Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Rendellenes vérzés - mi lehet a baj?

2017.06.06. | Brjeska Dóra
A menstruációval kapcsolatos problémák többféle rendellenességgel állhatnak kapcsolatban. Melyek ezek?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Minden nő életében időnként előfordulnak menstruációs zavarok. Ezek közül a legtöbb ártalmatlan, magától helyre álló normális folyamat, azonban vannak bizonyos betegségek, amelyeknek a vérzés zavara fontos tünete lehet.

Méhpolip

Polipról általában a beleket illetően beszélünk, pedig testünk más részein is előfordulhatnak ilyen elváltozások. A méhpolip jóindulatú elváltozás, a méhnyálkahártya megvastagodása, vagy húsos kinövése, amely a méhből a méhnyakba lóg. Sajnos kialakulásának oka ma még nem ismert, így megelőzni sem tudjuk, azonban extrém esetben a polipok jelenléte meddőséghez vezethet.

Endometriózis

Az endometriózis a méhnyálkahártya túlburjánzását jelenti. Ilyenkor a szervezetben felépülő méhnyálkahártya a méh üregén kívülre, a szervezet más területeire is elterjed. Az endometriózisos csomók leginkább a hasüregben tapadnak meg: előfordulhatnak a petefészkeken, a petevezetéken, a méhet függesztő szalagokon, a méh külső felszínén, a méh vastag izomrétegében, a hólyagban vagy a hashártyán. Fő tünete a menstruáció előtt és alatt fellépő erős fájdalom.

Kismedence-gyulladás

Kismedence-gyulladásban a női belső nemi szervek, vagyis a méh, a petefészkek és a petevezetékek lehetnek érintettek. Kiváltó oka általában valamilyen hüvelyi fertőzés, amely elindul felfelé a többi szerv felé. A hosszú ideig fennálló, kezeletlen gyulladásnak nagyon komoly szövődményei lehetnek. Károsodhat a petevezeték, megnőhet a meddőség, a méhen kívüli terhesség és a vetélés kockázata illetve koraszülést is okozhat.

Policisztás ovárium szindróma

A kellemetlen tünetekkel járó betegség a nők 10 százalékát érinti. Sajnos a panaszok sokfélesége miatt nagyon nehéz diagnosztizálni. A PCOS nagyon komplex anyagcserezavar. Jellemző rá a csökkent inzulinérzékenység, vagyis az inzulinrezisztencia, amikor a szervezetben a normálisnál több inzulin termelődik. Ez okozza a PCOS-t kiváltó hormonális és anyagcsere-zavarokat. Tünetei sokfélék lehetnek, előfordulhat pattanásosság, szőrösödés, a menstruáció rendellenessége, cukorbetegség, koleszterinzavarok, elhízás, hajritkulás is.

Mióma

A mióma a méh izomfalából kialakuló jóindulatú elváltozás. Ez a nőknél előforduló leggyakoribb daganat, általában 20 és 40 éves kor között jelentkezik, de ritkábban előfordul fiatalabb vagy idősebb korban is. Méretét tekintve az apró babtól egészen a dinnyenagyságig bármekkora lehet, és sokszor több található belőle egymás mellett. Kialakulásában a genetikai tényezők mellett hormonális okok is szerepelhetnek, valószínűsítik, hogy a petefészek rendellenes működésével, az ösztrogén és a progeszteron szintjének ingadozásával áll összefüggésben. Erre utalhat az is, hogy a menopauzában ezeknek a daganatoknak a növekedése leáll, méretük csökken.

A mióma gyakran tünetmentes, a megjelenő panaszok általában a miómák helyétől és méretétől függnek. A méhnyálkahártya alatt elhelyezkedő, a méh belseje felé növő miómák súlyos menstruációs zavarokhoz, erős és elhúzódó menstruációs vérzéshez vezethetnek, gyakran anémiát okozva. A méh falában elhelyezkedő miómák görcsös fájdalommal járhatnak a havi vérzés alatt.
Előfordulhatnak különösen nagyméretű miómák is, amelyek miatt hólyag- vagy bélpanaszok keletkeznek, a has sok esetben feltűnően megnő és feszül.
A miómák torzíthatják a méh alakját, elzárhatják a petevezeték felé vezető utat, ezáltal meddőséget okozhatnak.


Bő vérzés, megzavarodott menstruációs...
Milyen okok állhatnak a rendszertelenné váló menstruáció mögött? Ártalmatlan rendellenességek és súlyos problémák egyaránt.  tovább Tovább
A mióma kezelhető
Gyakran tünetmentes, de súlyos panaszokat is okozhat: sok nő számára ismerős a mióma. Nézzük, hogyan kezelhető!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

vér menstruáció mióma


hirdetes