-kór bárkit elérhet. Néhány, mindenki által ismert művész, politikus történetével világítjuk meg, hogy senki sem védett a betegséggel szemben.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az Azheimer-kór kialakulásának oka még ma sem tisztázott. Bizonyos kutatásokból arra lehet következtetni, hogy azok között, akik inkább fizikai munkát végeznek, gyakrabban fordul elő, mint a szellemi munkát végzők között. Sajnos számtalan példa mutatja, hogy ez az elmélet sem biztos, hiszen az Alzheimer áldozatai között olyan hírességek is vannak, akik fantasztikus szellemi munkájukkal világhírnévre tettek szert.

Agatha Christie-nek, a krimi koronázatlan királynőjének csak halála előtt néhány évvel, 81 éves korában kezdett el romlani az egészségi állapota. A Torontói Egyetem két kutatója kezdte el műveit vizsgálni, hogy kiderítsék, vajon ő is az Alzheimer áldozata volt-e. Tizenöt regényét elemezték, amelyekben egyértelmű jeleket találtak a betegség jelenlétére. Ilyen jelek, hogy bizonyos fordulatok és szavak gyakran ismétlődnek, és az utolsó éveiben ismétlődésük megduplázódott.

Peter Falk, vagy ahogy sokan ismerik, Colombo, híres volt rendkívüli logikájáról, amitől időskorára az Alzheimer fosztotta meg. A 2011-ben bekövetkezett halála előtti néhány évben a betegség már annyira elhatalmasodott rajta, hogy saját magára is veszélyt jelentett folyamatos agresszív időszakaival. Később állapota tovább romlott, már legközelebbi hozzátartozóit sem ismerte fel, így végül gondnokság alá helyezték, hogy ne tudjon kárt tenni magában, és ne válhasson csalók áldozatává.

Ronald Reagen, az Egyesült Államok negyvenedik elnöke 1988-ban búcsúzott el a Fehér Háztól, ezután kezdtek el az Alzheimer jelei megjelenni rajta. Hivatalosan csak 1994-ben jelentette be problémáját, amivel arra törekedett, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és bátorítást adjon a hasonló problémákkal küzdőknek. Ezután már csak ritkábban szerepelt, állapota pedig folyamatosan romlott. Egy idő után már csak a feleségét ismerte fel, és memóriája sokszor megviccelte. Volt, hogy azt hitte, még mindig a Fehér Házban van, és naponta többször gereblyézte össze a faleveleket, melyeket testőrei újra és újra szétszórtak, hogy ő összeszedhesse.

Charlton Heston Oscar-díjas színészt sem kímélte a kór. 2002-ben egy magnókazettára rögzített bejelentésében tudatta a világgal, hogy orvosai Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Ezután rövid ideig még dolgozott, de 2003-ban visszavonult a szerepléstől. Utolsó nyilvános megjelenése 2003-ban volt, amikor Bush elnöktől kitüntetést vehetett át. Ezután már csak családja nyilatkozataiból lehetett tudni, hogy állapota gyorsan romlik. 2008-ban tüdőgyulladás vitte el.

A világhírű ökölvívó, Sugar Ray Robinson rendkívül korán, 67 éves korában, súlyos, hosszan tartó betegség után halt meg. Sokan gondolják, hogy azok a fejsérülések, amelyeket pályafutása során szerezett, válthatták ki, vagy legalábbis járulhattak hozzá az Alzheimer kialakulásához, de orvosilag ezek az elméletek nem megalapozottak. Korai halála tragédia, ha figyelembe vesszük, hogy ha ma élne, a korszerű gyógyszereknek és terápiáknak köszönhetően a tünetei hatékonyan kezelhetők lennének, a betegség lefolyása lassítható lenne, és hosszabb életet élhetne.

Malcolm Young, az AC/DC alapítója és gitárosa nemrég jelentette be, hogy visszavonul, és egy speciális otthonba költözik, ahol demenciával küzdő betegeket kezelnek. Állapota az utóbbi években folyamatosan romlott. Rövid távú memóriáját szinte teljesen elveszítette, és folyamatos ápolásra szorul.

Omar Sharif színészlegenda 83 éves korában, súlyos betegség után hunyt el. Soha nem volt képes elfogadni a betegségét, így nem is tett súlyosbodása ellen. Semmilyen gyakorlatot, kezelést nem volt hajlandó elvégezni, aminek az Alzheimerhez köze lehetett. Éppen ezért memóriája is rohamosan romlott. Sokszor arra sem emlékezett, hogy híres színész, legnépszerűbb filmjeit vagy kollégáit sem tudta megnevezni. Ha rajongói az utcán megállították, azt gondolta, régi ismerősökkel találkozik, emiatt sokszor kellemetlen helyzetekbe került.


A nagyokat sem kíméli az...
Talán nem is tudtad, hogy sok híres ember küzdött élete utolsó éveiben az Alzheimer-kórral  tovább Tovább
Alzheimeres a családban
A WHO adatai szerint a világon több mint 35,6 millióan szenvednek Alzheimer-kórban és más időskori demenciákban. Több tízmillió családtag tehát érintett a...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

színész betegség Alzheimer-kór


hirdetes