Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 

Gyakori kérdések

Hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttük a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és feltettük a legismertebb inkontinencia termékeket gyártó cég ügyfélszolgálatának.
Nyomtatható változat
Betűméret
Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret
Kérdés
Létezik kifejezetten férfiak számára készített betét?
Válasz
Enyhe inkontinencia esetén az anatómiailag formázott betétet javasoljuk, melyet kifejezetten férfiak részére fejlesztettek ki. Súlyosabb esetben már nincs különbség a betétek, nadrágpelenkák között.
Kérdés
Idős, ágyhoz kötött betegnek is kell szakorvosi javaslat?
Válasz
Igen. Első alkalommal szükséges, utána már felírhatja a termékeket a háziorvos is.
Kérdés
Ki jogosult a javaslattételre?
Válasz
Az inkontinencia védőeszközöket rendelheti urológus-, nőgyógyász-, sebész-, gyermeksebész-, rehabilitációs-, neurológus-, onkológus szakorvos, valamint ezen szakorvosok javaslatára háziorvos.
Kérdés
Kórházban fekvő betegnek felírhatja a pelenkát a háziorvos?
Válasz
Nem. A kórháznak kell ellátnia a betegeit.Szakorvosi javaslatot kell kiállítaniuk, és a javaslat birtokában írhatja fel a pelenkát a háziorvos a hazatérő betegnek.
Kérdés
Hol lehet megvásárolni a termékeket?
Válasz
Patikában, gyógyászati segédeszközboltban. Az enyhe inkontinenciára való betétek kaphatóak drogériákban és a nagyobb szupermarketekben is.
Kérdés
Milyen fehérneműt érdemes a betétekhez viselni?
Válasz
Hagyományos fazonú, természetes alapanyagút. A tiszta pamut fehérnemű a legideálisabb.
Kérdés
Ki kaphat közgyógyellátási igazolványt? Hol lehet igényelni?
Válasz
A lakóhely szerinti Önkormányzatnál kell kérvényezni. Az elbírálásnál figyelembe veszik az egy háztartásban élők összjövedelmét, és a beteg gyógyszerkiadásait is.
Kérdés
Milyen termék való nappalra? Milyen éjszakára?
Válasz
A termékek kombinálása csak a nadrágpelenkák esetében megengedett. Egy kihordási idő alatt (90 nap)270db nappali nadrágpelenka és 90db éjszakai nadrágpelenka helyett 270db éjszakai nadrágpelenka is rendelhető, ha a beteg igényeinek ez jobban megfelel
Kérdés
Érzékeny és száraz bőrű betegnél mit lehet a mosdatáshoz használni?
Válasz
A TENA bőrápoló termékcsalád a tisztítás mellett gondoskodik a bőr ápolásáról és védelméről is. Kapható mosdatókrém, mosdatóhab, mosdatókesztyű, nedves törlőkendő, és puha törlőkendő is.
Kérdés
Az inkontinencia termékek moshatóak?
Válasz
Nem. Az inkontinencia betétek és nadrágpelenkák egyszer használatos termékek. Egyedül a nagyméretű betétpelenkához használatos hálós rögzítőnadrág mosható kézmeleg vízben.
Kérdés
Hogyan kell tárolni az elhasznált pelenkát?
Válasz
Az elhasznált pelenka nem minősül veszélyes hulladéknak, kidobható a háztartási hulladékgyűjtőbe.
Kérdés
Nyolc hónapos halmozottan sérült gyermeknek felírható receptre pelenka?
Válasz
A vizeletfelszívó segédeszközök 3 éves kortól, napi 300 ml össz-vizeletvesztés felett rendelhetők.
Kérdés
Nem elegendő a felírható pelenkamennyiség. Mit lehet tenni?
Válasz
A területileg illetékes Egészségbiztositási Pénztártól kérhető ún. külön engedély mely indokolt esetben plusz darabszám felírását teszi lehetővé.
Kérdés
Nagyobb nedvszívó kapacitású lesz a nadrágpelenka, ha még egy plusz betétet is belehelyezünk?
Válasz
Nem. A betétek alja polietilén fóliával borított, ragasztócsíkkal ellátott, és a lábközi részen enyhén gumírozott. Ha ezt helyezik bele a nadrágpelenkába akkor a betét megtelte után a vizeletet két oldalra vezetné el nem pedig a nadrágpelenka belsejébe. A kifolyás veszélye sokkal nagyobb, úgy hogy a nadrágpelenka közepe száraz maradna.
Kérdés
Fürdés és úszás után fordul elő, hogy nem tudom visszatartani a vizeletemet. Ez az inkontinencia tünete?
Válasz
Ez lehet az inkontinencia tünete, de szakorvosi vizsgálat nélkül ezt nem lehet biztosan megállapítani. A vizeletvesztés hátterében különböző okok állhatnak. Például a medencefenék izmainak gyengesége, a gátizmok sérülése, súlytöbblet, a hormonális állapot változása, idegrendszeri károsodás, bizonyos orvosságok, székrekedés, vagy fertőzés is. Egy esetleges húgyuti fertőzésnél, felfázásnál az uszoda vizének hőmérséklete is befolyásoló lehet. A hideg víz vizelésre ingerli az egészséges embert is. javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát, aki majd továbbküldi a megfelelő szakorvoshoz.
Kérdés
Édesanyám 66 éves 112kg, és sajnos őt is érinti az inkontinencia kérdése. Nagyon sűrűn kell WC-re mennie, éjszaka is óránként. Elvégeztessen egy műtétet, vagy oldja meg a helyzetet betétekkel?
Válasz
Az inkontinenciának több különféle oka lehet. A kiváltó ok megkeresése nélkül nem lehet biztos megoldást javasolni. Többféle gyógymód is létezik, a műtét ezek közül csak egy. A betétek magát a problémát nem szüntetik meg, de a komfortérzetet, és az életminőséget jelentősen javítják. A megfelelő betét kiválasztásában, és felírásában is a szakorvos segíthet.
Kérdés
Évek óta használnom kell a betéteket. Miért nem lehet pamutot felhasználni a kényes részeknél?
Válasz
A tiszta pamut anyag bőrbarát, de az ebből készült termék használat után nedves maradna, és nem lehetne megoldani a visszanedvesedés problémáját sem.
Kérdés
16 éves vagyok és kb. 6 éves korom óta nevetés esetén nem tudom tartani a vizeletem. Szervi bajom nincs. Voltam két orvosnál is. Az egyik szerint ki fogom nőni, a másik szerint ha betétet használnék elmúlnának a panaszaim. Mit tegyek?
Válasz
A vizelettartási zavarnak öt fő típusa van. A stressz inkontinencia tünetei: nevetés, köhögés, tüsszentés vagy bizonyos fajta testmozgások alkalmával a vizelet hirtelen, váratlanul elcseppen, vagy kicsordul. A stressz jellegű problémák oka lehet a medencefenék izmainak gyengesége. Az Ön által említett tünetek erre e típusra utalnak. Ezen segíthet a gyógyszeres kezelés, de a gátizomtorna is. A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu oldalon. Ha szervi problémát nem találtak, felmerülhet az idegi alapon történő vizeletvesztés is. Javaslom, hogy kérjen egy neurológiai kivizsgálást. A betét használata a problémát nem szünteti meg, de a komfortérzetét jelentősen javíthatja.
Kérdés
Hallottam a gátizomtornáról. Pontosan mit is jelent ez?
Válasz
A gátizomtorna a medencefenék izmainak erősítését szolgálja, erről bővebben olvashat a www.corewellness.hu weboldalon.
Nyomtatható változat
Betűméret
Nagy betűméretNormál betűméretKis betűméret

Vissza az inkontinencia oldalra