Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Mióma: gyógyszer vagy műtét?

2014.09.15. | T. Puskás Ildikó
A mióma terápiája nagyban függ a mióma méretétől, számától, valamint az elhelyezkedésétől.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A méh falában, illetve a méh üregében lévő göbök elsősorban vérzési rendellenességet, elhúzódó, erős görcsös vérzést okozhatnak, a méh külső falán elhelyezkedők nyomhatják a szomszédos szerveket (pl. végbél, húgyhólyag, medencecsont), aminek következményei lehetnek vizelési és székelési panaszok, derékfájás vagy hátfájás. A méh üregét torzító miómák csökkentik a teherbe esés esélyét, és növelik a vetélés kockázatát.
Az utóbbi összefüggés különösen annak fényében érdemel figyelmet, hogy a mióma kialakulásának valószínűsége a 30-35 éves, tehát még reprodukcióképes nők körében a leggyakoribb.

Ahány göb, annyi gyógymód

Ezt a – gyakran nőgyógyászati rutinvizsgálat alkalmával felismert – jóindulatú daganatot csak akkor kell eltávolítani, ha panaszokat okoz (egyébként félévente ajánlatos ellenőrizni a nagyságában, szerkezetében beállt változásokat, illetve a beteg állapotát).
Az orvostudomány mai fejlettsége mellett azonban többféle mód is létezik a mióma kezelésére, gyógyítására.

A mióma kezelése

A megfelelő kezelési módszer megválasztásához mindenképpen nőgyógyász szakemberrel kell egyeztetni, mely során az alábbi tényezőket is figyelembe kell venni: a miómák mérete és elhelyezkedése, növekedésének sebessége, a panaszok típusa, erőssége és gyakorisága vagy a fájdalomérzet.
Tünetmentes mióma esetén elégséges lehet a rendszeres nőgyógyászati és ultrahangos ellenőrzés. A panaszokat okozó miómák kezelésére alapvetően kétféle, sebészeti vagy gyógyszeres eljárás alkalmazható.

Műtéti eljárások, gyógyszeres segítség

Évente az EU-ban körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer a méh eltávolításával jár.
A mióma kezelésében továbbra is a hiszterektómia (a méh eltávolítása) a leggyakrabban alkalmazott sebészeti beavatkozás. Ez a műtét a hasüreg felnyitásával vagy a hüvelyen keresztül végezhető el. Napjainkra a nyitott hasi műtét azonban igen ritkává vált, szinte kizárólag igen nagyméretű miómák esetén alkalmazzák. Ha a beteg azonban még szeretne gyermeket, akkor ez az út nem járható. A mióma enukleálása (izolált eltávolítása) esetén a méh megmarad, csupán a miómát távolítják el. Ennek előnye, hogy a beteg még vállalhat gyermeket, mivel továbbra is termékeny marad. A műtétet követően azonban újra kialakulhatnak miómák. Az enukleálás alkalmazhatósága a miómák elhelyezkedésétől, méretétől és számától függ. A méh ürege felé növő elváltozásokat, amelyek a meddőségért vagy a vérzészavarokért felelősek, méhtükrözés (hiszteroszkópia) segítségével lehet eltávolítani, a hasüreg felé növőket, illetve a méh falában lévőket hasi tükrözéssel (laparoszkópia).
Műtétek előtt lehetőség van a méhmiómák okozta tünetek gyógyszeres kezelésére is. További részletes információkért forduljunk nőgyógyászhoz.


5 jel, amely miómára utal
A miómák sok esetben tünetmentesek, azonban van néhány jel, amely időben figyelmeztethet.  tovább Tovább
Mióma: minden negyedik nő érintett!
Nem is gondolnád, milyen sokan érintettek, többségük anélkül, hogy tudna róla. A mióma a leggyakoribb jóindulatú megbetegedés a 35 év feletti nők...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kezelés mióma


hirdetes