Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 29. Thursday, Pál, Péter   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 fontos tanács kínos férfibajra

2016.06.01. | Gregus Judit Alexandra
A férfiak körében mai napig kínos az inkontinenciával járó panaszok problémája, de van segítség, amely megkönnyíti a mindennapokat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Sokan gondolják, hogy az inkontinencia csak nőket érintő betegség, ez azonban téves feltételezés. A férfiak is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a nők, még ha anatómiailag előnyösebb helyzetben vannak is azáltal, hogy sokkal erősebb és kevésbé nyitott a gátizomzatuk, ezáltal sokkal kevésbé sérülékenyek.
A férfiak azonban a prosztata révén veszélyeztetettebbek: a vizelési gondok nagy százalékának ez a szerv áll a hátterében. Rossz vérellátása anatómiai felépítéséből adódik, a hólyagban felgyülemlő vizelet súlya ugyanis állandó nyomással nehezedik rá, amit tovább ronthat a sok ülőmunka közben alulról érkező nyomás. Így a prosztatában könnyen megtelepedhetnek a gyulladást okozó baktériumok. A különböző prosztatabetegségek és -beavatkozások gyakran állnak az inkontinencia hátterében.
A prosztata másik jellemzője, hogy érzékeny a kor előrehaladtával bekövetkező hormonhatásokra. A női nemi hormonok relatív mennyiségének növekedése prosztatamegnagyobbodáshoz vezet, mely az inkontinencia egyik okozója.
Néhány gyakorlati tanács betartásával azonban megkönnyítheted az inkontinencia időszakát, és a gyógyulást is elősegítik.

Helyes táplálkozás

Az elhízás jelentős problémát okozhat, mert a hasüregi szervek teljes súlyukkal ránehezednek a gátra, így a medencefenékre nagyobb teher hárul, pedig a féltenyérnyi gátizomzat a has súlyosbodásával nem változik. Már 10 százalékos fogyás is elegendő lehet, hogy csökkenjen a gátra nehezedő nyomás.
Ajánlatos kerülnöd a savas ételeket − a citrusféléket, a paradicsomot, a csípős ételeket −, mert vízhajtó hatásúak, ingerlik a hólyagot, és hirtelen alkalmi túlfolyásos inkontinenciához vezethetnek. Kerüld az édesítőszereket is, gyakori vizelési ingert válthatnak ki!
A rostban gazdag táplálkozás is fontos, amivel megelőzheted a sok kellemetlenséget okozó székrekedés kialakulását, mely megterheli az izmokat.

Figyelj az ivásra és a vizeletürítésre!

Sokan úgy gondolják, hogy az inkontinencia egyik megoldása a bevitt folyadék mennyiségének csökkentése, ez azonban tévedés! Ezzel csak megnehezíted a gyógyulást, mivel a kevés folyadék hatására a vizelet besűrűsödik, ürítése nehézkesebbé válhat, ami fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet. A túlzott folyadékfogyasztás sem ajánlott a gyakori sürgető vizelési inger miatt. Fogyassz a szervezeted számára elegendő vizet!
Nem kívánatos továbbá a túlzott alkoholfogyasztás sem, ahogy (koffeintartalma miatt) a kávét és a teát sem szabad nagy mennyiségben fogyasztani vízhajtó hatásuk miatt.
Ami a vizeletürítési szokásokat illeti, érdemes tudatosabbá tenned némi szabályozással. Az ún. hólyagtréninggel javulhat a vizelettartásod, késztetéses inkontinencia ellen javasolják. Lényege, hogy megtanuld késleltetni a vizelést, és növelni tudd a benntartott vizelet mennyiségét. Eleinte próbáld meg csak 10 percig késleltetni a vizelést, majd 20 percig. A cél a két vizelés között eltelt idő 2 órára növelése. Így az is rögzül, hogy nincs szükség ürítésre, ha még csak félig telt meg a hólyagod.
További módszer, hogy akaratlagosan szakítsd meg a vizeletürítést, és többszöri alkalommal engedd ki a felgyűlt vizeletmennyiséget. Ez a gyakorlat segíthet a hólyag teljesebb kiürítésében a túlfolyásos inkontinencia enyhítésében.  
Az ún. toalett-tréning lényege pedig, hogy egy előre meghatározott időben, nem pedig a vizelési inger megjelenésekor ürítesz. Ezzel a módszerrel a vizelés rendszeres (2-4 órás) időközökben történik.

Segédeszközök használata

Inkontinencia esetén leggyakrabban a nagy nedvszívó képességű, különböző méretben kapható betéteket alkalmazzák. A betétekkel kapcsolatban gyakran támad idegenkedés a férfiakban, mivel használatuk inkább a nőkhöz kötődik. Ne szégyelld használni! Diszkrét formája és egyszerű alkalmazása nagyban megkönnyítheti a mindennapi problémákat a vizeletszivárgással és a kellemetlen szagokkal kapcsolatban. Jól használhatók minden olyan esetben, amikor a gyógyszeres kezelés nem hoz eredményt, és a műtéti megoldás nem jön szóba. Ideiglenes és tartós alkalmazása is biztonságos, gyakori cserével a higiénia érzése is megőrizhető.
A tanácsok megfogadásával nagyban megkönnyítheted az inkontinenciával kapcsolatos problémák kezelését, visszanyerheted a komfortérzeted és a magabiztosságodat.

Találd meg a megfelelőt, olvass a termékekről bővebben itt!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

inkontinencia tippek férfi