Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A Parkinson-kór 4 alig ismert szövődménye

2015.09.07. | Losonczy Lilla
A Parkinson-kór számos kellemetlen tünettel járhat együtt, köztük a súlyosbodó vizelet-inkontinenciával.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A Parkinson-kór kialakulásának kockázata az életkor növekedésével megsokszorozódik. Így a 65 év felettieknek tízszer nagyobb az esélyük, hogy a Parkinson-kór tüneteit észlelik magukon – vagy környezetük rajtuk –, mint fiatalabb társaiknak. A korai felismerés ennél a betegségnél is fontos, hiszen a még nem túl előrehaladott stádiumban elkezdett kezelés jelentősen segíthet kontrollálni az életvezetést megnehezítő tüneteket, valamint késleltetni a betegség előrehaladását.

A Parkinson-kór lehetséges tünetei, szövődményei

A Parkinson-kór progresszív lefolyású betegség, amely a központi idegrendszert roncsolja. A tünetek jellemzően a középagyi dopaminsejtek pusztulásának eredményeként jelennek meg, így a betegeket leggyakrabban a mozgás lelassulása, a remegés, merevség alapján diagnosztizálják. A dopaminszint csökkenése okozza a gyakran észlelt egyéb, nem motoros tüneteket is, többek között a depressziót, alvászavart, valamint előrehaladott állapotban a demenciát. A motoros képességek csökkenésével függ össze továbbá az olyan tünetek jelentkezése is, mint a nyelési nehézség és a vizelet-inkontinencia, hiszen a dopamin hiánya gátolja, lassítja az idegsejtek közötti ingerületátvitelt.

Vizelet-inkontinencia és Parkinson-kór

A vizelet-inkontinencia a Parkinson-kórosok esetében az ún. „hiperaktív hólyag” kialakulásának számlájára írható. Ez a szindróma a túlfolyásos, nem a terheléses, hanem a késztetéses (vagy sürgősségi) inkontinencia csoportjába tartozik. A „hiperaktív hólyag” szindróma okozta inkontinencia kialakulásának kockázatát nemcsak a Parkinson-kór, de az elhízás, a hólyagkövek, a hólyag gyulladásos állapotai, valamint a túlzott intim higiéné (túl gyakori hüvelyöblítés) is növelhetik.
A Parkinson-kór esetében a „hiperaktív hólyag” központi idegrendszeri okokra vezethető vissza, tehát a betegség lényegével áll összefüggésben: a parkinsonos betegnél, aki mozgását nem tudja kellőképpen kontrollálni (ezért az egyik kulcsfontosságú tünet a remegés), a húgyhólyag izomzata is akaratlanul, indokolatlanul húzódik össze. A medencefenék izmai, valamint a hólyagzáró izmok meggyengülnek, rugalmatlanok lesznek, s a vizelet így elcsöppen. Bár a Parkinson-kórt gyógyítani mai tudásunk szerint nem tudják, a tünetek sokszor kezelhetők.

A vizelet-inkontinencia kezelése

A „hiperaktív hólyag” szindrómát adott esetben változatos módszerekkel lehet kezelni (viselkedés-, pszicho-, fizikoterápia, elektrostimuláció, testsúlycsökkentés, műtétek), ám a Parkinson-kór esetében a „hiperaktív hólyag” a központi idegrendszer általános romlásának következménye, így a valódi gyógyuláshoz magát a Parkinson-kórt kellene gyógyítani. Mindazonáltal az olyan gyakorlatok, módszerek, amelyek a medencefenék izmait és a hólyagzáró izmokat erősítik (pl. különböző intimtornák), lelassíthatják a vizelet-inkontinencia mértékének növekedését.

Betétek, pelenkanadrágok használata

A kezdeti panaszok általában csupán a vizelet akaratlan elcsöppenéséig terjednek, így ebben az esetben viszonylag kis mennyiségű vizelet akaratlan kiengedéséről beszélünk. Ez már önmagában is lehetne igen kellemetlen, ám a probléma a megfelelő betétek használatával jó ideig észrevétlen maradhat. A vizelettartási problémákra kifejlesztett betétek ugyanis nem pusztán a nedvességet fogják föl, de a kellemetlen szagokat is magukba zárják.
A Parkinson-kóros tünetek erősödésével bekövetkezhet az az állapot, amikor már nem pusztán akaratlan csöpögésről, kisebb mennyiségű vizeletvesztésről beszélhetünk. Ilyenkor a beteg többnyire már nem képes életviteli feladatait önmaga ellátni, gyakran ágyhoz kötött. A betét itt már kevésnek bizonyulhat, ám a megfelelő pelenkanadrágok kiválasztásával itt is jelentős mértékben könnyíteni lehet a beteg és környezete közérzetén. A fehérneműként használható pelenkanadrágok ugyanolyan egyszerűen használhatóak, mint egy mindennapos alsónemű, mégis a biztonságérzet, amit viselőjük számára nyújt, nagyban javítja az érintettek életminőségét.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünetek kezelés inkontinencia Parkinson-kór