Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Miért fáj a hátam?

2017.01.23. | Galgóczi Dóra
Kisebb sérülés, de krónikus betegség is kiválthatja a hátfájást. Néhány szempont segít kideríteni az okokat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Sokan beletörődnek, hogy a hátfájással együtt kell élniük. Természetesnek tartják, hogy az életkor előrehaladtával utoléri őket ez a panasz, pedig a kiváltó okok megtalálása és a megfelelő kezelés teljes mértékben megszüntetheti a fájdalmakat. Mivel a hát fájdalmait egymással könnyen összetéveszthető sérülések, anatómiai elváltozások és betegségek is okozhatják, különösen fontos minden tünet alapos megfigyelése. Ezután az orvosi vizsgálat ad pontos diagnózist. A gyógyszeres kezelés, a fájdalmat enyhítő kiegészítők és az életmód megváltoztatása együttesen vezetnek a gyógyuláshoz.

Sérülés érzékeny pontokon

Sportolás és házimunka során is érheti sérülés a hátat, de olykor elég hozzá, ha hirtelen fékez az autóbusz. A baleset a hát különböző részeit érintheti. A húzódás akkor lép fel, ha az izomrostok külső behatás miatt túlságosan megnyúlnak. Kisebb sérülések, mikroszakadások is előfordulhatnak. Ekkor a sérülés pillanatában változó erősségű fájdalom keletkezik, mely általában egy adott ponton érezhető. A tünetek másnapra gyakran fokozódnak, látható elváltozás nélkül. A rándulás az ízületi szalagokat érinti, melyek a csontokat összekötő ízületek stabilitását biztosítják. Legintenzívebb tünetekkel a szakadás jár, ekkor az izomrostban nagyobb hiány keletkezik, alig elviselhető éles fájdalommal. Az egyébként erős és ellenálló szalagok is elszakadhatnak, a váll, a karok mozgatása is korlátozott lesz.
A sérülések kezelésének késleltetése azzal a veszéllyel jár, hogy az érintett területek hegesedve nőnek össze. Így később az izmok, ízületek veszítenek rugalmasságukból, és megnő a további sérülések esélye. A pihentetés mellett érdemes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémmel segíteni a gyógyulást. Ez nemcsak a tünetek elviselése miatt fontos, de a fizikoterápia, a gyógytorna eredményeihez is hozzájárul.

Oszlopos panaszok

A gerincoszlopot alkotó csigolyák elváltozásai a leggyakoribb mozgásszervi betegségek közé tartoznak. Ehhez az a tény is hozzájárul, hogy a többi élőlénnyel szemben az ember felegyenesedve, két lábon jár, és így a gerincet nagyobb terhelés éri. Természetesen a mozgásszegény életmód és egyes tápanyaghiányok is szerepet játszanak kialakulásukban.
A gerincoszlop torzulásai lehetnek veleszületettek, de később is kialakulhatnak. A púpos gerinc a háti szakaszon meghajlott, olykor mellkasi homorulat is észlelhető. Az oldalirányú ferdüléskor a csigolyák is elmozdulnak tengelyük körül. Mindkét jelenség fokozódó hátfájdalommal jár, a kezelés célzott gyógytornából, a helyes testtartás begyakorlásából áll.
Gyulladás váltja ki a főként férfiakat érintő Bechterew-kórt, amikor a csigolyák összecsontosodnak, a gerinc hajlottan rögzül. A fájdalom és mozgáskorlátozottság egyre súlyosbodik. A masszázst, gyógytornát és gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazását minél előbb érdemes megkezdeni.
Az artrózis a porc- és csontszövet elfajulása. Előfordulása az életkorral arányosan növekszik. A csigolyák felpuhulnak, majd csontosodnak. A hátfájdalom mellett merevség, zsibbadás is felléphet. A külsőleg alkalmazható krémek és a mozgásgyakorlatok mellett fontos a lúgosító étrend, melynek alapja a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, kiegészítve teljes őrlésű gabonákkal és diófélékkel.

Vándorló tünetek

A hát fájdalmát olyan problémák is kiválthatják, melyek más szerv betegségéből fakadnak. Közvetve érintik a hátat, ezért lényeges a kísérő tüneteket is megfigyelni.
A lúdtalp a harántboltozat süllyedése, a bokasüllyedés pedig a lábfej hosszanti boltozatát érinti. Mindkét panasz mellett a normálistól eltérő terhelés éri nemcsak a talpat, de a gerincoszlopot is. Sokszor fel sem merül a gyanú, hogy ez az ok áll a háti szakasz fájdalma mögött. Hosszas álldogálás, de a tartós egy helyben ülés is rontja az állapotot. Ortopédiai vizsgálat után, megfelelő talpbetéttel, lábtornával megszűnnek a tünetek.
Nyelőcsőben tapasztalt égő érzés, puffadás, emésztési zavarok, köhögés a reflux legjellegzetesebb tünetei. Súlyosabb formájában azonban a visszaszivárgó gyomorsav a hátba is kisugárzó fájdalmat okozhat. A bőséges, fűszeres, zsírdús étkezés fokozza a panaszokat. Éjszaka, vízszintes helyzetben szintén kifejezettebbek a tünetek. Ha a hátfájás mellett a fenti jeleket is észleljük, gasztroenterológus szakorvos vizsgálata ajánlott.
A szívkoszorúerek görcse vagy elzáródása igen veszélyes állapot. Ilyenkor a szívizom nem jut elegendő oxigénhoz. Mellkasi nyomásérzés, a hátba és a bal karba sugárzó fájdalom, nehézlégzés, szapora pulzus, vérnyomásesés és hideg verejtékezés lép fel. Sürgős orvosi ellátás szükséges, a kórházi kezelés az egyetlen megoldás. A rehabilitáció során fontos az étrenden is változtatni az orvos és dietetikus tanácsa szerint. Az újabb roham megelőzésében segít az óvatos, fokozatosan növelt testmozgás és relaxációs technikák.


Villám csapott a derekamba
A derékfájdalom a leggyakrabban előforduló egészségügyi panasz, szinte mindenkit érint. Sokszor áll a hátterében egy igen összetett betegség, a reuma.   tovább Tovább
Tippek reumásoknak
A népnyelvben az ízületek fájdalmával járó, egyébként különböző okokra visszavezethető ízületi betegségeket összefoglaló néven...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fájdalom tünetek hátfájásTippek a fájdalom ellen

A krumpli kiváló fájdalomcsillapító lehet, a nép gyógyászatban a mai napig használják, szeletekre vágva, pakolásként.

merck_next_tip

További cikkek a fájdalomról

dolo084/aug11

hirdetés


hirdetés