Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
A kiválasztott fórumozó már szerepel a kedvenceid között!
A kiválasztott fórumozó felkerült kedvenceid listájára!
Kedvenceddé tetted a topikot!
Sikeresen eltávolítottad a topikot kedvenceid közül!
Sikeres üzenetküldés!
Hiba lépett fel üzenetküldés közben.
 

Bűvös, vörös rudacska: a rúzs varázsa

2013.08.31. | Jálics Petra
Világszerte nők milliói használják naponta. Az egyik legősibb és egyben a legkedveltebb szépítőszer: szinte minden retikül mélyén ott lapul.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A rúzs a felmérések szerint a legnépszerűbb sminkszer. Nem csak a hölgyek rajonganak érte. A férfiak szerint is a rúzs az első számú arcfesték, mert hangsúlyozza és csábítóvá teszi a nők ajkát. Az erősebb nem képviselőinek véleménye arról azonban már igencsak megoszlik, hogy milyen a hódító szín. A legszélsőségesebben a vörösre festett szájról nyilatkoznak.

Vélemények a rúzsozott ajakról

„Ha illik a nő egyéniségéhez, izgató lehet a vörös.”
„A piros rúzs csak a kacér nőknek áll jól.”
„Bizonyos piros árnyalatok tetszenek, de a lila rúzst visszataszítónak találom.”
„Tetszik a rúzsos száj, míg meg nem kell csókolnom.”
„A rúzsozott száj akkor tetszik, ha természetes hatású, és nem feltűnő a színe. Inkább a matt tónusra szavazok, nem a csillogóra.”
„Ha rikító vörös ajakkal érkezik a hölgy a randevúra, jobb, ha rögtön lemossa a rúzst!”
„A rúzsozott ajak vonzó, de a ragacsos szájfényt utálom.”
„Szeretem, ha egy nő rúzsozza a száját hétköznap is, rám erotikusan hat.”
„A szépen kirúzsozott ajak mit sem ér, ha a nőnek csúnya a fogsora!”

Hogyan készül a rúzs?

A rúzsban lévő festékpigmentek alapanyagát a kvarcpor, a természetben fellelhető szürke csillám adja, amelyet a kibányászás után laboratóriumokban dolgoznak fel.
A finom porrá őrölt csillámpelyheket fehér és színes metáloxidokkal vonják be, amelyek a kívánt színt adják. Ezután a festékpigmenteket összekeverik a többi alkotórésszel: méhviasszal, parafinolajjal, lanolinnal. Az így kapott masszát felolvasztják, és simára keverik. Majd a krémes állagú anyagot formákba öntik, és hideg helyen pihentetik, amíg meg nem keményedik. A folyamatot állandóan ellenőrizni kell, mert a legcsekélyebb színeltérés is befolyásolhatja a szilárdságot.

Ezzel elkészültek a rúzsok, de még nincsenek tokban. A rúzsok hidegen kemények, így az öntőformákból könnyen kivehetők. A rudacskák minőségét szigorúan ellenőrzik. Egyetlen hajszálrepedés vagy apró légbuborék miatt is kiselejtezik a hibás stifteket.
A tökéletes minőségű kis rudacskákat beillesztik a műanyag tokokba, és máris kész a drogériákba kerülő rúzs.

Ma már csupán néhány kozmetikai világcég – például a Chanel és a Dior – alkalmazza a hagyományos, kézi munkamódszert. E márkáknál szorgos kezek alakítják a rúzsokat tökéletes formára. A luxuskategóriás rúzsokat gyártó cégek szakértői szerint az ember pontosabban dolgozik a legmodernebb gépsoroknál is.

 

A szájfestés története

A piros női ajkat régóta csábítónak tartják a férfiak. Az ókori Egyiptomban Nefertiti királynő is festette száját. Növényi nedveket, hennát, okkert és cinóbert kevert össze, majd vékony nádszárral kente ajkára a festéket.

A korai középkorban a keresztény Nyugaton tiltották a boszorkánymesterségnek tartott sminkelést, ám a keresztes hadjáratoknak köszönhetően nálunk is elterjedt a piros ajak divatja. A lovagok a keleti asszonyok gyönyörűen kifestett arcát látva, rúzsrecepteket hoztak magukkal térségünkbe. Ekkoriban okker és bíbortetű főzetéből készültek a szájfestékek.

A 14. században a királyi udvarokban ismét társadalmilag elfogadottá vált a sminkelés. Az ajkat hennával színezték, nem törődve azzal, hogy irritálhatja a száj nyálkahártyáját.

A rokokó idején – 1730-tól – a szájfestéket disznózsírból, piros szantálfából és színes bogáncsból állították össze, így igen kellemetlen szaga volt.
Nagy Katalin orosz cárnő (1762–96) sajátos módszerhez folyamodott: a fontos találkozók előtt szobalányaival harapdáltatta az ajkát, hogy vérvörös legyen!

A ma is használatos, stift alakú ajakfestő az 1883-as amszterdami világkiállítás idején született meg. A híres francia színésznő, Sarah Bernhardt nyilvánosan reklámozta „Erósz varázspálcáját”, egy selyempapírba csomagolt, törékeny készítményt. Az értékes olajokból, piros festékből és szarvasfaggyúból előállított kozmetikumnak borsos ára volt: 100 német márkának megfelelő összegért lehetett hozzájutni. Ekkor még mindig elítélték a rúzst használó nőket, és csak a húszas években, a boldog békeidőkben vált elfogadottabbá a szájfestés. A divatot követő fiatal lányok feltűnést keltettek bubifrizurájukkal, cigarettaszipkájukkal és vérvörösre festett szájukkal.

A negyvenes években, Amerikában találták fel a ki-becsavarható rúzstokot. Az egyszerű alkalmazásnak köszönhetően világszerte népszerű lett a rúzs.
A hatvanas évek nőideálja, Brigitte Bardot divatba hozta a szélesre festett, érzéki ajkat. A hetvenes években megjelent a szájfény.

Többfunkciós sminkszer

Az utóbbi évtizedekben folyamatosan változik a szájfestés divatja. A feltűnő és természetes hatású színek, a fényes, illetve matt tónusok rengeteg változatban jelennek meg.
A klasszikus, csak színt adó rúzsokat felváltották a többet nyújtó szájfestékek. A tartós hatású, az ajkat ápoló és a fényvédő tulajdonságú rúzsok ma már sok sminkmárka palettáján megtalálhatók.

Szájfestéktípusok

Csókálló rúzs: a tartós hatású szájfesték ellenáll a víz oldó hatásának, ám partnerednek nem kell ellenállnod! Akár 8-12 órán át is megmarad a rúzs eredeti színe.

Hidratáló rúzs: az ajak érzékeny bőrét ápoló, tápláló hatóanyagokkal – például E-vitamin, aloe vera, növényi olajok – látja el, miközben színezi is a szájat.
Tipp: ne feledd, fontos az ajakápoló stift használata is, hiszen a kiszáradt, cserepessé vált ajkon a legszebb rúzs sem mutat jól!

Fényvédő rúzs: az alapozókhoz hasonlóan már a szájfestékek között is találsz olyat, amely véd a napfénytől, akár 15-ös faktorú rúzst is választhatsz.

Fiatalító rúzs: az ajak bőrét öregedésgátló, regeneráló hatóanyagokkal látja el, és közben hódító színt ad.

Szájfények: léteznek színtelen, csak csillogást adó, illetve színes, sőt ízesített, gyümölcsös változatok is. Mindegyik fajta használható önállóan vagy a rúzsra kenve. A legtöbb szájfény hidratáló anyagokban gazdag.

Ajaklakk: ez a legfényesebb szájfesték, amely a szájfénynél sűrűbb állagú.

Szájkontúrceruza: a tökéletes rúzsozás fontos kelléke. Segít szép vonalúvá rajzolni a szájat. Korrigálhatod vele az alsó vagy felső ajak vastagságát. Megakadályozza, hogy a rúzs kifusson a száj körüli vékony kis ráncocskákba. Fontos, hogy színe a rúzzsal azonos legyen.

Divatos színek

A mai sminktrend nagy szabadságot ad a rúzsválasztásban. A matt, az enyhén fénylő és a gyöngyházasan csillogó árnyalatok egyaránt jelen vannak. A meleg narancsos, barnás, a hideg rózsaszínes, a lágy mályva és az élénk mélybordó tónusok közül ízlésed és öltözéked szerint választhatod ki a tökéleteset.

Tipp: a klasszikus divat szerint a rúzs és a körömlakk színe megegyezik. Ám ez a szabály ma már nem kötelező. Az a lényeg, hogy az árnyalatok harmonizáljanak. Kerüld a meleg narancsbarna és a hideg pink párosítását! A francia manikűr bárilyen színű rúzshoz illik.


Öltözz színtípusod szerint! A tavaszi...
Bizonyos árnyalatok jól állnak, mások előnytelenek. Ha megismered „saját” színeidet, elkerülheted az elhibázott vásárlásokat.  tovább Tovább
Szexis ruhák, táncőrület, forró...
A divat mindig tükrözi a kort. Így volt ez a századforduló után is, amikor tombolt a jazz-őrület. Ma is hordhatsz charlestonruhát!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

smink divat tippek


(Amennyiben szeretnél hozzászólni a témához, be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, megteheted itt.)