Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Beszéljünk az inkontinenciáról!

2013.06.28. | Ötvenentúl.hu
A vizelettartási probléma ma Magyarországon körülbelül 500 000 embert érint, közülük azonban csak minden ötödik fordul orvoshoz.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

2013-ban június 24. és 30. között tartják a Kontinencia Nemzetközi Hetét (World Continence Week) a Nemzetközi Kontinencia Társaság szervezésében. A 2009 óta minden évben megtartott kontinenciahét célja, hogy felhívja a figyelmet a vizelettartási zavar problémájára, és megismertesse az érintettekkel a megfelelő kezelési lehetőségeket. Az idei év mottója, „Beszéljünk az inkontinenciáról (Talk about incontinence)” is a téma tabu mivoltára hívja fel a figyelmet.

A hallgatás beteggé tesz

A vizelettartási zavarban szenvedők töredéke fordul csak orvoshoz, legtöbben szégyellik problémájukat, kellemetlennek érzik, és nem mernek beszélni róla. Sokan a tünetek alapján fel sem ismerik a betegséget, és arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra.
Az inkontinencia a teljes népesség mintegy 5 százalékát érintő jelentős, a társadalom elöregedésével egyre komolyabbá váló probléma. Mindazonáltal az inkontinencia nem csak az idősek, és nem csak a nők problémája – hiszen a férfiakat és a kismamákat is érinti e gond.
Másfelől a téma gazdasági súlyát az is jelzi, hogy a gyógyászati segédeszköz-támogatási kasszában a legnagyobb betegszámot (kb. 160 000 támogatott beteg) és a legnagyobb összegű kiadást (mintegy 8 milliárd forint) az inkontinens betegek és a tüneti kezelésük során nélkülözhetetlen nedvszívó segédeszközök (nadrágpelenkák, inkontinenciabetétek stb.) jelentik.

A szociális kontinencia

Egy magyar betegek körében végzett vizsgálat szerint az érintettek bármilyen maradékinkontinenciát (szivárgások, vizeletszag, szennyezett ruházat stb.) a szociális kontinencia teljes elvesztéseként és súlyos életminőség-veszteségként élnek meg. Ilyenkor a beteg szociális kapcsolatai végletesen beszűkülhetnek, az érintettek körében gyakori a reaktív depresszió.
Ezért csak a szociális funkciókat teljesen visszaállító ellátás ad valós esélyt a beteg és környezete, családtagjai számára a társadalmi reintegrációra. Az ennél rosszabb eredményességű ellátási módok hatékonysága – és így költséghatékonysága is – nem kisebb lesz, hanem zéró. Márpedig egy 2012-es hazai felmérés szerint a jelenlegi ellátási rend ebben a vonatkozásban csak 50 százalék körüli eredményességet nyújt, mivel csak minden második ellátott beteg lesz a szociális kontinencia szempontjából tünetmentes.

Az ellátás lehetőségei

Az inkontinencia betegség gyógyítására vonatkozó hazai ajánlás az alapeseteket egyértelműen az alapellátás, míg a speciális eseteket a szakellátás felelősségkörébe utalja. Ennek megfelelően a gyakorlatban is be kell vezetni a kétlépcsős felírhatóságot, azaz azt, hogy enyhébb esetekben a beteg háziorvosa közvetlenül rendelhessen (írhasson fel) inkontinenciára gyógyászati segédeszközt.
Nemzetközi tapasztalatok szerint az inkontinens betegek kétharmadát az alapellátásban kell és lehet kezelni, amivel a személyre szabott ellátás (az adott személy képességeihez, igényeihez illesztett eszközválasztás) is hatékonyabban támogatható, hiszen a háziorvos (jobban) ismeri betege képességeit, igényeit.


Az inkontinencia kezelése
Először is azt kell meghatározni, hogy milyen típusú az inkontinenciád. Ezután több lehetőség is rendelkezésedre áll. Melyek ezek?  tovább Tovább
Vizeletcsepegés. Mennyire súlyos a...
A vizelet visszatartásának nehézsége meglepően gyakori, férfiakat és nőket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt érinthet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

inkontinencia egészség tippek