Szabadidő

Ehető napvédelem
Tudtad, hogy étrended is óvhat a leégéstől? Ismerd meg a legjobb fényvédő táplálékokat!

A naptej és a szalmakalap mellett egyes táplálékok fogyasztása is segít, hogy bőröd a napozás mellett is egészséges maradjon. Így kevésbé fenyeget a leégés veszélye, a kellemetlen bőrszárazság és a májfoltok megjelenése. Ha mégis túl sokáig maradtál a tűző napon, a fényvédő ételekkel és táplálékkiegészítőkkel gyorsabban gyógyul a napégés. Már a nyaralás előtti hetekben érdemes felkészülnöd, hogy a védettség időben kialakuljon.

Színes falatok, nyárias bőrszín

A napfény hatására kialakuló enyhe bőrpír, majd barna szín a sejtek természetes reakciója. A melaninképződés fokozódásával bőröd egyre védettebbé válik az erős fénytől. A karotinoidok, a növények színanyagai a hámrétegben kedvező változásokat idéznek elő. Elnyelik a káros sugarak egy részét, és növelik a bőrsejtek ellenálló képességét; fogyasztásukkal hamarabb érhetsz el világosbarna színt.

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, és már ránézésre is megállapíthatod, mely növényi táplálékok tartalmazzák. Főként a sárga és narancsszínű zöldségek, gyümölcsök gazdagok ebben a tápanyagban: a sárgarépa, a sárgabarack, a narancs és a frissen és szárítva is megvásárolható homoktövis bogyója. A hatást fokozhatod béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítővel. Olyan természetes kivonatokat is vásárolhatsz, melyekben többféle gyümölcs festékanyaga is megtalálható.

Ha szervezeted a napozást megelőzően feltöltöd antioxidáns hatású táplálékokkal, belső védelmet alakítasz ki. Csökken a veszélye a rosszindulatú bőrdaganatok megjelenésének. Étrended legalább ötven százaléka álljon nyers növényi alapanyagokból. Legjobb választás a paradicsom, a spenót, a cékla, a bogyós gyümölcsök. Koncentrált formában a szőlőmagőrleményt érdemes fogyasztanod, legalább néhány héten keresztül.

A cink szintén szükséges a hámsejtek ellenálló képességéhez. Zabpehelyből, tökmagból, bab- és borsófélékből juthatsz hozzá. Kúraszerűen naponta 15-25 mg cinket tartalmazó kiegészítőt biztonságosan alkalmazhatsz.

Mit (t)egyél, ha mégis leégtél?

Bár a megelőzés mindig hatékonyabb és egészségesebb, mint a problémák utólagos kezelése, akkor is gondolj az étrendre, ha már károsodott a bőröd. Első lépésként fogyassz nagy mennyiségű citromos vizet. Ezzel hidratálod a sejteket, a citrom pedig lúgosító hatásával segít visszanyerni a bőr kémiai egyensúlyát. Fontos, hogy a bőrsejtek épsége minél hamarabb helyreálljon. Ebben elsősorban az E-vitamin segít. Gazdag forrása a búzacsíra, melyet frissen és szárítva is megvásárolhatsz a nagyobb élelmiszer-üzletekben, bioboltokban. A napraforgómag, a tökmag, a dió, az avokádó is bővelkedik benne. Erős bőrégés esetén napi 100 mg E-vitamint tartalmazó kapszulát is fogyassz.

A bőrsejtek regenerálódását fokozza a klorofill, a növények zöld színanyaga. A leveles zöldségek, mint a sóska, spenót, salátafélék, gyermekláncfű, bőségesen ellátnak klorofillal. Legízletesebb formában zöldturmixként iktathatod étrendedbe. Tegyél a turmixgépbe nagy adag friss gyümölcsöt, legalább 10-20 dekagramm leveles zöldet és egy csésze vizet, majd mixeld homogén, sűrű itallá. Leginkább reggel, éhgyomorra fogyasztva hasznosul. Táplálékkiegészítőként a búzafű- és algakapszulával juthatsz klorofillhoz.

Mi kerüljön le a tányérról?

Ahhoz, hogy több időt tölthess biztonságban a napon, egyes táplálékokat érdemes kiiktatni étrendedből. A magas zsírtartalmú ételek csökkentik a bőr védekező képességét. Az amerikai orvos, dr. Zane Kime vizsgálati eredményeit könyvében is összefoglalta. Rámutat, hogy a zsiradékban bővelkedő étrend hatására a bőrköpeny szerkezete megváltozik, oxidáció, leégés, bőrdaganatok is kialakulhatnak. Ez főként a főzéskor, sütéskor hozzáadott zsírra, olajra vonatkozik. Egészséges zsírsavakat csak olajos magvak, lenmag, szezámmag formájában fogyassz. Olajban sütés helyett alufóliában, sütőben készítsd ételeidet.

A túlzott cukorfogyasztás, a finomlisztes pékáruk, de az alkohol is olyan vitaminokat rabol el szervezetedtől, amelyek épp a bőröd védelmét segítenék. Több kutatás igazolta, hogy a feldolgozott húsok nagymértékű fogyasztása oxidatív stresszt jelent a szervezetnek. Minden sejt, így a bőrsejtek szerkezete is károsodik, tehát a viszonylag rövid napozás is ártalmas lesz. Próbáld ki, hogy a szalonnát grillezett padlizsánkockákkal helyettesíted, felvágott és hagyományos pástétomok helyett az otthon is elkészíthető humuszt, vagy zöldségekből és szezámmagból botmixerrel percek alatt összeállítható pástétomot kensz a kenyérre.

Bőröd megfelelő hidratáltsága is hozzájárul a fényvédelemhez. Ha nem tudsz teljesen lemondani a vízelvonó hatású kávéról, mérsékeld napi egy adagra, és mindenképp fogyassz mellé egy bögre ásványvizet, gyümölcslevet is.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. AUGUSZTUS 4 barackos recept a természetes szépségért
A szezon kedvence a sárgabarack. Finom levesnek, sütinek és húshoz is. És még a bőrödnek is áldás!
Egészség 2021. JÚLIUS Nyári tanácsok visszereseknek
A minden második-harmadik magyar felnőttet érintő keringési zavar nyáron akár súlyosbodhat is.
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Miért várjuk már az eperszezont? Recepttel
Nemsokára itt az eperszezon. Nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is, ezért minden asztalon ott a helye.
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
Menu