Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Már nem megy egyedül?

2011.07.22. | Berényi Mariann
Minden évszakban temérdek tennivalóval lát el még egy kisebb méretű kert is. Mi van, ha nem tudod felvenni a versenyt a természettel? Hogyan nézhetsz segítség után?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

„Ha majd nyugdíjas leszek, lesz időm a kertre. A fű mindig ápolt lesz, a virágos kertben egyetlen gyom sem virít majd” – álmodozol, aztán eljönnek a nyugdíjas évek, és előfordulhat, hogy semmi sem változik. Sőt!

– Meglátszik a kerten, amikor itt vannak az unokáim, mert mindent elborít a gyom – meséli egyik beszélgetőtársam, Ildikó. – Nem velük van a baj, de ilyenkor csak rájuk szeretek koncentrálni.

– Kiröpültek a gyerekek, de még mindig dolgozom. Amikor fáradtan hazaérek, inkább olvasgatok az udvaron, hallgatom a madarak csicsergését, a fűnyírót meg inkább messziről elkerülöm. Így legalább minden természetes! – nevet Éva, aki közel hatvanévesen is komoly pozíciót tölt be egy cégnél.

Persze nemcsak az unokák és a munka akadályozhat meg az álomkert megvalósításában, hanem saját egészségi állapotod is. Mindenki számára eljön az a pillanat, amikor már nem tud lehajolni, emelni, fűnyírót tolni, órákon keresztül levelet gereblyézni. Sőt a nyugdíj előtti évek teherbírása sem a régi, és ilyenkor a munkahelyi teendők mellett már nem biztos, hogy jut energiád saját kertedre. De mit tehetsz, ha továbbra is ápolt környezetre vágyódsz?
Aki megengedheti magának, szakértő kertészek, kertápoló cégek hathatós közreműködését veszi igénybe. Sajnos, ma Magyarországon ezzel a lehetőséggel kevesen élhetnek.

Gyerekek, szomszédok

Legtermészetesebb az volna, ha gyerekeidhez fordulnál segítségért. Ildikó szerint azonban ezzel a lehetőséggel még az olyan családokban is kevesen élhetnek, ahol a gyerekek egyébként fizikai munkával foglalkoznak. A napi robot után a család mellől senki sem szereti a fiát vagy a menyét egy kis fűnyírásra elszólítani. Katalin meg sem meri kérni ilyesmire a fiát. Évek óta várja, hogy gyermeke ajánlja fel magától a segítségét.

Mari nemrégen költözött ki Budapestről beteg férjével vidékre. Egyszer fiatal szomszédasszonya éppen akkor lepte meg, amikor a fűnyírással küszködött. A fiatalasszony nem értette, miért nem kér segítséget inkább a fiaitól. Mari viszont nem szerette volna, ha a fiúk esténként és hétvégén kerti munkára cserélik az unokákat.

Hosszas csevegés után kiderült, hogy a beszélgetőtárs férje egy kis körömpörkölt és más, a feleség számára emészthetetlennek tartott finomságok fejében szuperszonikus sebességgel rohan át a szomszédba, gyepet ápolni.

Munkahelyi kapcsolatok

Ferenc, egy vidéki kisvárosban él. Izületi és mozgásszervi panaszai miatt már a nyugdíj előtti években is le kellett mondania a kerti munkákról. Pedig ökológiai módszerekkel termesztett zöldségei, gyümölcsei a család kedvencei voltak. Sőt időnként malacot is nevelt, mert a saját termesztésű kukoricával táplált állatok húsa biztosan egészséges.

Ahogy fájdalmai erősödtek, egyre kevesebbet tudott megművelni nagy kertjéből. Végül segítséget kért. Eszébe jutott, hogy egy régi tanítványa jövedelemkiegészítésként kerti munkát vállal. A régi kapcsolat emlékére viszonylag kedvező, 5-700 forintos óránkénti bérben állapodtak meg. Azóta a régi inas metszi a fákat, ássa fel a kertet, végzi a nehezebb fizikai munkákat. Ferenc pedig továbbra is kínálhatja az unokáknak a friss zöldséget, gyümölcsöt.

Egymást segítő nyugdíjasok

Zsuzsi és Sándor német nyugdíjasok. Még aktívan dolgoztak, amikor felépítettek egy gyönyörű erdei házat itthon, Magyarországon. A ház elkészült, és ők nem sejtették, hogy az örömteli kerti munka nemsokára fájdalmas kínlódássá válik. Sándor az első nyugdíjas év után pacemakert kapott, Zsuzsinak pedig a visszereivel gyűlt meg a baja. Az erdei kert állandó ápolást követelt. Egyik rokonuk ajánlott nekik egy idős férfit, aki azóta is rendszeresen jár hozzájuk. Óránként 500 forint mellett utazási költség, egy üveg bor és ebéd jár a „kisöreg” fáradhatatlan munkájáért.

Némi ismeretséggel, utánjárással mindig megtalálhatod a megfelelő segítséget! A minimálbér alapján kiszámolt kevéske óradíjért az ország bármely területén megkaphatod azt a segítséget, amely ahhoz szükséges, hogy jól érezd magad a saját portádon.


A komposztálás 5 alapszabálya
Nézz be egy fa lehullott levelei alá, és egyből megérted a komposztálás lényegét! A felső réteget még felismerheted, de alatta omlós, földszerű anyagot...  tovább Tovább
Most ültess virághagymákat!
A következő tavasszal nyíló tulipánok, az elegáns nárciszok, az illatos jácintok és a tündéri kis krókuszok hagymáit most kell elültetned.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

házi praktikák kertTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés