Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Műtét után, otthon

2015.02.16. | T. Puskás Ildikó
A valamilyen nagyobb műtétet követően otthoni ápolásra, gondozásra szoruló betegek ellátását magára vállaló „laikus” családtag, rokon emberpróbáló feladatra vállalkozik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Egyes műtéteknél, többek között például a belső nemi szerveket – a méhet, dülmirigyet – érintő beavatkozásoknál részleges vagy teljes vizelet-visszatartási zavarok alakulhatnak ki.
A rövidebb-hosszabb időre ágyhoz kötött, inkontinens személyek körültekintő, speciális ápolást igényelnek.

Előkészületek

Már hazatértük előtt meg kell teremteni a családnak, az ellátását magára vállaló hozzátartozónak a beteg fogadásakor, valamint lábadozásának ideje alatt az ápolás lehető legjobb feltételeit. Az első teendő a lakás, illetve a betegszoba átalakítása, amelyhez a támpontokat a gondozásra szoruló családtag állapotának súlyossága adja meg.
A lakásban a lehető legcsendesebb, az ott élők közlekedése szempontjából legkisebb átjáró forgalmat „lebonyolító” szobában helyezzük el a beteget rögtön a hazatérte után. Az is fontos, hogy a helyiség legyen világos, ugyanakkor szükség szerint árnyékolható, sötétíthető, szellőztethető, könnyen tisztántartható (szedjük fel a szőnyegeket, távolítsunk el a szobából minden porfogót: díszpárnákat, száraz virágokat stb.).
A következő „teendő” a beteg ágyának elhelyezése. Nagyon fontos, hogy a fekvőhely minden irányból megközelíthető legyen. Ez nemcsak a műtét utáni, intenzív ápolási időszakban lehet fontos, hanem a későbbiekben is, amikor a lábadozó személy, fizikai állapota javulásával egyre gyakrabban tudja – akár csak segítséggel is – percekre, vagy már huzamosabb időre elhagyni a betegágyát.
Ez utóbbi szempontból igen fontos a lakás akadálymentesítése, vagyis a mellékhelyiséghez vezető utak szabaddá tétele, székek, szőnyegek eltávolítása. Különösen lényeges a baleset, főleg az esés kockázatának kiiktatása az olyan betegek esetében, akik csak részben ágyhoz kötöttek, illetve folyamatos ellátásra szorulnak ugyan, de mert széklettartási problémájuk nincs – segítséggel vagy anélkül – el akarnak, el próbálnak jutni az illemhelyig. 

Gondozás felsőfokon!

A beteg állapotának ismeretében gondolni kell a többféle inkotencia-védőtermék (betét, pelenka, pelenkanadrág, nappal és éjszaka használatosak), valamint az önállóságában korlátozott személy tisztántartásához, komfortérzetéhez szükséges eszközök (mosdótál, törlő- és mosdató kendő, inkontinecia-alátét) beszerzésére. Számolni kell a beteg állapotjavulásával, önállóságra törekvésével, ezért biztonságossá kell tenni a fürdőszobát, az illemhelyet. Ebben segít a kád vagy a tusoló, valamint a WC-ülőke melletti, stabilan falhoz rögzített kapaszkodók felszerelése, illetve a fürdőszoba, a kád, a zuhanyozó csúszásmentesítése.
A műtét után, a vizelet-visszatartási zavarokban, -képtelenségben érintetteknél nemcsak a napi többszöri betét- vagy pelenkacserére kell gondot fordítani, hanem a testtel érintkező fekvőfelület védelmére is. Fontos tehát, hogy ne csak a spontán vizeletürítést felfogó, speciális, tökéletes nedvesség- és szagelnyelő inkontinenciatermékből, hanem az inkontinenciavédelmet még biztonságosabbá tevő, speciálisan kialakított alátétekből is megfelelő mennyiség álljon a beteg rendelkezésére. Ezek segítségével még biztosabban elkerülhetők az átázással kapcsolatos kellemetlenségek (felfázás, fertőzések, gyulladások). Az alátéteket mindig a textillepedő alá, a matrachoz rögzítve kell elhelyezni.
Még a legjobb inkontinenciatermékek használata mellett is kiemelt figyelmet kell fordítani az inkontinens fekvőbeteg bőrének védelmére, mert az állandó ágynyugalom, a szinte változatlan testhelyzet a bőr bepállásához, felpuhulásához, sérülékennyé válásához, így nagyon rövid idő alatt ún. felfekvési sebek kialakulásához vezethet. Ezt elkerülendő, elsősorban a vizeletszivárgásnak vagy -ürítésnek kitett testfelületeket kell folyamatosan és hatékonyan tisztán tartani.
Fontos, hogy a beteg ágya mellett mindig kéznél legyenek az olyan nedves törlőkendők, amelyekkel gyorsan és kíméletesen meg lehet tisztítani a vizelettel szennyezett bőrt, a hajlatokat, a nemi szervek környékét, akár naponta többször is (főleg a betét-, pelenkacsere alkalmával).

Jó, ha tudod

A napirend mentális és érzelmi kapaszkodó lehet a beteg ember számára. Különösen a csökkent emlékezőképességű, súlyos állapotban lévőnek adhat biztonságérzetet, ha „tudja”, mikor mi történik vele. Készítsünk – és ha csak lehet, tartsuk is be – az ápolási napirendet. Legyen meg az ideje az étkez/tet/ésének, testi gondozásának („megmozgatásának”, az ágy szélére való „kiültetésének”, rövid sétáltatásának, légfürdőztetésének stb.).

A tisztaság fél egészség!

A vizelet-visszatartási gondokkal küszködő betegek ápolásában külön fejezet a beteg szakszerű mosdatása, bőrének ápolása. Ettől egyébként nem lehet eltekinteni egyetlen, hosszú időre ágyba kényszerülő, magáról gondoskodni képtelen beteg esetében sem, ám kiemelten fontos ez a fizikailag legyengült, mozgásképtelen, vagy – orvosilag – szigorúan ágynyugalomra ítélt, illetve a mentálisan leépült ápoltaknál.
Esetükben a tökéletes higiénéhez és komfortérzetük biztosításához, a különféle egészségproblémák (többek között a felmaródások, a sebesedések, a mély sebek, baktériumos, gombás, savós, gyulladásos fertőződések stb.) megelőzéséhez önmagában nem elegendő, ha pelenkacsere után az alsó testtájat áttöröljük alkoholmentes, puha szövésű, speciális törlőkendővel. A napi kétszeri, reggeli és esti lemosdatásról semmiképp sem szabad lemondani. Nem mindegy azonban, mivel és hogyan történik ez a „művelet”. Az idősebb vagy leromlott állapotú betegek bőre általában már kevéssé hidratált, azaz száraz vagy hajlamos a kiszáradásra, érzékeny, felhámja sérülékeny, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogyan, mivel tartjuk tisztán.  
A hétköznapi folyamatos irritációnak kitett, sérülékennyé vált bőrben kárt is tehetnek a hagyományos szappanok, valamint a mosdatást követően használt, drogériákban kapható test- és bőrápolók is. Ezekben olyan illatanyagok, színezékek, tartósítószerek találhatók, amelyek fokozhatják a bőr dehidratáltságát. Az intim testtájék tökéletes és kíméletes tisztántartására ma már speciálisan kifejlesztett, semleges és hidratáló hatású termékek állnak az érintettek rendelkezésére.
Ezek hipoallergének, színezék- és illatanyagmentesek.
Nem véletlen, hogy az inkontinencia-segédeszközöket forgalmazó cégek egyre nagyobb választékban kínálnak speciális mosdató és tisztálkodó szereket (pl. folyékony vagy habállagú mosdató krémek, tusfürdők), illetve bőrápolókat (olajok, krémek, balzsamok stb.). Ezeket – általában – vízlepergető összetevővel is ellátják a gyártók, amely a felhámot ellenállóvá teszi a nedvességgel szemben. Az inkontinencia-tisztálkodószerek és -kozmetikumok többsége antiszeptikus, bőrnyugtató összetevőket (például gyógyító hatású cinket), sőt bőrvédő vitamint is tartalmaz, így egyszerre óvják, nyugtatják, regenerálják a vizeletirritációnak kitett bőrfelületeket.
Ebben a termékcsaládban megtalálhatók az ágybani, illetve a fürdőszobai mosdatásra kifejlesztett erős szövésű mosdató kendők is, amelyek a mosdató krémek felvitelére is alkalmasak.

Gondos ápolással elkerülhető?

A felfekvés kortól függetlenül, a nem megfelelő ápolás/gondozás mellett, főleg idősebb és tartósan fekvő betegeken gyorsan, rosszabb keringés mellett pedig néhány nap vagy akár néhány óra alatt is képes kialakulni.
A decubitus kialakulásának lehetséges okai: nyomás, nyirokerek elzáródása, tartós nedvességtől felázott bőr, nagyobb ütés, sérülés, illetve idős, leromlott általános állapotban lévőknél a nem megfelelő táplálkozás, a fekvő-, vagy keveset mozgó betegeknél a keringési rendszer betegségei. A decubitus kezeléséhez kérje orvos segítségét.

Higiénés tanácsok

  • Alapvető higiénés elvárás, hogy a beteg mosdatásakor, a pelenkacserekor mindig használjunk gumikesztyűt, és minden vele kapcsolatos tennivaló előtt-után mossunk alaposan kezet, lehetőleg szappannal és meleg folyóvízzel!
  • Neomagnol tablettával fertőtlenítsük a beteg ápolásához használt tárgyakat (pl. a mosdató szivacsot, a vécéülőkét, mosdató tálat stb.). A fertőtlenítőszert vízben feloldva használjuk).
  • A szennyezett ágyneműt 3-4 naponta cseréljük, a hálóruhát, törülközőt, mosdató kendőt/mosdókesztyűt naponta mossuk ki. Ez egyrészt a beteg fertőzések elleni védelme, a komfortérzete, másrészt a betegszoba szagmentesítése szempontjából is fontos.
  • Az inkontinens beteg esetlegesen vizelettől szennyezett ruháit, törülközőit, lepedőjét, ágyneműjét csak erre a célra használt, zárható fedelű dobozba, kosárba helyezzük el.
    Ha tehetjük, mielőbb áztassuk ki fertőtlenítő oldatban. Fontos, hogy ez ne legyen maró hatású.
  • A mosás 90ºC-on történjen. A mosószer megválasztásakor, illetve adagolásakor gondoljunk arra, hogy allergiás reakciókat válthat ki a legyengült szervezetű betegnél (érdemes biomosószereket, mosószódát, vagy gyerekek ruháinak mosására ajánlott mosószert használni). Mellőzzük az öblítő szerek használatát. Helyettük használjunk 5%-os savtartalmú ecetet, amely már a baktériumok 90%-át elpusztítja!
  • Tartsunk a betegágy közelében a használt inkontinenciabetétek, -pelenkák gyűjtésére alkalmas, billenő fedeles szemetesedényt. Béleljük ki szalagos szemeteszsákkal, és amikor megtelik, a szalag összehúzása után dobjuk a kukába, szemétledobóba.

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

otthon inkontinencia tippek