Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mióma és termékenység: van összefüggés

2016.04.18. | Losonczy Lilla
A mióma és a termékenységgel kapcsolatos tényezők, kezelések kölcsönösen hathatnak egymásra. Nézzük, hogyan!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A miómát – azaz a méh sima- vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganatát – számos esetben a hormonháztartás felborulása okozza. A progeszteron–ösztrogén egyensúly felbomlásával általában progeszteronhiány vagy ösztrogéndominancia alakul ki. Ezeknek a hormonoknak az egyensúlyi állapota a termékenységgel is kapcsolatban áll, így a termékenységgel kapcsolatos zavarok sok esetben – közvetve vagy közvetlenül – a miómával is kapcsolatban állhatnak.

A hormonok és a termékenység

A progeszteron és az ösztrogén együtt felelős azért, hogy a menstruációs ciklus alatt minden rendben történjen. Az ösztrogén a ciklus első felében, a progeszteron a másodikban játszik vezető szerepet. A progeszteront nem véletlenül nevezik olykor a terhesség hormonjának is, hiszen ez készíti elő a méhnyálkahártyát arra, hogy az embriókezdemény beleágyazódhasson. Mivel a progeszteron a méhösszehúzódások gátlásában is fontos szerepet tölt be, a terhesség megmaradásában is kulcsfontosságú. Az ösztrogénre szükség van a méhnyálkahártya kifejlődéséhez, regenerációjához. Ez a – nőknél a petefészkekben és a méhlepényben, férfiaknál a herékben termelődő – hormon a másodlagos női nemi jellegeken túl a szervezet fejlődésével kapcsolatos folyamatokért is felel.

Ösztrogéndominancia, mióma és termékenység

Mint említettük, az ösztrogéndominancia miómát okozhat. Amennyiben a progeszteron–ösztrogén egyensúly megbomlik, és az ösztrogénszint megemelkedik, az ösztrogén sejtosztódást elősegítő hatása fokozódik. A túlzott mennyiségű ösztrogén sejtosztódást fokozó hatása nemcsak a méhizomzaton, de a méhnyálkahártyán és az emlőmirigyeken is érvényesül, ezért ha hormonális zavar miatt mióma alakul ki, különösen kell figyelni az esetleg máshol is felbukkanó (többnyire jóindulatú) daganatokra. Mivel az ösztrogén és a progeszteron együttes munkája nélkül nincs megfelelő menstruációs ciklus, azok a nők, akiknél bizonyítható, hogy a miómájuk ösztrogéndominancia vagy progeszteronhiány (gyakran a kettő együtt is jár) miatt alakult ki, nem képesek teherbe esni. A hormonális okokra visszavezethető meddőségen túl akkor is terméketlenség alakulhat ki, ha a – nem feltétlenül hormonális zavarok miatt kialakuló – mióma a méh belső felszínén helyezkedik el.

Hormonkezelések és fogamzásgátló tabletták

Mivel tudjuk, hogy a megtermékenyülésért és a terhesség megmaradásáért részben ugyanazok a hormonok felelősek, mint amelyek egyensúlyának felborulása miómák kialakulásához vezethet, nem meglepő, hogy sokan aggódnak a fogamzással kapcsolatba hozható mesterséges hormonkezelések hatásai miatt. Nos, az aggodalom természetesen nem alaptalan, hiszen egész pontosan kiszámítani a szervezet hosszú és rövid távú reakcióit a pluszban bevitt hormonokra nem lehet. Míg az egyik embernél nem okoz problémát egy bizonyos hormon szervezetbe juttatása, a másiknál igen. Vannak azonban általánosságban elmondható adatok, amelyek szerint a hormonális fogamzásgátlók nem hogy nem növelik a mióma kialakulásának esélyét, de a kombinált – ösztrogént és progesztint (szintetikus progeszteron) tartalmazó – tabletták kifejezetten szabályozzák a hormonszintet, egyensúlyt alakítanak ki a progeszteron és az ösztrogén között. Ezáltal nemcsak a mióma, de az olyan daganatos betegségek kockázatát is csökkentik, mint a petefészek- vagy méhrák, illetve a petefészek- és emlőciszták.


Így vigyázz a feleségedre!
A rendszeresen elvégzett nőgyógyászati szűrés sokszor életet ment. Az, hogy a nők évente elvégeztessék a megfelelő vizsgálatokat, a férfiak felelőssége is.  tovább Tovább
Milyen esélyed van a miómára?
Sok olyan kockázati tényező van, amelyek hajlamosabbá tehetnek az egyik leggyakoribb betegség, a mióma megjelenésére.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hormon mióma kutatás


hirdetes