Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Baj van az alsónadrágban

2017.03.28. | Berki István
A vizelettartási nehézséget átmenetileg előidézheti bizonyos gyógyszerek szedése, helytelen étkezés, de a tartós inkontinenciát legtöbbször szervi problémák idézik elő.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent. A köztudatban inkább női problémának tekintjük, pedig ez nem teljesen így van. Igaz ugyan, hogy a nők e problémával szemben több okból is hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a férfiak gáttájéki-kismedence szervei sokkal erősebbek, gátizmuk kevésbé nyitott, kevésbé sérülékeny. Ezenfelül a nők húgycsöve legalább 15 centiméterrel rövidebb, mint a férfiaké, így a stressz-inkontinencia gyakrabban forduló elő náluk, mint a férfiaknál.

A tartós vizelettartási problémák okai

Amikor az inkontinencia tartósan mutatkozik, általában valamilyen szervi probléma áll a hátterében. Ilyen lehet a meggyengült húgyhólyag izomzata, idegrendszeri megbetegedése, meggyengült medencefenéki izomzat, esetleg a vizeletelvezető rendszer szűkületei. A kor előrehaladtával csökken a húgyhólyag vizelettartó kapacitása, ami gyakoribb vizelést eredményez, továbbá kevesebb ideig lehet visszatartani a vizeletet. A húgyhólyag lassabban ürül ki, a visszamaradott vizelet mennyisége pedig nő. Ez pedig késztetéses inkontinencia kialakulásához vezethet.

Milyen okok vezethetnek a férfiaknál vizelettartási nehézségekhez?

 • Prosztatagyulladás esetén is kialakulhat vizelettartási probléma, ugyanis a begyulladt mirigy beszűkíti a húgycsövet. Ennek eredményeképp gyakoribb vizelési inger tapasztalható.
 • Késztetéses inkontinencia vagy stressz-inkontinencia kialakulhat prosztatarák esetén is!
 • A megnagyobbodott prosztata a prosztatagyulladáshoz hasonló vizelési és vizelettartási nehézséget okozhat
 • A vizeletelvezető rendszer szakaszának szűkületekor – akár vesekő esetén is – túlfolyásos inkontinenciát alakulhat ki.
 • Hólyagkőnek vagy hólyagráknak is lehet tünete a tartós vizelettartási probléma.
 • Inkontinenciát okozhatnak még egyes neurológiai betegségek, mint például a Parkinson-kór, agydaganat, stroke, SM.

Prosztataproblémák

A férfiaknál a vizelettartási problémát a legtöbb esetben a prosztata sérülékenysége okozza. A prosztataműtétek közben gyakran sérülhet a húgycső, melynek hegesedése gyakori vizelési ingert válthat ki. A műtét után a betegek 80-90% stressz-inkontinenciával küzd, mely általában az első hónapok után, a gyógyulás eredményeképp elmarad. Az ilyen típusú és ezekből az okokból adódó vizelettartási panaszok a betegek 2-5%-ánál maradandóan tapasztalhatók. Vizelettartási problémák esetén, a komfortérzet javítása érdekében javasolt az inkontinenciabetétek használata.
A prosztata a húgycső kezdeti szakaszán halad át, megnagyobbodása, gyulladása ezt a szakaszt irritálja, ami vizelési kényszert eredményez. E szerv gyulladását épp az válthatja ki, vagy teheti gyakoribbá, hogy elhelyezkedése miatt vérellátása igen gyenge, keringése sokszor pang, így könnyebben megtelepednek benne a gyulladást okozó baktériumok. Megnagyobbodásának legfőbb oka, hogy a kor előrehaladtával a férfi nemi hormon mennyisége csökken, ami a férfiakban jelen lévő női nemi hormonok relatív túlsúlyához vezet. Ez a hormonmennyiségre igencsak érzékeny szerv ekkor növekedésnek indul: ez a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás.

Az átmeneti inkontinencia okai

Az átmeneti inkontinenciát a következő okokra vezethetjük vissza:

 • Helytelen táplálkozás: bizonyos gyógyszerek, illetve ételek vizelettartási nehézséget okozhatnak. A növényi rostokban gazdag étkezéssel a probléma sokszor megoldható.
 • Kávé: a koffeinnek vízhajtó hatása van. A hólyag telítődése gyorsan zajlik, így sürgető vizelési ingert okozhat.
 • Tea és szénsavas üdítők fogyasztása: hólyagirritációt okozhat, ami késztetéses inkontinenciával járhat. A mesterséges édesítőszerek és a citrusfélék szintén irritálhatják a húgyhólyag falát.
 • Alkoholos italok: szintén vizelethajtó hatásuk miatt válthatnak ki inkontinenciát.
 • Egyéb megbetegedések is kiválthatják a gyakori vizelettartási problémát. Ilyen például a székrekedés. A végbél húgyhólyaghoz közeli részén kialakult kemény széklet, az itt elhelyezkedő idegpályákat ingerelheti, és ez gyakori vizelési ingert okozhat.
 • A húgyúti fertőzések által is tapasztalható inkontinencia, hiszen a húgycsőbe bejutó baktériumok, elszaporodva, csípős, esetleg büdös vizeletet eredményeznek. Néha a fertőzés egyetlen tünete a vizelettartási probléma.
A vizelettartási probléma kezelése közben javasolt inkontinenciabetétek használata, a komfortérzet javítása érdekében! Ma már léteznek olyan, kifejezetten férfiak számára fejlesztett inkontinenciabetétek, melyek anatómiailag formázottak, tehát kiválóan zárnak, felveszik a test alakját, így jelentősen javítanak a komfortérzeten.

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

férfi inkontinencia tünetek tippek