Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

A túlsúly alig ismert veszélye

2013.09.24. | Kincses Maja
Az arthrosis, közismertebb nevén ízületi porckopás mostanra igazi népbetegséggé vált a felnőttek körében. Sőt, a fiatalabbak is veszélyben vannak, különösen, ha túlsúllyal küzdenek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A porckopás okozta panaszok és fájdalmak minden harmadik 65 év feletti számára ismerősek lehetnek, a közeljövőre vonatkozó prognózis pedig még ennél is rosszabb, hiszen a dolgok mai állása szerint 2020-ra akár duplájára is növekedhet az arthrosisszal küzdő betegek száma. A mozgásszegény életmód és a túlsúly elválaszthatatlan egymástól, és nagyon veszélyes kombináció: nagy szerepe van a porckopás kialakulásában, így nem csupán az idősebb korosztály van veszélynek kitéve, hanem a fölösleggel küzdő lusta fiatalság is. A mára civilizációs betegséggé vált porckopás úgy alakul ki, hogy az ízületek végét – felszínét – borító porc életünk során folyamatosan károsodik, ez pedig oda vezethet, hogy a porc elvékonyodik, berepedezik, összetöredezik, kisebb-nagyobb darabok leválnak – és az ízületi üregbe kerülve gyulladást okoznak –, végül az egész porcállomány felszívódik. Ezt követően az ízületi végek csontjai már közvetlenül érintkeznek egymással, súrlódnak, ami nemcsak rendkívül fájdalmas, de csontkárosodást is okoz.

Mitől fáj?

Nem árt tisztában lenni azzal, mi minden vezet ide, hiszen ez a betegség is leginkább megelőzéssel kerülhető el, bár számos kockázati tényező közrejátszik kialakulásában. Az öröklött hajlam ellen sajnos nem sokat tehetünk, az ízületek megerőltetése ellen viszont igen. A túlzásba vitt sportolás könnyen arthrosishoz vezet, a profi sportolók és a felelőtlenül edzők nagy eséllyel szenvednek porckopástól. Ennél is nagyobb kockázatot jelent azonban a mozgásszegény életmód és a túlsúly; egy közelmúltban készült kutatás eredménye szerint a térdízületi arthrosisszal küzdő betegek fele elhízott.
Keletkezésük alapján a porckopásnak két fajtáját különböztetjük meg, az elsődleges és másodlagos arthrosist. Az elsődleges típus a negyvenes években alakul ki, és leginkább a térdet, kezet, csípőt és a gerincet érinti. Oka genetikai eredetű, de az évek múlásának egyik sajnálatos velejárója is, hiszen a kor előrehaladtával csökken az ízületi porc víztartalma. A másodlagos arthrosis (sport)balesetek, fejlődési rendellenességek, betegségek, fokozott terhelés – pl. túlsúly – folytán keletkezik, szinte bármilyen ízületben.
Az arthrosis egyik legfőbb tünete a fájdalom, amely eleinte tompa, és valamilyen konkrét megterhelést követően jelentkezik. Az állapot romlásával a fájdalom élessé válik, egyre gyakrabban jelentkezik, egyes helyzetekben intenzívebb lesz – például lépcsőzés vagy az ízület mozgatása közben –, és a környező területekre is kisugárzik. Az nem is kérdés, hogy a tünetek jelentkezését követően mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki olyan gyógyszerrel látja el a beteget, amely nemcsak a fájdalmat, de a gyulladást is csökkenti, emellett nagy valószínűséggel ajánl fizioterápiát – ez lehet gyógytorna, gyógymasszázs vagy bármilyen más kímélő mozgásforma.

Túlsúllyal nehezebb

Nem véletlen, hogy a túlsúly az arthrosis egyik leggyakoribb kiváltó oka, hiszen a tehervivő ízületek – vagyis a csípő, térd és boka – egyes esetekben akkora terhelésnek vannak kitéve, hogy azt egyszerűen már nem bírják el, így megkezdődik a fent részletezett folyamat. Akár 5 kg-os súlynövekedés is súlyos következményekkel járhat, hiszen ennyi is mintegy 13–27 kg-mal növeli a térdre nehezedő nyomást lépésenként. Ha nem csupán 5 kg-ról van szó, és a súlynövekedés is hirtelen következik be, képzelhetjük, milyen sokkszerű hatással van ez az ízületekre. A National Health and Nutrition Examination Survey által végzett kutatás szerint egy túlsúlyos embernél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki térdarthrosis, mint felesleggel nem küzdő társainál. A nők különösen veszélyeztetett csoportot alkotnak, úgyhogy ha nincs szó örökletes arthrosisról – vagyis többé-kevésbé megelőzhető a betegség –, a hölgyeknek mindenképpen érdemes fokozottan figyelniük, hogy egyáltalán ne kelljen porckopástól szenvedniük, vagy lehetőleg minél később. A rendszeres mozgás kulcsfontosságú: az ízületeknek legalább fél óra mozgásra van szükségük, ám a megerőltető edzés kerülendő, hiszen így ellenkező hatást érhetünk el. Túlsúllyal küzdőknek pedig emiatt is nagyon fontos a fogyás, hiszen már kismértékű súlyveszteség is csökkenti az arthrosis kialakulásának esélyét, valamint nagyban csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást.


Komoly bajt jelezhet az ízületi...
Ha felismered, milyen betegség rejlik a kínzó fájdalom hátterében, esélyt kapsz a gyógyulásra. Ne lépj túl könnyelműen tüneteiden!  tovább Tovább
A testedben van, és jelzi, ha baj van
Bár a fájdalom csillapítása az esetek többségében ma már egyszerű művelet, az emberek korábban is törekedtek rá, hogy enyhítsenek szenvedéseiken.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

túlsúly ízület fájdalomTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés