Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Aggasztó jelek a méhizomzaton

2015.11.30. | Losonczy Lilla
A mióma eltérő méretű lehet, és a méh különböző részein helyezkedhet el. Ezek a tulajdonságok a legfontosabbak a kezelés szempontjából.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A mióma kialakulásának háttere sok esetben nem egyértelmű. A lelki okoktól az ösztrogéndominanciáig számos tényezőt kell figyelembe venni, ha a jóindulatú daganatot kiváltó okokat akarjuk megtalálni. Éppen azért, mert a mióma kialakulásának okai sokfélék és összetettek lehetnek, a tudatos megelőzés sem mutatkozik egyszerűnek. Ha azonban már megvan a baj, és a nőgyógyász miómát diagnosztizál, nem feltétlenül kell egyből megijedni. Míg egyes esetekben a páciens évtizedekig élhet panaszmentesen, máskor az orvos kifejezetten műtétet javasol.

Mekkorára nőhet a mióma?

A mióma olyan jóindulatú méhizomdaganat, amely gyakorlatilag „végtelen” növekedésre képes. Miómáról beszélhetünk már egy rizsszem nagyságú elváltozás esetében is, akadnak azonban akár görögdinnye nagyságúra növekedett példányok. Általában a csoportos megjelenés jellemző erre a daganatfajtára: egy-két teniszlabda nagyságú példány jól megfér néhány babszem méretű mellett. A miómák száma és nagysága természetesen igen fontos kérdés mind a miómák által kiváltott egészségügyi következmények és kockázatok, mind a lehetséges kezelési alternatívák szempontjából, azonban sok esetben mégis a daganatok elhelyezkedése a legmeghatározóbb kérdés. Az elhelyezkedés ad választ például arra az igen fontos kérdésre, hogy a daganatnak mennyi helye van növekedni anélkül, hogy egészségügyi rizikófaktort jelentsen.

A miómák elhelyezkedése

A miómákat elhelyezkedésük alapján három csoportba sorolják: 1. a szubszerózus mióma a méh felszínén; 2. az intramurális mióma a méh falában; 3. a szubmukózus daganat a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el. Ez utóbbi csoportba tartozó miómák jó eséllyel deformálhatják is a méhet. A tüneteket hosszú távon sem okozó, a páciens számára észrevehetetlen daganatok mellett – elhelyezkedéstől és mérettől függően – vannak olyan példányok is, amelyek alhasi fájdalmat, meddőséget, székelési, vizelési fájdalmat vagy vérzészavart okozhatnak.

Kiket érint?

A miómával diagnosztizáltak a legtöbb kimutatás szerint főként 35–45 év közötti nők. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy fiatalabb (huszonéves), vagy idősebb (ötvenes-hatvanas) korban valakinél nem alakulhat ki mióma. A szakemberek úgy gondolják, hogy számos nő miómáját nem is diagnosztizálják, hiszen ez a jóindulatú daganat az esetek több mint felében semmifajta tünetet nem okoz. Fontos azonban hangsúlyozni az éves méhnyakrákszűrés fontosságát, hiszen ilyenkor nem pusztán szövetmintát vesz a nőgyógyász, de tapintással, és sok esetben hüvelyi ultrahanggal is megvizsgálja az érintett területet. A miómák pedig a legtöbb esetben jól kitapinthatók, és ultrahanggal is észrevehetők.

Típusfüggő kezelések

A miómák mérete és elhelyezkedése lehet a mérvadó abban, hogy az orvos milyen kezelést javasol. Ezenkívül természetesen még a beteg életkora és jövőbeli tervei (például gyermekvállalási kedv) is szerepet játszanak a kezelési javaslatok kialakításában. A tüneteket okozó miómák esetében alapvetően a gyógyszeres kezelés és/vagy a műtéti beavatkozás kerülhet szóba. A tünetet nem okozó miómákkal sok esetben csupán a rendszeres kontroll a tennivaló.


40 feletti nők, figyelem!
Becsült adatok szerint a 40 felettieknek mintegy 30-40, az ötvenen túliaknak pedig 60-70 százalékánál fordul elő a mióma.   tovább Tovább
A jóindulatú daganat, amelytől mégis...
Meglepően sokakat érintenek a jóindulatú méhbetegségek. Érdemes ezekről többet tudni!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés mióma


hirdetes