Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Miért veszélyes a női hormonzavar?

2016.02.15. | Losonczy Lilla
A hormonháztartás felborulása számos egészségügyi kockázatot rejt, többek között miómát okozhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A nők életében több olyan szakasz is van, amikor a hormonháztartás egyensúlya megbomlik, és adott esetben hosszú távon is zavarok állhatnak be. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a hormonzavar nem sajátos életciklus, hanem egyéb tényezők hatására áll be. A mióma – a női méhet érintő jóindulatú daganat – kialakulásában is szerepet játszhatnak a hormonális problémák.

Ösztrogén és progeszteron

A mióma kialakulásáért gyakran a női test ösztrogén-progeszteron háztartásának felborulását tartják felelősnek, amikor is az egyensúlyi állapot az ösztrogén túltermelődésének, vagy a progeszteron alultermelődésének hatására megbomlik. Így tehát vagy ösztrogéndominanciáról vagy progeszteronhiányról beszélhetünk. A progeszteron hiányának jellegzetes testi tünetei az izomgyengeség, fejfájás, csontritkulás, mellfájdalom, fogínyfájdalom, rendszertelen menstruáció, emelkedett pulzus, terméketlenség és a rendszeres hüvelyi fertőzések. A progeszteron hiányát vagy az ösztrogén dominanciáját okozhatják olyan kevéssé befolyásolható tényezők, mint a változókor, azonban léteznek olyan faktorok is, amelyekre tudatosan is lehet – és érdemes – figyelni.

A táplálkozás és a hormonok

Manapság csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy mi kerül a szervezetünkbe, ha mi magunk termeljük meg mindennapi betevőnket. Ezt azonban a legtöbben nem tudjuk megtenni, így kénytelen-kelletlen a boltokban kapható árukból kell választanunk. A hormonháztartás egyensúlyi állapotát minden bizonnyal leginkább az állati eredetű fehérjék – húsok és tejtermékek – veszélyeztetik, hiszen a termelők, hogy az állatokat mihamarabb le lehessen vágni, különböző hormonkészítményeket kevernek a takarmányba. Bár az állat valóban gyorsabban éri el a megfelelő súlyt, a hormonok nem ürülnek ki a húsából, s így az emberi szervezetbe kerülnek.
Bizonyos vitaminok és nyomelemek nem megfelelő mennyiségű bevitele szintén hatással lehet a hormonháztartás működésére. Ebből a szempontból a C-, E- és B-komplex vitaminok, valamint a szelén és a magnézium a legfontosabbak.

A rendszeres mozgás jótékony hatása

Ha már nehéz elkerülni azt, hogy a különböző állati eredetű étkekből fölösleges hormonok jussanak a testünkbe, akkor legalább azért tegyünk, hogy a kártékony vegyületek minél hamarabb kiürüljenek. A mozgásban gazdag életmód mellett gyorsul az anyagcsere, így a fölösleges, kívülről bejutó hormonok is hamarabb távoznak.

Ne stresszelj, mert a hormonháztartásod bánja!

A hormonális rendellenességek elkerülésére is igaz a mindenkori aranyszabály: a stressz-szintet a megfelelő mederben kell tartani. A mindennapi stressz olykor elkerülhetetlen része életünknek. A rendszeres meditáció, a nyugodt zene hallgatása, vagy egyfajta életszemlélet-váltás azonban sokat segíthet abban, hogy ne a stressz uralja az életünket.


Bő vérzés, megzavarodott menstruációs...
Milyen okok állhatnak a rendszertelenné váló menstruáció mögött? Ártalmatlan rendellenességek és súlyos problémák egyaránt.  tovább Tovább
Egy gyakori nőgyógyászati kórkép
Jóindulatú daganat, mely az elhelyezkedésétől és a méretétől függően sokáig észrevétlen maradhat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hormon mióma


hirdetes