Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A huzat szörnyű következményei

2015.07.14. | Brjeska Dóra
Sokan megtapasztalták már, hogy ha huzatos helyen tartózkodnak, megfájdul a fejük, a fülük, esetleg a foguk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Azok, akiknél a tünetek bármelyike időről időre visszatér, huzatérzékenynek tartják magukat, mivel összefüggést vélnek felfedezni a hideg légáramlat és a valamilyen testtájukon később megjelenő fájdalom között.

Miért árthat még a frissítő fuvallat is?

Az orvosok azonban tagadják, hogy az ún. huzatérzékenység önálló betegség volna. Tapasztalataik szerint a hideg légmozgás azokra nézve ártalmas, akiknek valamilyen okból legyengült az immunrendszerük – többek között van egy gyulladási gócként viselkedő rossz foguk, vagy gyulladt az orrnyálkahártyájuk –, és túlmelegedett szervezetük a gyors mikroklíma-változással szemben nem képes megfelelően megvédeni az adott testterületet a kórokozók támadásával szemben.
Ez a magyarázata annak, hogy a műtét után, illetve valamilyen betegségből lábadozó, legyengült immunrendszerű embereket két okból is óvni kell a huzattól. Nemcsak a testhőmérséklet-ingadozásától kell megvédeni őket, hanem a beáramló levegőből elszabaduló baktériumoktól, vírusoktól is, amelyek tevőlegesen közreműköd(het)nek a fertőzések, gyulladások kialakulásában.

A huzat mint figyelmezető jel?

A „cúgot” a laikus érintettek nemcsak a gyakori nyak- és vállfájdalmaikkal, hanem az arcidegbénulásukkal is összefüggésbe szokták hozni. A huzat azonban csak annyiban tehető felelőssé ezekért a testi bajokért, hogy a hőmérséklet gyors csökkenése valóban provokálóan hat a helyi erek, inak, izomrétegének összehúzódására, ami miatt görcsök, nehezített mozgás, fájdalmak jelentkeznek. Az igazi ok azonban gyakran nem a levegőben, hanem mélyebben, a szervezetben keresendő.
Azoknak, akiknél a hideg légáramlat szinte minden esetben, mindig ugyanazon a területen idéz elő huzamosan fennálló panaszt, érdemes kivizsgáltatniuk, milyen egészségi probléma, esetleg betegség húzódik meg a „huzatbetegségnek” is nevezett panaszok mögött.
A hirtelen támadt hideg légáramlat nyomán fellépő fogfájást például nemcsak egy gócként viselkedő rossz fog okozhatja, hanem az orr nyálkahártyájának gyulladása is, amit a testtáji hőmérséklet változása „lobbant be”.
A gyakorta fellépő arcideggyulladásért – amely akár az arc egyik vagy másik oldalának lebénulásával is járhat – sem szabad csak a hirtelen támadó fuvallatot okolni, hiszen valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés, de akár daganat is előhívhatja.
A vissza-visszaköszönő váll- vagy nyakfájdalmakba sem kell beletörődni a huzatérzékenység kapcsán. E testrészek fájdalmas megfeszülése a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlésével, majd az adott terület vérellátottságának romlásával van ugyan összefüggésben, de például a vállnál a bursáknak nevezett – az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosító – nyáktömlők gyulladása is okozhatja.
Az sem ritka, hogy a bonyolult szerkezetű vállízület számos csontja, porca valamelyikének hibás működése idézi elő újra és újra a kellemetlen érzést.
A kiváltó ok kiderítése csak alapos reumatológiai kivizsgálással lehetséges, amelyhez a tapintásos, megtekintéses vizsgálaton túl a képalkotó (röntgen, ultrahang) vizsgálatokra is szükség van. A probléma forrásának megtalálása az orvosi kezelés sikerességének kulcsa, mivel nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot szünteti meg.

Amikor már fóbiává válik

Amennyiben vizsgálatokkal igazoltan semmilyen szervi elváltozás, betegség nem áll a vissza-visszatérő fej-, fog-, fül-, váll-, nyakfájdalom hátterében, úgy a tüneti kezelések (izomlazító gyógykrémek lokális alkalmazása, borogatás, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, antibiotikum szedése) segíthetnek megszabadulni a fájdalomérzettől. Fontos tudni, hogy a vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentőket csak néhány napig lehet napi többszöri alkalommal bevenni, ha tehát a házilagos kezelés hatására sem enyhülnek a panaszok, orvoshoz kell fordulni.
A gyulladás okozta nyak- és vállfájdalomnál a szak/háziorvos helyileg (célzott) injekciós terápiát alkalmaz, amely fokozza a vérkeringést, így felgyorsítja a gyulladásért felelős anyagok mielőbbi távozását az adott testrészből, ezzel indítva el a gyógyulási folyamatot, amely akár két-három hétig is eltarthat.
Mindazonáltal, az, aki utánajárt makacs váll-, nyak-, fej-, fül- és fogfájása lehetséges okainak, és az orvosi kivizsgálások kizárták annak belső eredetét, mégis tart a huzat okozta kellemetlenségektől, tartsa karban szervezete védekezőképességét, és hordjon a táskájában – nyáron is – sálat, vállkendőt, amellyel megvédheti az érzékenynek gondolt testrészeit a hideg légáramlatoknak tulajdonított, közérzetét rontó következményektől.


Doktor Bubó megmondta
„Reumás a mókus / Nem segíthet rajta, csak a pszichológus” – áll a híres dalszövegben. Vajon valóban lehet-e pszichés forrása az ízületi...  tovább Tovább
Amit utazás előtt feltétlenül tudnod...
Mit tegyél, hogy elejét vedd, baj esetén kezelni tudd az ízületek okozta gyötrelmeket? Tippek üdülni indulóknak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fájdalom megfázás tippekTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés