Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Így pusztítanak a pluszkilók

2016.10.25. | Sárközi Adrienn
A túlsúlyról köztudott, hogy nagyon egészségtelen. Rengeteg igen súlyos egészségügyi probléma szoros összefüggésbe hozható a túlsúllyal, mely így nem csupán esztétikai kérdés!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Többek között túlsúly következménye lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vérzsírszint kóros átrendeződése, a koszorúér-betegség, a stroke, egyes daganattípusok, a máj zsírosodása. Nem csoda hát, ha mindenhonnan azt halljuk, hogy az elhízás rendkívül veszélyes, és az embernek mindent meg kell tennie azért, hogy megtartsa egészséges testzsírszázalékát és testtömegét.
A fiatalok ebből egyértelműen esztétikai kérdést csinálnak, a mai modellpreferált világban már néhány – amúgy veszélytelen – pluszkiló is erős diétára vagy emelt szintű testmozgásra sarkall valakit, ám középkorúaknál és később sokszor megfigyelhető az a vélekedés, hogy ekkor már nem számít, hogy nézünk ki. Tévedés! Egyrészt igenis számít, hogy az ember hogy néz ki, még akkor is, ha már nem a húszas-harmincas éveit tapossa, másrészt, mint fentebb is említettük, az elhízás nem csupán a bikiniszezon vagy a feszülős felsőrészek miatt problémás. Akár már néhány felesleges kilogramm is terheli a szervezetet, ne feledd ugyanis: a tested éppen annyi súlyt cipel, amennyit nyom!

Annyit cipelj, amennyit elbírsz!

Bár nem gondolunk erre, a szervezet támasztó-szöveteinek éppen akkora a teherbíró-képességük, amennyit egy normál testsúlyú ember mozgatása jelent. És bár a bőröd szuperül követi a hízást, nyúlik és felveszi a meghízott formádat is, a vázrendszered már nem ilyen rugalmas. Minden pluszkilóval károsítod az ízületeidet és a csontrendszered. A legszembetűnőbb változások általában azokon az ízületeken alakulnak ki, amelyek a legnagyobb súlyt cipelik.

Mindenki kövér?

A 2009-ben készült Európai Lakossági Egészségfelmérés adatai szerint hazánkban a lakosság kétharmada volt túlsúlyos vagy elhízott, és mindössze 4 százaléka kórosan sovány (ami legalább annyi veszélyt hord magában, mint a túlsúly). Az egészségtelen testsúlyúak táborában ráadásul már nemcsak a felnőttek, hanem az 5–17 éves korosztály is jócskán képviselteti magát. Ők annyival rosszabb helyzetben vannak, mint felnőtt társaik, hogy általában fogalmunk sincs a többletsúlyukról; ez a későbbi egészségtudatos életmód iránti vágy kialakításában még sok nehézséget okoz nekik.

Mivel jellemzően alma vagy körte formában hízunk, azaz a súlytöbblet a hason vagy a fenéken és a combon jelentkezik, az érintett területek mindig azok, amelyek a legnagyobb súlyt hordozzák. Ilyen a hát alsó szakasza, a derék, a csípő, a térd és a boka. A túlsúly hatására máshová kerül a test súlypontja, amitől az ágyéki gerinc behorpadhat, a gerinc, rossz testtartást okozva, elferdülhet. A rossz testtartás eredményeképpen a súly nem függőlegesen lefelé nyomja a csigolyákat és a porckorongokat, hanem mindig a súly irányába húzva, dőlve. Az ellaposodott porckorongok elcsúszhatnak, és onnantól már semmi hasznuk nincs, semmit nem enyhítenek a nyomáson: a csigolyaízületek megsüllyednek, ami növeli a mozgásra fokozódó súrlódást. Így válnak az ízületek szép lassan fájdalmassá, érzékennyé. A nagy hasi hízás ráadásul a hasizmok teljes gyengüléséhez vezet , márpedig a hasizom elsődleges funkciója nem az, hogy a strandon a kockákat mutogassuk, hanem hogy alátámassza a gerincet, és segítse a helyes testtartást.

Izom vagy zsír?

A testsúly természetesen akkor is lehet magasabb a megszokottnál, ha az ember izmos. Kérdezhetnéd: ez a súlynövekedés miért nem terheli a szervezetet? Nos, a válasz egyszerű. Az izmok védik az ízületeket, tartják, megtámasztják az egész vázat. A zsír azonban növeli a viselendő terhet. Viszonylag hamar kialakulhat a csontízületi-gyulladás; a krónikus hátfájás, derékfájás és egyéb területek terheltségéből fakadó fájdalom mind csökkenti a test rugalmasságát. Az ember ilyenkor nem mozgékony, inkább pihen, fekszik, ül, ha teheti, inkább már nem is sétál. Ez pedig tovább gyengíti az izmokat, és tovább lassítja az anyagcserét. A szervezet nem éget zsírt, csak hízik és lustul. Az elején azért hízunk, mert nem mozgunk, aztán azért nem mozgunk, mert már elhíztunk. Ördögi kör, amelybe belecsúszni igen veszélyes.

Mit mozogj, ha sok a felesleg rajtad?

Túlsúly esetén nem mindegy, milyen mozgásba kezdesz. Ahhoz, hogy ne terheld a szervezeted, és a már megviselt ízületeidet ne tedd tönkre még jobban, sok dologra ügyelned kell. A számodra ideális testmozgásról itt olvashatsz: http://www.otvenentul.hu/egeszseg/65468.

Túlsúlyos vagyok?

Túlsúly, elhízott, sovány, kórosan sovány, normális – mégis honnan kellene tudni, hogy melyik mit jelent? A kérdés jogos, elvégre nem mindenki ugyanolyan kritikus önmagával szemben, van, aki már egy bőségesebb karácsonyi szezon után is túlsúlyosnak érzi magát, míg más akkor sem veszi, hogy elhízott, amikor már nem fér be sífelvonóba.

Ahhoz, hogy viszonylag objektív képet kapj magadról, kalkuláld ki a BMI-det, vagyis a testtömegindexedet. Ehhez nem kell mást ismerned, mint a magasságodat és a súlyodat. A képlet a következő:
Oszd el a kilóban kifejezett testsúlyodat a méterben kifejezett magasságod négyzetével. Vagyis, ha 160 centi magas vagy és 55 kiló, az alábbi eredményt kapod meg:
55    kiló testsúly / 1,6 méter magasság négyezete, vagyis 55/2,56, ami egyenlő 21,48-al.

Az eredmény értékelése:

  • 16 alatt súlyos soványságról,
  • 16–16,99 között mérsékelt soványságról,
  • 17–18,49 között enyhe soványságról,
  • 18,5–24,99 között normál testsúlyról,
  • 25–29,99 között túlsúlyról,
  • 30–34,99 között elsőfokú elhízásról,
  • 35–39,99 között másodfokú elhízásról,
  • 40 fölött pedig súlyos elhízásról beszélünk.

A BMI kalkulátor ebben a formában csak viszonylag mutat pontos képet, hiszen nem veszi figyelembe az életkort és a nemet. Az ennél pontosabb eredmény kikalkulálásához keress fel egy szakembert!


Hátba támad a népbetegség
Bár minden korosztályt „utolérhet”, idősödve egyre gyakrabban küszködünk a háton, deréktájon jelentkező panaszokkal.   tovább Tovább
A derékfájás 3 alapvető oka
Testünk egyik legjobban igénybe vett része a gerinc. Sokan meg is tapasztaljuk ennek fájdalmas következményeit.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

túlsúly fájdalom érdekesTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés