Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Feltétlen tudnod kell, mielőtt nyaralni indulsz

2011.07.22. | T. Puskás Ildikó
A nyaralás étrend-, életmód- és környezetváltozással jár. Még ha mindez rövid ideig tart is, érdemes felkészülni rá.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A turisztikai statisztikák szerint a 60 év feletti korosztály egyre nagyobb arányban vesz részt a távoli, több országot érintő utazásokon. A hosszú repülőút, a klimatikus viszonyok (magas hőmérséklet és páratartalom), a tengerszint feletti magasság az eltérő étkezési szokások, a bioritmus felborulása alaposan megterhelik a még egészséges fiatalabbak szervezetét is.

Az éltesebb korú utazók veszélyeztetettségét jelzi, hogy közöttük meglehetősen gyakoriak a hirtelen rosszullétek. Ennek a kockázatnak azonban igazán a krónikus betegségben szenvedők – a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri problémákkal küszködők, az asztmások, allergiások, COPD-betegek, illetve a daganatos betegségekben érintettek – vannak kitéve.
Fontos tehát, hogy ők már a nyaralásuk helyének kiválasztásával, az utazás módjával (gépkocsi, repülő, vonat stb.) kapcsolatban is kérjék ki házi- és kezelőorvosuk tanácsát, és konzultáljanak vele a „megszokott” gyógyszereik szedésével kapcsolatban is.

Gyógyüdülés csak orvosi javaslatra!

A hazai wellness-szolgáltatások, gyógyfürdők – bármilyen vonzónak tűnnek is – kifejezetten ellenjavallottak az asztmásoknak, a magas vérnyomásban, szívritmuszavarban, vérzékenységben, vagy éppen szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de azoknak is, akiknek pajzsmirigy-működési zavaruk, tüdőtágulásuk van, vagy akiknél valamilyen rosszindulatú daganat áll fenn.
A balneoterápiában jártas orvosok még a mozgásszervi betegségben érintetteknek sem javasolják, hogy öngyógyító megfontolásból válasszanak gyógyfürdőt egy-két hetes nyaralásuk helyszínéül, hiszen a gyógy- és termálvizek összetétele különböző, és a kúra ideje sem lehet önkényes, mert a szakorvos a mozgásszervi probléma és reumatikus bántalom, a beteg állapotának függvényében állítja fel a terápiás tervet.

Ne tedd próbára a szervezeted!

A megfelelő óvintézkedések betartása mellett (többek között a közvetlen napozás kerülése) a tengerparti, tóparti nyaralás, a hegyvidéki üdülés, a kíméletes tempójú túrázás, a városnéző séták ellenben a kezelt, krónikus betegek számára is ajánlhatók.
Nem árt tudni, hogy kánikulában csökken a vérnyomás, ezért például egy mediterrán vidéki, vagy trópusi nyaralás előtt fontos megbeszélni, illetve az orvos javaslata alapján „átállítani” a vérnyomáscsökkentők dózisát. Extrém időjárási körülmények között, magaslati levegőn a szakemberek magas vérnyomásos betegeiknek azt ajánlják: rendszeresen ellenőrizzék vérnyomásukat.
A túlsúly, a változó vagy magas vérnyomás, cukorbetegség, tüdő-, szív-, gyomor- és bélbetegségek egyaránt külön odafigyelést igényelnek mind az úti cél megtervezése, mind az utazás, nyaralás során.
Az elhízottság mélyvénás trombózisra, a különféle krónikus betegségek bakteriális fertőzésre hajlamosítanak és az immunrendszer védekezőképességét is gyengítik, ezért a „rizikócsoportba” tartozó utazóknak gyógyszeres megelőzést is javasolhat az orvos.
Amennyiben járványügyi szempontból (pl. hepatitisz, malária stb.) kockázatos országokba utaznak, a védőoltások beadatása kifejezetten ajánlatos számukra.

(További információk: Országos Epidemiológiai Központ, 1097 Budapest, IX. ker. Gyáli út 2–6. Központi szám: (+36-1) 476-11-00 begin_of_the_skype_highlighting            (+36-1) 476-11-00      end_of_the_skype_highlighting, Faxszám: (+36-1) 476-12-26,
Zöld szám: 06/80-204-217, hívható: hétfőtől péntekig 9–15 óráig)

Jó, ha tudod!

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen a Kormányhivatalok Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerveinek ügyfélszolgálatán (www.oep.hu/ugyfelszolgalat), valamint írásban igényelhető. Az EU-kártya igazolja, hogy birtokosa jogosult a magyar egészségbiztosítási ellátások igénybevételére, így az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban a meglátogatott ország állampolgáraival azonos feltételekkel veheti igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az EGT tagállamainak többségében az egészségügyi ellátás igénybevétele során önrészt kell fizetni, melyre az EU-kártya nem nyújt fedezetet. Mind az EU-kártya igényléséről, mind a fizetendő önrészekről további tájékoztatás található az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján www.oep.hu, az Ellátások az Eu-ban menüpont alatt. Ha nincs nálad a kártyád, a magyarországi egészségügyi hatóságtól kérheted, hogy faxon/e-mailen juttassanak el az orvoshoz, kórházhoz egy ideiglenes igazolást, amely az ellátási jogosultságod igazolja, és biztosítja számodra az orvosi kezelést, segítségnyújtást.
A magyar biztosítottak az alábbi országokban való átmeneti tartózkodás során részesülhetnek ellátásban a társadalombiztosítással szerződött szolgáltatóktól: Ausztria, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Hollandia, Olaszország, Belgium, Írország, Portugália, Ciprus (görög rész), Izland, Románia, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Svájc, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svédország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Finnország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Málta, Görögország, Németország.

Ha egyedül utazol, rohammal, rosszulléttel, görccsel járó krónikus betegségedről tájékoztasd az útitársaidat (vagy csoportos utazáskor az idegenvezetőt), hogy a bajban segíteni tudjanak, például a diabéteszes hipoglikémiás rosszullétedet ne tévesszék össze az alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltsággal.

Mindig legyen a kézitáskádban:

  1. a kórtörténeti összefoglaló, legutóbbi ambuláns lapod;
  2. gyógyszer- és ételallergia esetén az azokról szóló dokumentációid;
  3. a TB-, illetve – EU-s tagországban – az egészségkártyád;
  4. bármely külföldi országban a személyi okmányaid, az útleveled, biztosítási papírjaid;
  5. a kezelési lapod, amely tartalmazza gyógyszereid listáját az adagolási móddal, s ajánlást arra vonatkozóan, hogy mi a teendő fokozódó tünetek esetén, ill. vészhelyzetben;
  6. a gyógyszereid, betegtájékoztatóval;
  7. ha rendszeresen szedsz – orvosi utasításra – nyugtatót, antidepresszánst, hangulatjavítót, a külföldi nyaralás előtt kérj igazolást a kezelő- vagy háziorvosodtól, mivel egyes országokba e nélkül nem viheted be őket. Nem árt tájékozódnod az egyéb gyógyszereid (pl. fájdalomcsillapítók, allergiaellenes készítmények) bevihetőségével kapcsolatban sem, mégpedig a célország magyarországi külképviseletétől.

10 tipp, hogy ne legyen rémálom a...
Egyre több a „Hozd el a nagyit” akció az utazási kínálatban. Ha téged is meghívnak a gyerekeid, fogadd meg tanácsunkat.  tovább Tovább
Napozás utáni szerek körképe
A nap erős és káros sugarainak köszönhetően, ma már nem elég, ha naptejjel napozol. Bizony, napozás után is ápolnod kell a bőröd.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

utazás nyaralás nyár tapasztalat táplálkozásTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés