Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Ízületkímélő sportok

2016.05.18. | Galgóczi Dóra
A testedzésről még érzékeny ízületekkel sem szabad lemondani. Egyre több a választék a biztonságos mozgásfajtákból.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Sokan tartózkodnak a sportolástól, nehogy sérüljenek az ízületeik. Különösen akkor nem mernek nekikezdeni, ha már valamilyen mozgásszervi panasszal élnek együtt. A megelőzésben és a gyógyulásban is azonban nélkülözhetetlen a rendszeres testedzés. Igaz, nem mindegy, melyik fajtáját választjuk, és milyen módon végezzük. Egészséges ízületekkel a nagyobb terhelést jelentő sportoktól sem kell tartani, ám ajánlott néhány óvintézkedést megtenni. Fájdalmas, sérült vagy gyulladt ízületekkel pedig a kímélő edzésfajták közül érdemes válogatni.

Rugalmas, erős, hajlékony

Ez a három kulcsszó ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük ízületeink egészségét. Olyan mozgásformát érdemes választani, ahol az izmokra, ízületekre és szalagokra óvatos, fokozatos terhelés hárul. Így egyre növekszik az alkalmazkodóképességük, és nemcsak sportoláskor, de a mindennapi tevékenységek során is csökken a sérülés esélye.

  • Gerinctorna: középpontban a test tartóoszlopának megerősítése áll. A gerinc minden mozgásban részt vesz, naponta folyamatos terhelésnek van kitéve. A torna közben a törzs izmai, a hát-, a has- és farizmok erősödnek. Kialakul a gerinc és a medence helyes tartása, az esetleges mozgásszervi panaszok mérséklődnek. Egyre többen küzdenek hátfájással, ez a tünet már néhány alkalom után mérséklődik. A gyakorlatok változatos eszközökkel, gumiszalag, kislabda, könnyű bokasúly segítségével történnek. Minden korosztály teljes biztonsággal, gyógytornász edzők vezetésével végezheti.
  • Callanetics: a népszerű edzés Callan Pinckney nevéhez fűződik, aki azért dolgozta ki a módszert, hogy saját mozgásszervi problémáján segítsen. Azóta világszerte sikerrel alkalmazzák. A torna fő hangsúlya a mélyizmok megerősítése, apró, sokszor ismételt mozdulatokkal. Így az ízületek túlterhelésétől nem kell tartani, ám eredményes alakformálás, izomerősítés, helyes testtartás érhető el. Csökkennek az esetleges fájdalmak, az egész test rugalmassága fokozódik. Kezdetben legjobb csoportos órákon részt venni, később a megtanult mozdulatsorok otthon is végezhetők. Hatékonyságának kulcsa a rendszeresség.

Lassan, de biztosan

A testmozgás és a feszültségoldás párosítása során a testi-lelki feltöltődés is megvalósul. Ezek a mozgásfajták kevésbé dinamikusak, ám ez egyáltalán nem csökkenti a hatékonyságukat. Előnyük, hogy akár csoportban, akár otthon, DVD segítségével végezhetők.

  • Pilates: a keleti és nyugati mozgásformákat ötvöző módszer stabilizálja a gerincoszlopot, biztonságosan erősíti és nyújtja az ízületeket. Az egész test harmonikus átmozgatása közben a terhelés egyenletesen, fokozatosan zajlik. Ezért bátran elkezdhetik azok is, akik régóta semmilyen edzést nem végeztek, hiszen a legtöbb gyakorlat könnyített változatban is végrehajtható.
  • Jóga: egyre több fajtája alakult ki, ezért életkor és egészségi állapot szerint mindenki személyre szabottan választhat az irányzatok közt. Az ászanák hosszan kitartott mozdulatok, megfelelő légzéstechnikával kombinálva. Tévhit, hogy csak hajlékonyak képesek végrehajtani! A kezdő jóga egyszerűen követhető, és néhány alkalom után az ízületek, szalagok rugalmassága fokozódik. A lelkiállapotra is kedvező hatású, megfigyelhető, hogy a rendszeresen jógázók mennyivel kiegyensúlyozottabbak.
  • Úszás és vízi torna: a felhajtóerőnek köszönhetően a vízben végzett mozgás nem terheli túlzottan az ízületeket. Az egész testet optimálisan edzi, erősíti. Mellúszás közben ajánlott megtanulni azt a technikát, melynek során nem tartjuk állandóan a vízfelszín felett a fejünket. Ellenkező esetben a nyakizmok, a gerinc körüli ízületek merevvé válnak. A vízben csoportos torna is végezhető, különböző eszközökkel, kiváló hangulat mellett.

Intenzíven és sérülésmentesen

Dinamikusabb, nagyobb erőkifejtést igénylő sportfajták is végezhetők az ízületek károsodása nélkül. Akkor érdemes ezeket folytatni, ha még semmilyen mozgásszervi panasz nem lépett fel. Ilyenkor is fontos betartani néhány egyszerű óvintézkedést.
Sokan hajlamosak elhanyagolni az edzés előtti bemelegítést és a végén a nyújtást. Ezek nélkül az ízületek könnyen sérülnek. Érdemes 10-15 perc aerob gyakorlattal felkészülni, majd rövid gimnasztikát végezni, mielőtt sor kerül az intenzívebb gyakorlatokra. Így biztosítható az izmok, ízületek megfelelő vérellátása, rugalmassága. A levezető nyújtás pedig terjedjen ki minden testrészre, hosszabban kitartott mozdulatokkal.
Súlyokkal végzett edzéskor ajánlott csukló- és térdvédő bandázs használata. Labdajátékoknál, teniszezés, kézi- és röplabda esetén is hasznos kiegészítők. Ha a futást választjuk, a cipőt mindenképpen szaküzletben vásároljuk – itt az eladók segítenek megállapítani, hogy a láb egyéni felépítése és a lépéstechnika milyen típusú cipőt igényel. A befektetés sokszorosan megtérül, elkerülve a sérüléseket. A bemelegítő, ízületvédő krémek éppolyan értékes kiegészítők, mint az edzések után használt izomlazító készítmények – segítségükkel megelőzhetők a húzódások, rándulások, és az edzés utáni regenerálódás is gyorsabbá válik.


Az ízületi gyulladás jelei
Minden mozdulatoddal dolgoztatod őket, mégsem tudsz róluk szinte semmit. Kivéve, ha begyulladnak, mert az nagyon fáj. Az ízületek.  tovább Tovább
Pofonegyszerűen az ízületi fájdalom...
Miért tűrnéd tehetetlenül, hogy minden mozdulatod kínzó fájdalommal járjon? Szabadulj meg tőle a bizonyítottan sikeres módszerekkel!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

mozgás egészség tippek ízületTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés