Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kellemetlen szagok az ágyban? Így kezeld a problémát!

2017.02.28. | Ferenczy Mária
A vizelet-visszatartási zavaroknak számos oka, így típusa és súlyossági fokozata van.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A legnagyobb gondot e tekintetben az idős, beteg vagy valamilyen más okból – mozgássérültség, műtét utáni lábadozás, rákbetegség utolsó stádiuma – önálló életvitelre már képtelen inkontinensek otthoni ellátása jelenti.

A kellemetlentől a súlyosig

Az inkontinencia kezdeti, tehát még visszafordítható stádiuma, a stresszinkontinencia – amely még nem betegség, csak annak „előszobája” – azért érdemel törődést és odafigyelést, mert rombolja az érintettek, elsősorban a változókorban lévő nők ön- és közérzetét, amiért akaratlagosan nem tudják meggátolni néhány csepp vizelet távozását, amit a fokozott hasűri nyomással járó mozdulatok – nevetés, tüsszentés, köhögés – idéznek elő. Az inkontinecia II. stádiumról beszélnek az urológusok akkor, ha már kisebb hasűri nyomáskor (pl. járás közben) is fellép az önkéntelen vizeletürítés.
A betegség III. stádiumát az jellemzi, hogy már nyugalmi állapotban, például esti lefekvés után sem lehet elkerülni a kismértékű vagy teljes vizeletvesztést.

Amikor a baj nem jár egyedül!

Ez utóbbi mindkét nemet érintheti, mégpedig időskorban. Okai sokfélék lehetnek. Az ún. késztetéses inkontinenciát legtöbbször a hólyagizomzat beidegzésének károsodása, illetve a hólyag idültté váló gyulladásos betegségei (hólyagkő, alsó húgyúti fertőzés) idézhetik elő. A hetven felé járó vagy afeletti férfiaknál gyakran a húgyvezetéket elzáró prosztatamegnagyobbodás, illetve -daganat megléte vezet a túlfolyásos inkontinenciához. Ez nemcsak kellemetlen (amennyiben a hólyag teltségének érzete vizeletürítés után sem szűnik meg, s ezért gyakori, sürgető vizelési inger lép fel), hanem további egészségkárosodásokhoz is vezethet.
Nem ritka, hogy a beteg a vizeletét – különösen, ha mozgásának minőségével is baj van – képtelen visszatartani, így az már az inger jelentkezésekor távozik.
Az sem ritka, hogy az ingerrel egy időben történő vizeletkilépés társult tünete valamilyen alapbetegségnek. A legsúlyosabb formája, vagyis a teljes vizeletvesztés idegrendszeri betegségek (pl. sclerosis multiplex, Parkinson-kór, cukorbetegséggel járó idegkárosodás), agyi károsodás (agyvérzés), agyi működési zavar (időskori elbutulás, demencia), olykor gerincbetegség, illetve egyes műtéti beavatkozások (pl. prosztataműtét, kismedencei műtététek, daganat miatti besugárzás) következménye.
A felsorolt esetekben a nagyon idősek, akik már képtelenek önmagukat ellátni, vagy az olyan emberek, akik az inkontinencia mellett más, súlyos betegségben szenvednek, esetleg ágyhoz kötöttek, gyakran szorulnak a családtagok vagy barátok segítségére, azaz ápolására, gondozására.

A súlyos inkontinecia „szövődményei” megelőzhetők!

Ilyenkor a gondozónak, az ápolást vállaló személynek ajánlatos konzultálnia a kezelő- és háziorvossal, hogy az inkontinens beteg a számára legmegfelelőbb gyógyászati segédeszközhöz jusson.  
A legmegfelelőbb inkotinenciatermék az, amelyik összhangba hozza a beteg vizelet-visszatartási képtelenségének súlyosságát, testméreteit a vizelet felfogására szolgáló betét, pelenka, pelenkanadrág vizeletbefogadó kapacitásával, azaz nedvszívó/felszívó képességével.
Ma már kaphatók külön a nők és külön a férfiak számára speciálisan kialakított nadrágpelenkák, amelyek használatával elébe lehet menni a beteg további egészség- és életminőség-romlását jelentő problémáknak, sőt a környezetében élők közérzetét rontó kellemetlenségeknek is.
A teljes vizeletvesztéses inkontinencia – különösen a mozgásképtelen betegek esetében – további egészségkárosító folyamatokat indíthat el, ha az ápolásban közreműködők nem próbálják megelőzni őket.
A vizeletben lévő ammónia által állandó irritációnak van kitéve a nemi szerv, a combhajlatok, a farpofa, a fenék, a hát bőre, amely ha nem védjük megfelelő inkontinenciatermékkel, bőrápolással, felmaródhat. Egy idő után nemcsak a felhám sérül, hanem egyre mélyebb, ún. felfekvéses sebek (dekubitusz) alakulhatnak ki. Ezekkel nemcsak az a baj, hogy fájdalmasak, hanem könnyen felszálló húgyúti fertőzések „melegágyaivá” válhatnak (például vesemedence-gyulladáshoz vezethetnek).
Az ilyen bajok kialakulásának megelőzésében van igen fontos szerepük a jól, a beteg állapotának figyelembevételével megválasztott inkontinencia-védőeszközöknek. Szerencsére, ezeknek – az egyébként gyógyászati segédeszköznek számító, higiénés biztonságot és életminőséget is javító termékeknek – ma már igen széles a választéka, és egyre jobbak az adottságaik.

A minőség garanciája!

A korszerű pelenkák, nadrágpelenkák textíliája a vizeletet nem, a levegőt viszont átereszti. Gyors nedvszívó-, szagközömbösítő képességüket egy ún. abszorbens (gázokat, gőzöket, nedvességet) megkötő anyag biztosítja. A naphosszat ágyhoz kötött beteg bőre tehát nincs kitéve a befülledésnek, az alsó testtájék kisebesedésének és a különféle gyulladási folyamatok kialakulásának.
Az új generációs és egyénre szabottan kiválasztott inkontinencia-védőeszközök további erénye, hogy a betegnek nemcsak a bőrét védik, komfortérzetét biztosítják, hanem tökéletesen megvédik az ágyat, az ágyneműt is a vizeletszennyezéstől. Ez utóbbi azért is fontos, mert a vizelettel átitatott fekvőfelület a felfázások, a fertőzések, felszálló, húgyúti gyulladások melegágya is lehet, ráadásul a betegszobát, a lakást belengő vizeletszag is erre származtatható vissza.

Jó, ha tudod!

  • A jobb minőségű, nagyobb nedvességszívó képességű, egyszer használatos nadrágokból kevesebb is elég, mert a bőrt jobban védik, kevesebb bőrvédő készítményt kell mellettük használni.
  • A szeretteik otthoni ápolását, gondozását vállaló családtagok dolgát megkönnyítik az olyan pelenkanadrágok, amelyek indikátorcsíkkal vannak ellátva. Ennek színelváltozása jelzi a csere szükségességét, vagyis a nedvtelítettséget.
  • Az idült vagy gyógyíthatatlan betegségben érintett fekvőbeteg inkontinensek esetében a még tökéletesebb higiénés biztonsághoz, azaz a beteg általános állapotromlásának megelőzéséhez más inkotinenciatermékek (ágybetétek/alátétek) használata is javallott, a pelenkák, pelenkanadrágok kiegészítéseként.

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek inkontinencia otthon