Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Idegrendszer és akaratlan vizeletvesztés

2016.10.24. | Brjeska Dóra
Az inkontinencia kiváltó okai között többféle rendellenesség is szerepel, többek között a sclerosis multiplex is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az inkontinencia világszerte emberek millióit érinti, azonban fontos tudnunk, hogy nem önálló betegségről van szó. A vizelettartási problémák hátterében minden esetben valamilyen belső változás vagy komolyabb betegség áll, mint például bizonyos idegrendszeri megbetegedések, amilyen a sclerosis multiplex is.

Idegsérülés és vizeletvesztés

A vesék folyamatosan termelik a vizeletet, mely a húgyvezetéken át a hólyagba jutva tárolódik, amíg ki nem ürül. Amikor a húgyhólyag megtelik, a falának idegsejtjein keresztül üzenetek indulnak el a gerincvelőn át az agyba. Így keletkezik a vizelési inger. Az egészséges emberek, akik képesek a vizelet szabályozására, ilyenkor el tudják dönteni, hogy kiengedik-e vagy visszatartják a vizeletüket. Az olyan neurológiai betegségek, mint a sclerosis multiplex, idegsérüléseket okoznak, aminek következtében az ingerek továbbításában vagy célba jutásában zavar léphet fel.
Az idegrendszeri eredetű vizelési problémák két típusát különböztetjük meg, a vizelettartási és a vizeletürítési zavart. Előbbi esetén a beteg általában érzi a vizelési ingert, de nem képes hosszabb ideig visszatartani a vizeletét, így gyakran fordulnak elő balesetek. Ezt sürgősségi inkontinenciának nevezzük. Előfordul olyan súlyosabb eset is, amikor a beteg nem érez ingert, így egyáltalán nem képes kontrollálni a vizelet elindulását még rövid távon sem, ez a reflex inkontinencia. Mindkét eset rendkívül megnehezítheti a betegek mindennapjait. Sokan nem mernek kilépni a lakásból sem, mások a kevés folyadékbevitellel próbálják csökkenteni a balesetek lehetőségét, ami sajnos sem lelkileg, sem testileg nem tesz jót a betegeknek.

Segítség gyakorlatokkal és eszközökkel

Nagyon fontos, hogy az ilyen súlyos betegséggel élők, mint az SM, megtalálják a számukra megfelelő segítséget a vizelettartási problémák megoldására, hogy az amúgy is nehéz mindennapjaik ne romoljanak tovább.
Enyhébb esetben, amikor a beteg képes a vizelet tartására, de csak rövid ideig, segítség lehet az inkontinencia- vagy intimtorna. A gyakorlatok segítségével a vizelet elfolyását gátló medencefenék és hólyagzáró izmok erősíthetők, javítva az életminőséget. A torna lényege, hogy a szükséges izmokat naponta három vagy négy alakalommal tornáztassuk. Emellett bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is lehetőség nyílik, melynek segítségével csökkenthető az erős inger.

Betétek, pelenkanadrágok

Ma már számtalanféle inkontinencia-segédeszköz van forgalomban, melyek az egészen enyhe tünetektől a súlyos inkontinenciáig mindenkinek kényelmes megoldást nyújthatnak. Ilyen a férfiak számára kialakított vizeletkondom, mely kényelmesen tudja elvezetni a vizeletet, egyszerű használni, és nem okoz kellemetlenséget. Másik lehetőség a mindkét nem számára rendelkezésre álló speciális betét és pelenka. Az modern inkontinenciabetétek szinte teljesen észrevehetetlenek, hiszen kialakításuknak köszönhetően aránylag nagyobb nedvszívó képesség mellett is kényelmesen elférnek a normális fehérneműben. Ezek az eszközök rendkívül biztonságosak, nem szivárognak, és nem engedik ki a kellemetlen szagokat sem, így a probléma teljesen rejtve maradhat a külvilág számára. Súlyosabb esetben, amikor több vizelet távozik egyszerre, általában a nadrágpelenka a legmegfelelőbb segédeszköz. Ma már léteznek olyan kifejezetten szép pelenkanadrágok, melyek kialakítása hasonlít a fehérneműéhez, puha, textilhez hasonló anyagból készülnek, és bár a ruha alatt viselve egyáltalán nem láthatóak, mégis képesek a nagyobb mennyiségű folyadékot is probléma nélkül felszívni.
Mozgássérültek és fekvőbetegek számára elérhetők egyszer használatos katéterek, melyekkel megfelelő időközönként könnyen leereszthető a vizelet, valamint elérhetők olyan nagy nedvszívó képességű pelenkák, melyek hosszabb ideig képesek a vizeletet magukban tartani, és cseréjük is könnyebben megoldható.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

idegrendszer inkontinencia torna