Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Kínos probléma az ágyban

2014.03.10. | Berki István
Tény, hogy az inkontinencia, a vizelettartási probléma férfiakat is érint. Mit tehetünk, milyen megoldás létezik a panaszok enyhítésére, a probléma megoldására?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Általánosan elmondható, hogy a kezelőorvosok a legkisebb beavatkozással járó megoldással kezdik gyógyítani a kialakult, tartós inkontinenciát. Első ilyen és talán legkézenfekvőbb gyakorlat a viselkedésterápia. Az életmódváltozás ugyanis bizonyos esetekben elegendő lehet a probléma megoldására. Ám, ha ez kevésnek bizonyul, segítség lehet még, ha az úgynevezett Kegel-gyakorlatokkal a medencefenék ritkán mozgatott izmait tornáztatjuk, napi 3-4 alkalommal, így a vizelet elfolyását gátló izmok erősíthetők, és egyes esetekben megszüntethetők a vizelettartási problémák.
Ezt követő önálló megoldás – mely szorosan kapcsolódik a Kegel-gyakorlatokhoz – a biofeedback-technika: ha a beteg mégsem biztos benne, hogy az előírt gyakorlatokkal a megfelelő izmokat mozgatja, ez a módszer segíthet neki. Ezzel a kezeléssel (a kezelés időtartamáig) egy készülék az izommozgásokat jól érzékelhető hanggá és vizuális információvá alakítja át, így a kezelt megbizonyosodhat arról, hogy a megfelelő izmokat mozgatja, tornáztatja-e. A kezeléshez szükséges készülék receptre váltható ki.

Torna, programozás, betét

Ha az előzőekben bemutatott lehetőségek nem vezetnek eredményre, vagy akár mellettük is végezhető a kissé kellemetlenebbnek tűnő hólyagtorna.
A vizelési inger megjelenése után késleltetve kell a vizeletet kiüríteni, gyakorlással a lehető leghosszabbra nyújtva a várakozást. Illetve segítség lehet a vizelés megszakítása és pár perc eltelte utáni folytatása. Így a hólyagot mintegy átprogramozzuk, mely egyre nagyobb mennyiségű vizeletet tárol, és a csak félig telt húgyhólyag nem okoz vizelési ingert.
Akárhogy is, a teljes gyógyulásig megfelelő komfortérzetet biztosítanak az újgenerációs inkontinenciabetétek.

Gyógyszerek, műtét

A gyógyszeres kezelés minden esetben szakorvos javaslatára történik!
Ha az előbb felsoroltak nem vezetnek javuláshoz a beteg állapotában, vagy a prosztata kóros elváltozása miatt alakult ki a vizelettartási probléma, műtéti beavatkozás javasolt.

  • Az elektrostimuláció a stressz- és késztetéses inkontinencia esetén alkalmazott módszer. Elektromos áram segítségével késztetik mozgásra, összehúzódásra a kezelt terület izmait. Inkontinencia esetén a medencefenék izomzata áll kezelés alatt. Végbélkúpba szerelt elektródák útján ingerlik a területet, a lehető legközelebb elhelyezve azt a medencefenéki idegekhez.
  • A hólyagnyak-felfüggesztés valójában általános érzéstelenítéssel végzett nagy alhasi műtét. Ez az eljárás megerősíti a hólyagnyakat. Egy 3-5 cm-es alhasi bemetszésen keresztül varratokat helyeznek el a hólyagnyak környéki szövetekbe. Lábadozási idő: 6 hét. Előfordulhat, hogy a műtét után átmenetileg szükség lesz katéterre.
  • Hólyagnyak megerősítése kollagéninjekcióval: stressz-inkontinencia esetén javasolt eljárás. Közvetlenül a hólyagnyakat körülvevő szövetekbe kollagént vagy teflont juttatnak, ezzel a tömítéssel lehetővé téve a tökéletesebb zárást. Rövid, két-három perces eljárás, viszont pár havonta ismételni kell, mert elmúlik a hatása!
  • Mesterséges hólyagzáró izom: amerikai egészségügyi hatóság által engedélyezett implantátum elsősorban férfi inkontinencia kezelésére. Az implantátum áll egy tárolóedényből, egy pumpából és egy vízzel töltött gyűrűből. Általában prosztataműtéteknél bekövetkezett izomsérüléseknél használják.

Ami még segít

A fenti módszerek, eljárások mellett – ahogy már szó volt róla – az életmódbeli változások segítenek, sokszor pedig feltétlenül szükségesek az inkontinencia megoldására. A szakemberek a következő tanácsokat adják:

  • A vizelethajtó, koffeintartalmú italok elhagyása. A szénsavas italok fogyasztása sem javasolt!
  • Eleget igyunk. A csökkentett és a túlzott folyadékbevitel is hátrányosan befolyásolja a kialakult vizelettartási problémát. A csökkentett folyadékbevitel nem vezet megoldáshoz, mert az így koncentráltabbá váló vizelet megterheli a húgyhólyagot, és a működése csak fokozódik.
  • A dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a kialakult vizelettartási probléma gyógyulását!

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

inkontinencia férfi kezelés tippek