Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Amit minden nőnek tudnia kell a miómáról

2017.03.06. | Gregus Judit Alexandra
A mióma az egyik leggyakoribb nők körében előforduló megbetegedés. Néhány dolgot feltétlenül tudnod kell róla.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A mióma a méh izomfalából kiinduló jóindulatú daganat, amely a női szervezetben leggyakrabban keletkezik. A méh simaizomzatának tokkal körülvett, jól körülhatárolt burjánzásáról van szó, mely izomból és kötőszövetből áll, ez által akár végtelen növekedésre is képes.
Mindenhol nőhet a méhben, ahol simaizom van, így tehát a méh felszínén (szubszerózus forma), a méh falában (intramurális forma) és a méhnyálkahártya alatt (szubmukózus forma). Attól függően, hol helyezkedik el, és mekkora a mérete, a megjelenő tünetek is változók lehetnek.
Azt is fontos tudnod, hogy ha a mióma kisebb, mint 3-4 cm, gyakran semmiféle tüntetet nem okoz. Ezért is érdemes rendszeresen nőgyógyászati szűréseken részt venned, hogy ilyen esetben is állandó orvosi megfigyelés alatt követni lehessen az esetleges növekedést.

Mik a tünetek?

Elhelyezkedése szerint a mióma különböző tünetekért lehet felelős, a mérettel azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet, ugyanis a mióma mérete és az általa okozott problémák nagysága nem áll egyenes arányban.
Önmagában gondot jelenthet a mióma feltételezett kiváltó oka, azaz a hormonális rendszer felborult működése. Ez megjelenhet elhúzódó, rendszertelen, alvadékos vagy fájdalmas vérzésben, a menstruáció kimaradásában és fájdalmas mellfeszülésben.
Ha már kialakult a mióma, akkor a meglévő tünetek mellé társulhatnak a növekedéséből eredő problémák:

  • alhasi fájdalom,
  • nyomásérzet,
  • vizelési fájdalom vagy vizelési panaszok,
  • ismétlődő húgyúti fertőzések,
  • székelési fájdalom,
  • közösülési fájdalom.

A méhbe befelé növekvő mióma megcsavarodhat, ami nagy fájdalommal jár mindaddig, amíg a daganat el nem sorvad.

A mióma kezelhető!

Akármennyire ijesztőnek tűnik is, a mióma sikeres kezelésére van lehetőség.
A mióma elhelyezkedése és az általa okozott tünetek függvényében dönt az orvos a terápiáról. Ma már többféle sebészeti és gyógyszeres terápia is rendelkezésre áll.
A gyógyszeres kezelés a tünetek enyhítését és a mióma összezsugorítását is szolgálhatja.

Ha műtét szükséges

Ha műtétre kerül sor, akkor sem kell a legrosszabbra gondolnod. Abban az esetben indokolt a műtét, ha a mióma meddőséget vagy más említett tartós panaszokat okoz, illetve ha a göb gyors növekedésnek indul.
Alapvetően a cél a daganatok kiágyazása, csak súlyosabb esetekben kell a méh eltávolításában vagy csonkolásában gondolkodni. A méheltávolítást csak olyan nőknél végzik el, akik nem terveznek már terhességet, vagy külön kérik ezt végleges megoldásként.

Több megközelítési módszer is van a mióma elhelyezkedésétől, mobilitásától és nagyságától függően:

  • Laparoszkópos eltávolítás: hasűri tükrözéssel történik, mely nem jelent nagy megterhelést a szervezet számára, így a lábadozási idő is kevesebb, mint a klasszikus hasi műtét esetében.
  • Hiszteroszkópos eltávolítás: méhűri, hüvelyi úton végzett műtét, alacsony megterhelést jelent.
  • Klasszikus, hasi műtét: nagyobb megterhelést jelent, több idő kell a felépüléshez, és nagyobb a hasűri összenövések kialakulásának veszélye.

Ha nem az eltávolítás, hanem a roncsolás, a zsugorítás a cél, arra is van lehetőség miolízissel, melynek során árammal károsítják a mióma magját; kriomiolízissel, melynél folyékony nitrogént tartalmazó szonda segítségével roncsolják a miómát; vagy embolizációval, mely esetben a miómát ellátó eret zárják el.

Figyelj magadra!

Mivel a mióma kialakulásának okaként a hormonrendszer egyensúlyának felborulását nevezik meg, így megelőzésként a legfontosabb, hogy figyelj a ciklusodra és a környezetedre.
A mióma kialakulásának kockázata csökkenthető hormonális fogamzásgátlással, mesterséges progeszteronbevitellel, illetve azzal, ha kerülöd az olyan feltehetőleg ösztrogéndominanciát okozó anyagokat, mint a rovarirtók, növekedési hormonokkal szennyezett állati hús, gyomirtóval kezelt növények.


Miért veszélyes a női hormonzavar?
A hormonháztartás felborulása számos egészségügyi kockázatot rejt, többek között miómát okozhat.  tovább Tovább
Egy gyakori nőgyógyászati kórkép
Jóindulatú daganat, mely az elhelyezkedésétől és a méretétől függően sokáig észrevétlen maradhat.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

nők tünetek mióma


hirdetes