Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 jel, amely miómára utal

2015.01.26. | Gregus Judit Alexandra
A miómák sok esetben tünetmentesek, azonban van néhány jel, amely időben figyelmeztethet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A mióma a méhizomzat jóindulatú daganata, mely különféle méreteket ölthet. Egy göb lehet egészen apró, mindössze néhány milliméter, de akár ökölnyire is megnőhet. Gyakran előfordul, hogy a méhtestben nemcsak egy, hanem több góc is található, többféle formában – növekedhet a méh ürege felé, a méh falán belül, valamint annak külső felszínén, a hasüreg irányába.

A diagnózis felállítása után a mióma elhelyezkedésének és a tünetek súlyosságának függvényében lehet dönteni a kezelés módjáról. Sokféle kezelés jöhet szóba a gyógyszeres terápiákon át egészen a különböző műtétekig.

A gyógyszeres kezelés célja a megjelenő tünetek enyhítése, a vérzés mérséklése. A műtétek a daganat nagyságának és elhelyezkedésének függvényében hüvelyi vagy hasi úton történhetnek. Bizonyos esetekben – ha a göb mérete túlságosan nagy vagy ha túl gyorsan növekszik – a méh eltávolítására is sor kerülhet, de hangsúlyozni kell, hogy ez a típusú beavatkozás az utolsó lehetőség.  

Van néhány tünet, amely arra figyelmeztet, hogy számolnod kell a mióma jelenlétének lehetőségével. A jelek, amelyekre mindenképpen figyelned kell:

1. Rendszertelen ciklus

Mivel a mióma kialakulásának egyik fő oka a hormonális rendszer egyensúlyának felborulása, gyakori tünet a ciklus változása (hosszabbá vagy épp rövidebbé válása). Az egyes menzeszek között felléphet köztivérzés.

2. Erős vérzés

A menstruáció során sok esetben bőséges a vérzés. Ebből adódóan hosszú távon a vérvesztés eredményeképpen vashiány, majd következményes vérszegénység léphet fel. Ez esetben fáradékony, gyenge lehetsz.

3. Görcsös fájdalom

A megnövekedett miómás gócok miatt hasadban vagy a hátad alsó szakaszán tompa, ritkább esetben éles fájdalmat érezhetsz. A daganat nyomhatja a környezetében elhelyezkedő szerveket – a húgyhólyagot, a végbelet, a húgycsövet és a kismedencei ereket, idegeket. A mióma (miómák) lokalizációjának és méretének függvényében vizelési és székelési panaszaid is lehetnek illetve a közösülés kellemetlenné, fájdalmassá válhat.

4. Hányinger, láz

Ritka, de előfordulhat, hogy a miómák szövődményeket okoznak. A méh külső felszínéhez nyélszerű képlettel kapcsolódó jóindulatú daganatok megcsavarodhatnak és ezáltal fájdalmat, hányingert és lázat okozhatnak. Elenyésző esetben, amikor a kismedencében amúgy is gyulladás van, a miómagöbök befertőződhetnek.

5. Vetélés, meddőség

Gyakori probléma, amelyet a mióma okozhat, a meddőség vagy a sikertelen terhességek sorozata. A koraszülések, vetélések és sikertelen megtermékenyülések, beágyazódások hátterében gyakran miómák állnak.


A mióma kialakulása
Az egyik leggyakoribb női betegség a mióma. Lehet, hogy észre sem veszed.  tovább Tovább
Mióma: minden negyedik nő érintett!
Nem is gondolnád, milyen sokan érintettek, többségük anélkül, hogy tudna róla. A mióma a leggyakoribb jóindulatú megbetegedés a 35 év feletti nők...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

mióma daganat tünetek


hirdetes