Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Menopauza? Erre nem számítottam

2015.11.02. | Brjeska Dóra
Melyek a menopauza és a vizeletvesztés összefüggésének biológiai alapjai? Hogyan minimalizálhatjuk az utóbbi megjelenésének kockázatát?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy a vizelettartási zavarok csak az idősebb korosztályt érintik, és azoknak a problémái, akik már koruknál fogva magatehetetlenek, vagy más betegségektől szenvednek, pedig ez egyáltalán nem így van. Az inkontinencia önmagában nem betegség, mindig valamilyen más egészségügyi probléma vagy változás tünete. Rengeteg ok létezik, amelyek következtében már fiatalabb korban is kialakulhat. Ezek közé tartozik nők változókora is. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a 45-49 éves nők közel egyharmada szenved a menopauza ezen rendkívül kellemetlen tünetétől.

Hormonok és vizeletvesztés

A változókorban kialakuló inkontinencia hátterében általában az ilyenkor jelentkező hormonális okok állnak. Ebben az időszakban főleg az úgynevezett stresszinkontinenciával találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy bizonyos mozgások esetén, mint a tüsszentés, nevetés vagy erőlködés, akaratlanul kis mennyiségű vizelet ürül a hasűri nyomás hatására. Ennek kialakulásában nagy szerepet játszik az ebben a korban fokozatosan kialakuló ösztrogénhiány. A hormonális változások hatással vannak a testünk bizonyos részeire, így a záróizmok és a medencefenék tartóizmai megereszkednek, ami a hólyag instabilitását és inkontinencia kialakulását okozhatja.
Az ebben az időszakban fellépő vizelettartási problémák általában nem tartósak (ellentétben az időskori vagy más okból kialakult inkontinenciával). Gyakran csak átmeneti tünetként jelentkeznek, sok esetben bizonyos idő elteltével magától enyhülnek és meg is szűnnek. Sok más tünethez hasonlóan nagyon sokat tehetünk ellenük életmód-változtatásokkal. A rendszeres mozgás, a megfelelő testsúly megtartása sokat javíthat a helyzeten.
Az inkontinencia megelőzésében és kezelésében nagy szerepe lehet az intimtornának, amellyel kimondottan a problémát okozó izmok erősíthetők, de nagyon jó hatásúak lehetnek a speciális, klimax esetén alkalmazható hormonpótló készítmények is, amelyek az ösztrogénhiány kezelésével segítenek a probléma megoldásában. Ezek a tabletták már rövid idő után képesek a klimax minden tünetének enyhítésére, ami nagy könnyebbséget jelenthet a mindennapokban, hiszen nemcsak az inkontinencia javítható a segítségükkel, hanem a hőhullámok, az izzadás és a feszültség is.

Mindennapi feladatok

Azoknak a nőknek, akik inkontinenciától szenvednek, nagyon fontos a megfelelő higiénia, hogy a vele együtt járó kellemetlenségek ne okozzanak további problémákat. A vizeletcsepegés egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb következménye a kellemetlen szagok kialakulása. A gyakori mosakodás, fehérneműcsere mellett speciális segédeszközök használatával is megelőzhetjük a zavaró szagok megjelenését. Akár enyhébb, akár súlyosabb inkontinenciáról van szó, érdemes orvosi segítséget kérni. Ma már számtalan segédeszköz létezik, melyet kifejezetten ezekre a problémákra fejlesztettek ki. Az inkontinencia-segédeszközök között megtalálhatók az egészen kis csepegés esetén alkalmazható betétektől a pelenkákig minden kellék. Mivel a változókori vizelettartási problémák általában enyhék, legtöbbször elég lehet a kisméretű, vékony betét, amely olyan észrevehetetlen, mint egy hagyományos tisztasági vagy egészségügyi betét, mindössze annyi a különbség a két termék között, hogy egészen más a nedvszívó magja. Az inkontinenciabetéteket kifejezetten a vizelet felszívására fejlesztették ki, szárazon tartják a bőrt, és semlegesítik a szagokat, a tisztasági betétek erre nem alkalmasak. Ha mégis nagyobb mennyiségű vizeletvesztést tapasztalunk, a fehérneműként használható, kényelmes, diszkrét, mégis nagy nedvszívó képességű pelenkanadrágok nyújtanak megnyugtató védelmet az aktív, kiegyensúlyozott hétköznapokhoz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

menopauza nők inkontinencia