Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

10 fontos tény a nők jelentős hányadát érintő betegségről

2014.06.25. | Gregus Judit Alexandra
A nők körében az egyik leggyakoribb megbetegedés a mióma. Megismerheted róla a legfontosabb tudnivalókat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Sok nőt érint a mióma, sokan foglalkoznak vele, így sokféle, leginkább saját tapasztalaton alapuló információval találhatod szemben magadat. Az információk között nehéz eligazodni, mivel annak ellenére, hogy sok embert érint, nem mindenkinél ugyanolyan a betegség lefolyása vagy a megjelenő tünetek. A betegség okának feltárása sem egyértelmű, mivel sok tényező befolyásolja kialakulását.
A következőkben elolvashatod mindazokat az információkat, amelyek segítséget nyújthatnak a mióma felismerésében, illetve abban, hogy mit kell tudnod alapvetően róla.

1. Megjelenése

Leginkább a fogamzóképes korban alakul ki, gyakran a 25-30. életév után. 35 év felett nagyjából minden negyedik-ötödik nőnek van tünetekkel járó vagy tünetmentes miómája. A menopauza során a hormonrendszer változása segít a megelőzésben, mivel a szervezeted ösztrogéntermelése megváltozik, így az a fajta hormonális zavar, amely a jóindulatú sejtszaporulat egyik kiváltó oka, általában megszűnik.

2. A mióma daganatos jellege és elhelyezkedése

Ösztrogéndominancia hatására a méh simaizomszövetében jóindulatú szövetszaporulat jöhet létre, akár több helyen is, így gyakran áll több göbből, gócból. Az ösztrogén hatására a mióma általában megnő. A miómák méretüket tekintve igen változóak lehetnek: a rizsszemtől a teniszlabdán át egészen a dinnye nagyságig nőhetnek, többféle formában is: a méh ürege felé, a méh izomfalán belül, valamint a méhből kifelé.

3. Általánosan a tünetekről

Tudnod kell, hogy az érintettek közel 30 százaléka tünetmentes, és a probléma pusztán egy rutin nőgyógyászati vizsgálatkor derül ki. Az esetek túlnyomó többségében a mióma jóindulatú, nem válik rosszindulatú tumorrá. Mégis komolyan kell venned, mivel a méretétől és elhelyezkedésétől függően így is nagyon sok problémát okozhat.
Van néhány konkrét tünet, amely arra figyelmeztet, hogy számolnod kell a mióma megjelenésének lehetőségével.

4. Leggyakoribb tünete: vérzés

A mióma leggyakoribb tünete az átlagosnál erősebb menstruációs vérzés. Többnyire fájdalommal jár, így semmiképpen sem vehető félvállról. Minél közelebb helyezkedik el a daganat a méh nyálkahártyájához, annál inkább van esély e tünet megjelenésére.

5. Legerősebb jelzés: a fájdalom

A mióma létezésének másik fő tünete a kismedencei fájdalom, az alhasi diszkomfortérzéstől kezdve a folyamatos életminőséget rontó permanens fájdalomig. A fájdalom eredhet magából a miómagócból is, illetve a környező szervekre gyakorolt nyomásának következményeiből. A menstruáció is görcsösebb és fájdalmasabb, illetve a szexuális együttlét is kellemetlenné válhat.

6. Megzavarodott ciklus

Ha ciklusod eltér az eddig megszokottól, mind a vérzés mennyisége, mind pedig az időtartama tekintetében, könnyen lehet, hogy miómád van. 

7. Nyomásérzés

Az alhasban állandó nyomásérzés alakulhat ki, ha a mióma nagyra nő, vagy rossz helyen van. A daganat nyomhatja a környezetében elhelyezkedő szerveket – a húgyhólyagot, a végbelet, a húgycsövet és a kismedencei ereket, idegeket –, ami miatt akár vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek.

8. Emésztőrendszeri problémák: puffadás, székrekedés

Esetenként fellépő tünet a hányinger, a hasi puffadás, illetve a székrekedés. A rossz elhelyezkedés és nyomás hatása ebben a szervrendszerben is érvényesülhet: gyakori székelési ingert vagy szorulást, székrekedést okoz, melyhez a gázok felhalmozódása társulhat.

9. Gyógyulási folyamat

Jó hír a nők számára, hogy a jóindulatú méhizomdaganat még extrém méret esetében is jól gyógyítható.

10. Ha már tudod, hogy miómád van

A felismert miómát csak abban az esetben kell eltávolítani, ha méretével, elhelyezkedésével vagy gyors növekedésével problémát okoz. Viszont minden esetben szükséges és nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés. Amennyiben panaszmentes a páciens, a kezelés többnyire szükségtelen. A panaszt okozó miómák esetében viszont szükség van kezelésre. Ekkor leginkább gyógyszeres kezelés és sebészi megoldások jönnek szóba.


5 jel, amely miómára utal
A miómák sok esetben tünetmentesek, azonban van néhány jel, amely időben figyelmeztethet.  tovább Tovább
A mióma kialakulása
Az egyik leggyakoribb női betegség a mióma. Lehet, hogy észre sem veszed.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

daganat mióma tünetek


hirdetes