Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Az ízületi gyulladás jelei

2016.02.16. | Gregus Judit Alexandra
Minden mozdulatoddal dolgoztatod őket, mégsem tudsz róluk szinte semmit. Kivéve, ha begyulladnak, mert az nagyon fáj. Az ízületek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az ízületek fontos alkotóelemei a mozgásrendszerednek: a két vagy több szomszéd csont összeköttetése, melynek része a csontvégeket borító ízületi porc, a savós ízületi hártya, a segédszalagok által megerősített ízületi tok és a csontok között lévő üreg, melyet a hártya által termelt folyadék, a synovia tölt ki. Ennek a folyadéknak a funkciója a mozgás által keltett súrlódás csökkentése, vérerek hiányában ez táplálja az ízületi porcot, és védi a kopástól. A porc szinte szivacsként szívja fel a folyadékból a tápanyagokat és a nedvességet. Éppen emiatt olyan fontos, hogy figyelj az ízületeidre, mert akár a terhelés hiánya, akár az egyoldalú terhelés is okozhat problémát!

Az ízületek fajtái

Az ízületeknek két nagy típusa a feszes és mozgékony ízületek. Míg az előbbiek inkább a stabilitásért, az utóbbiak a rugalmasságért felelősek.
A mozgékony ízületek besorolása annak alapján történik, hogy hány tengely mentén képesek elmozdulásokat végezni. A különböző fajták másféle igénybevételnek vannak kitéve, másféle mozgásformához segítenek hozzá, így fontos megkülönböztetni őket.

  • Egytengelyű ízületek: két alaptípusa a forgóízület és a csuklóízület. Az ízesülő csontok tengelyével vagy megegyezik, vagy rá merőleges maga az ízület.
  • Kéttengelyű ízületek: kétféle típusa a tojásízület és a nyeregízület. Két forgástengelyük mentén képesek elmozdulni. Tipikus példája az orsócsont és a kéztőcsontok közötti ízület, vagy a sajátos hüvelykujj alapízület.
  • Gömbízületek, soktengelyű ízületek: geometriájukból adódóan sokrétű mozgásra képesek, lényegében valamennyi tengely kombinációjával, ezért is nevezik őket szabad ízületnek. Két ilyen szabad ízületpár van: az egyik a vállízület, a másik a csípőízület.

Nem mindegy, hogyan fáj

Ahogy többfajta ízület, többféle eredetű ízületi fájdalom létezik, a hátterükben álló problémák lehetnek súlyosak és kevésbé súlyosak, így fontos már az első jelekre is figyelned!

  • Egyszerű ízületi fájdalom (arthralgia): különösebb elváltozást nem vehetsz észre a fájdalmon kívül, hátterében leggyakrabban sérülés vagy túlterhelés áll, de ezen túl okozhatja például időjárás-változással kapcsolatos nyomáskülönbség, vagy más helyről származó, az ízületbe átsugárzó fájdalom is (pl. nyaki porckorongprobléma erős vállfájdalmat okozhat).
  • Porckopás okozta ízületi fájdalom (arthrosis): lényege, hogy a csontok felszínét borító porc a kopás következtében feltöredezik, egyenetlenné válik. Emiatt a mozgásod fájdalmas és nehézkes lesz (elinduláskor ún. bemozgatási fájdalom), illetve kialakulhat ízületi deformitás és merevség.
  • Gyulladás okozta ízületi fájdalom (arthritis): nyugalomban, pihenés alatt intenzív fájdalmat érezhetsz, amely a mozgatásra csökken. Emellett jellemző a duzzanat, a vöröses elszíneződés és a melegségérzet. Előfordul egy ízület gyulladása (pl. fertőződés esetén), de gyakran több ízület egyidejű gyulladása alakul ki.

Az utóbbi során részletes kivizsgálásra van szükséged, mivel súlyos immunológiai, belgyógyászati vagy hormonális megbetegedésre derülhet fény. Ide tartozik például a köszvény, a reuma, az artritisz pszoriatika (pikkelysömör során fellépő gyulladás), gyulladásos bélbetegségeket, bélfertőzéseket kísérő artritiszek, Lyme-kór tüneteként fellépő fertőzés.

Mi lehet az oka?

Az ízületi gyulladások egy részének oka ismeretlen (pl. reumatoid arthritis esetében), máskor viszont a kórokozó ismert (pl. a Lyme-kór vagy bélfertőzés esetében).
Az ízületi gyulladások hátterében sokszor hibás immunválasz áll: immunrendszered veszélyforrásnak tekinti és megtámadja az ízületet.
Az anyagcserezavarok esetében azonban más a helyzet. A köszvény kialakulásának oka például a húgysavkristályok lerakódása az ízületekbe, a túlsavasodás. A feldolgozott, és proteindús ételek emésztése során sokkal több húgysav keletkezik, mint amennyivel a szervezeted elbír.
Az ízületi gyulladás néhány családban generációkon keresztül egyre gyakrabban lép fel, ami genetikai okokra utalhat.
A reumatikus megbetegedések előfordulása tehát egyaránt függ a genetikától, a táplálkozástól, az életmódtól és a kortól.

Mi történik, ha nem kezeled?

A különböző fájdalmak és gyulladások másféle kezelést is kívánnak, de semmiképpen sem szabad elhanyagolnod, mivel az további problémákhoz vezethet.
Gyulladás esetén a kezelés előtt fontos a megfelelő kivizsgálás! Ennek segítségével kaphatsz pontos kezelést, az általános gyulladáscsökkentő eljárások − jegelés, nyugalomba helyezés, gyulladáscsökkentő szerek, kenőcsök használata − mellett.
Bakteriális fertőződés esetén elkerülhetetlen, hogy az antibiotikumokat szedj.
Anyagcsere- vagy hormonális betegség következtében kialakult ízületi gyulladáskor elsősorban a belgyógyászati alapbetegséget kell kezeltetned, mivel az ízületi probléma csak másodlagos tünet.
Az immunbetegségekhez társuló gyulladásoknál a gyulladáscsökkentő szerek mellett sokszor szükséges az immunrendszer fokozott működését gátló szerek szedése is, hogy az ízület, illetve más szervek maradandó károsodását ki tudd védeni.
Mivel az arthritis lényege sokszor a hibás immunrendszeri működés, a betegség már a korai szakaszában is rendkívül sok kellemetlenséggel jár. Később azonban akár mozgáskorlátozottság, legrosszabb esetben pedig ízületelhalás is bekövetkezhet. Az artritisz kezeletlenül 95 százalékos valószínűséggel tönkreteszi az ízületeidet. Ennek hatására mozgásképtelenné válhatsz, ami összetett problémaként az általános egészségi állapotodra is kihat. Így kiemelten fontos, hogy figyelj oda, és megfelelő kezeléssel őrizd meg a szabad mozgás lehetőségét!


Könnyedén megelőzhető az ízületi...
Kicsi odafigyeléssel könnyedén megelőzheted, hogy a mozgás kellemetlenné és fájdalmassá váljon számodra.  tovább Tovább
Komoly bajt jelezhet az ízületi...
Ha felismered, milyen betegség rejlik a kínzó fájdalom hátterében, esélyt kapsz a gyógyulásra. Ne lépj túl könnyelműen tüneteiden!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ízület tippek tünetek fájdalomTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés