Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A rendszertelen havi vérzés

2017.01.16. | Galgóczi Dóra
A menstruációs ciklus zavarai hátterében jóindulatú daganat is állhat. A tünetek pontos megfigyelésével időben megkezdődhet a kezelés.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A vérzés rendellenességei bármilyen életkorban előfordulhatnak. Kezdetben enyhe tünetek jelentkezhetnek, ilyenkor sokan nem is gondolnak rá, hogy komolyabb probléma is okozhatja őket. Átmeneti stressz, környezetváltozás szintén kibillentheti a normál ciklust, ám ha a panaszok több hónapon keresztül fennállnak, nem szabad halogatni az orvosi vizsgálatot. A méhben kialakuló jóindulatú daganat, a mióma jellegzetes tünetei közé tartoznak a vérzés zavarai.

Gyakoribb, ritkább, folyamatos, fájdalmas

A rendellenes menstruáció sok formában előfordulhat. Egyénenként változó, hogy a normál ciklus milyen időközönként jelentkezik, és a vérzés hány napig tart. A 25–31 napos periódusok és a 3–7 napos vérzés átlagosnak tekinthető, ezen belül mindenki megfigyelheti a rá jellemző rendszerességet. Probléma akkor merül fel, ha önmagunkhoz képest változik a ciklus lefolyása. A vérzészavarok leggyakoribb fajtái:

  • Ritkább vérzés, amikor egy-egy teljes ciklus meghaladja a 35 napot
  • Gyakoribb vérzés, a ciklus ideje rövidebb, mint 21 nap
  • Köztes vérzés, a normál menstruáción kívül is jelentkezik gyenge vagy erősebb vérzés
  • Elhúzódó vérzés, 7 napnál tovább tart
  • Erőteljes menstruáció, az átlagos, 80 ml-t jóval meghaladó mennyiségű vér távozik
  • Fájdalmas menstruáció, alhasi görcsök, medence tájéki fájdalmak, lefelé húzó érzés

A tünetek felléphetnek önállóan, de előfordul, hogy a ciklus idejének megváltozása fájdalommal, kellemetlen közérzettel jár együtt. Egyéb kísérő tünetek is jelentkezhetnek, melyek több szervet is érinthetnek. Erről mindenképp számoljunk be a kezelőorvosnak, így könnyebb azonosítani az esetleges betegséget.

Kisebb, nagyobb, kívül, belül

Borsószem nagyságtól grépfrútméretig is terjedhet a méh jóindulatú daganata, a mióma. A méh izomzatából fejlődik ki, és legtöbb esetben jellemző tünetei közé tartoznak a vérzési rendellenességek. Az elhelyezkedése is befolyásolja, milyen jellegű panaszokat okoz.
A méh nyálkahártyája alatt kifejlődő mióma, mely a méhüregbe is lelóghat, erőteljes havi vérzést okoz. Nem ritka, hogy a menstruáció időpontjára is hatással van, a korábban megszokott periódus egyensúlya felborul. Előfordul a normál menzeszek közti kisebb-nagyobb vérezgetés.
A méhtestben kialakult jóindulatú daganat, méretétől és elhelyezkedésétől függően a méhfalon belül helyezkedik el, vagy érintheti a méh üregét is. A rendszertelen vérzés mellett fájdalom is felléphet. Amíg a mióma nem nagyméretű, tünetmentes maradhat.
A méh külső falán elhelyezkedő mióma kevésbé érinti a petefészek és a méh működését, ritkábban okoz menstruációs zavart, ám a hólyagra, végbélre gyakorolt nyomás miatt vizelési panaszok, székrekedés léphet fel. Ez a típus olykor kis kocsánnyal kapcsolódik a méh falához.
A mióma megjelenhet önállóan, de több, kisebb daganat csoportjaként is. Egyes esetekben nem, vagy csak igen lassan növekszik. A méretüket gyorsan növelő miómák hamarabb felhívják magukra a figyelmet. Elhelyezkedésük miatt előfordul, hogy a tekintélyes méret ellenére sem tapasztalhatók tünetek.

Miért befolyásolja a ciklust a mióma?

A méh jóindulatú daganatai több módon hatnak a menstruáció idejére, a vérzés mennyiségére és az esetleges fájdalom kialakulására.
Egyik ok a hormonális hatással magyarázható. A miómák létrejöttét a hormonegyensúly felborulása is okozhatja. Rendszerint ösztrogéntúlsúly alakul ki a szervezetben. Ez önmagában is vérzési zavarokhoz vezethet, így közvetett összefüggés áll fenn a daganat és a ciklus megváltozása között. A hormonális ok köztes vérzést vagy a menopauza után bekövetkező, pecsételő vérzést okozhat.
A fizikális hatásért a mióma elhelyezkedése felelős. A petefészekre gyakorolt nyomás a peteérést, a hormonok termelését is befolyásolja. A nagyméretű vagy sok kis daganat a méh üregét összenyomhatja, vagy a méhnyálkahártya felületét növelheti. Így a vérzés során jóval nagyobb nyálkahártyarészek válnak le, mint egészséges állapotban. Ilyenkor bőséges mennyiségű vér távozik, gyakran alvadékok kíséretében. Utóbbi jelenség azzal magyarázható, hogy a vérzés erőssége miatt a véralvadást gátló faktorok nem képesek kifejteni hatásukat. Így a vérmennyiség nem tud szabadon elfolyni, hanem szilárd darabkákként távozik. A mióma a menstruációs vérnek az útjában is állhat, ekkor akadozó, elhúzódó menzesz jelentkezik.
A pontos diagnózisról csak szakorvosi vizsgálat dönthet. Fontos, hogy semmilyen vérzési rendellenességet nem szabad múló panasznak tekinteni. A halogatás a tünetek súlyosbodását, a kezelési idő megnyúlását eredményezi.


Bő vérzés, megzavarodott menstruációs...
Milyen okok állhatnak a rendszertelenné váló menstruáció mögött? Ártalmatlan rendellenességek és súlyos problémák egyaránt.  tovább Tovább
Egy gyakori nőgyógyászati kórkép
Jóindulatú daganat, mely az elhelyezkedésétől és a méretétől függően sokáig észrevétlen maradhat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

vér menstruáció mióma


hirdetes