Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Az otthoni betegápolás elengedhetetlen kelléke

2015.05.26. | N. Trencsényi Klára
Az ápolásra szoruló betegek életminősége szempontjából nagy felelősség hárul a hozzátartozókra.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A vizelet-visszatartási zavar súlyossága gyakran összefügg valamilyen alapbetegséggel, illetve a fizikai, szellemi teljesítőképességnek az előrehaladott életkorral járó hanyatlásával.
Az inkontinens betegek, idősek otthoni ápolásának stratégiáját alaposan át kell gondolniuk azoknak, akik erre a nem könnyű feladatra vállalkoznak.
Ennek a „cselevési tervnek” az első és legfontosabb eleme, hogy a beteg általános állapotának, vizeletvesztése súlyosságának, fizikai és mentális egészségi állapotának függvényében válasszanak a testi-lelki jóllétéről gondoskodók az inkontinenciatermékek típusaiból.  
A jól megválasztott gyógyászati segédeszköz ugyanis nagymértékben hozzájárulhat a beteg kényelemérzetéhez, emberi méltóságának megőrzéséhez és további egészségproblémáinak megelőzéséhez is.

Egyénre szabottan

Ha olyan betegről vagy idős emberről kell gondoskodnunk, aki nem kényszerül ugyan egész nap ágyban fekvésre, és a vizelet-visszatartási nehézségei csupán elcseppenésekben, -elfolyásokban nyilvánulnak meg, az inkontinenciabetétek használata jelenthet megoldást. Ezek egy öntapadó csík segítségével biztonságosan a fehérnemű láb közti részére rögzíthetők. Bár méretűk, vastagságuk különböző, közös jellemzőjük erős nedvesség- és szagelnyelő tulajdonságuk, valamint az, hogy felső rétegük olyan anyagokból készül, amelyek a vizeletet gyorsan elvezetik, és a visszanedvesedést meggátolják. Így a felszínük mindig száraz marad, vagyis tökéletesen biztonságos és higiénikus megoldást jelentenek a vizelettel érintkező bőr felázásával, kisebesedésével szemben.

Körkörös védelem

Léteznek ma már olyan, a normál alsóneműkhöz (bugyihoz, alsónadrághoz) hasonló inkontinenciatermékek is, amelyek – azon kívül, hogy nedv- és szagelszívó képességükben is a lehető legjobb tulajdonságokkal rendelkeznek – a mentálisan ép betegeknek sokat segítenek abban, hogy inkontinenciájuk miatt ne sérüljön az önérzetük, önértékelésük, emberi méltóságuk. Sok hivatásos ápoló szerint ezek, a hagyományos fehérneműhöz hasonló gyógyászati segédeszközöknek minden, inkontionencia-védőeszköztől elvárható tulajdonságuk (tökéletes nedvszívó képesség, szivárgás- és szagvédelem, bőrbarát anyagok a belső, testtel érintkező felületen) megvan, miközben azt is lehetővé teszik, hogy a – még vagy már – mozgásképes beteg önállóan tudja intim ügyeit intézni. Használatuk ugyanis megkönnyíti a betegek számára, hogy rendszeresen megpróbáljanak az egészséges emberekhez hasonlóan vizeletet üríteni, vagy a felépülésük után vissza tudjanak állni az akaratlagos vizeletürítésre.
Mivel az inkontinens betegekre, idősekre, valamilyen műtét után lábadozókra éjszaka akár többször is rátörhet a sürgető vizelési inger – és nagy valószínűséggel nem jutnak el az illemhelyig –, a nappal használtnál nagyobb nedvszívó képességű, a háló- és ágyneműt, derékaljat is védő pelenkát is érdemes vásárolni, amelyek ultra nedvszívó maggal vannak ellátva, és jól zárnak, miközben a bőrlégzést is biztosítják, valamint a kellemetlen vizeletszagot is közömbösítik.
A teljesen ágyhoz kötött betegek esetében az oldalukon nyitható nadrágpelenkák használatával nemcsak a vizeletszennyezés kerülhető el, hanem a kényelemérzet is biztosítható, mert a pelenka cseréjét a beteg forgatása nélkül, gyorsan el lehet végezni.
A vizelet szivárgásának, pangásának kivédése nagyon fontos, különösen azoknál, akiknek valamilyen súlyos betegségük (pl. a rákos betegség végstádiuma, Alzheimer-kór, agysérülés stb.), mozgáskorlátozottságuk, műtét utáni lábadozásuk (pl. méheltávolítást vagy prosztataműtétet követően) fizikai és mentális leépülésük folyománya a vizelet-visszatartási képesség gátoltsága.
Esetükben tökéletes higiénés védelmet nyújtanak a különféle méretű és nemük anatómiai sajátosságainak figyelembevételével kifejlesztett nadrágpelenkák.
Ezen termékek többsége extra nedvszívó képességű, nagy mennyiségű vizeletet képes felfogni és megtartani, jól záródik, és tökéletesen idomul a test körvonalához. Mivel lélegző, ugyanakkor puha, pamutszerű anyagok felhasználásával készülnek, a beteg számára tökéletes komfortérzetet biztosítanak, és a szagzáró képességük is tökéletes. 

A inkontineciatermékek Jolly Jokere?

Ma már létezik olyan, övvel ellátott pelenkanadrág-fajta, amely könnyen felhelyezhető, nem irritálja a bőrt, és jelzi, ha eljött a csere ideje. Ez a középsúlyos, de még mobilis, illetve a már súlyos mértékben vizeletvesztéses és szellemileg, fizikailag leépült betegeknél egyaránt alkalmazható. Használata tehát az inkontinencia stádiumától független. Ám különösen azoknál ajánlatos a viselése, akiknek a bőre hiperérzékeny, hajlamos a kiszáradásra, kisebesedésre. Ezek a derékhoz rögzíthető védőeszközök bőrbarát, ugyanakkor nagy nedvszívó kapacitású anyagok felhasználásával készülnek, és nemcsak szivárgásmentességük, hanem szagmegkötő képességük is tökéletes. Használatuknak köszönhetően a vizeletcsurgást vagy a teljes vizeletvesztést követően az érintett bőrfelületek nem füllednek be, nem maródnak fel, így elkerülhetővé válnak a húgyúti felülfertőződések, gyulladások, illetve az ágyhoz kötött betegek felfekvéses bőrproblémái.
Minden inkontinencia-védőtermék vásárlásakor fontos a testméret ismerete (ezt a csípő körfogata alapján lehet meghatározni), de az sem mindegy, hogy férfi vagy nő fogja-e viselni. Léteznek kifejezetten férfiak számára kialakított inkotenciavédelmi termékek, amelyeket a anatómiai adottságaik alapján készítenek el a gyártók.
Az inkontinens fekvőbetegeket ápolóknak egyébként sokszor okoz fejtörést, hogy mennyi időnként kell cserélni a testet körülvevő nadrágpelenkát. Ennek eldöntésében ma már segít az ilyen termékek külső oldalán található nedvességjelző indikátor, amely telítettségükre utal.

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

inkontinencia otthon tippek