Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

A prosztatabetegségek figyelmeztető jelei

2015.11.17. | Brjeska Dóra
Az enyhe vagy súlyos prosztatamegbetegedések sok férfit érintenek. Ezekre a tünetekre kell figyelned, ha fontos az egészséged.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A prosztata alakja és mérete leginkább egy gesztenyéhez hasonló. Ez az apró, de a férfiak életében rendkívül fontos szerv a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülfogja a húgyvezetéket. Méretének és elhelyezkedésének köszönheti, hogy nem figyelnek eléggé rá, pedig az elhanyagolt prosztatabetegségek nagyon komoly, a mindennapokat nehezítő és az egészséget károsító problémákat okozhatnak.

Prosztatagyulladás

Ez a betegség fiatalokat és időseket egyaránt érinthet. A prosztata gyulladását, mint a legtöbb gyulladásos betegséget is, baktériumfertőzés okozza. A baktériumok eredetileg nem magát a prosztatát fertőzik meg, hanem a szervezet más területeiről származnak, elsősorban a fogaktól, manduláktól vagy az arcüregből.
A betegség lehet heveny vagy krónikus. A heveny prosztatagyulladás tünetei fájdalom az alhasban, a keresztcsont és a gát tájékán, láz, gyakori vizeletürítés, égő érzés vizelés közben, de vér vagy genny is megjelenhet a vizeletben. Krónikus prosztatagyulladásnál nincs vér vagy genny, azonban nagyon gyakran erős deréktáji fájdalom és potenciazavar jelentkezik.
A gyulladás sokszor kisebb-nagyobb mértékben akadályozza a vizelet ürítését, ezért a hólyagban megnő a baktériumok száma, ami a hólyag, a húgyvezeték és a vesék megfertőződéséhez vezethet.
A kezelés megtervezéséhez alapos kivizsgálásra van szükség, melynek nagyon fontos eleme a vizelettenyésztés: ebből pontosan meghatározható, mely baktériumok okozzák a megbetegedést, és milyen gyógyszerekkel a legcélszerűbb kezelni őket. A prosztatagyulladás hatékony kezelési módja a hosszan tartó antibiotikum-kúra, amellyel teljes gyógyulás érhető el. A krónikus betegség gyógyításában azonban, amikor szövődmények is jelentkeznek, szükség lehet kisebb műtéti beavatkozásra is.

Prosztatamegnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az ötven év fölöttiek betegsége. A prosztata a normális méretének akár többszörösére is megnőhet, ezzel összenyomja, szűkíti a húgycsövet.
Ennek az állapotnak a tünetei például, hogy a vizelet nehezen indul, csak vékony sugárban, akadozva ürül. Sokszor erőlködni kell, hogy egy kevés távozzon, ezért a vizelési inger nagyon hamar újra visszatér, éjszaka is akár többször, emellett fájdalom, égő, csípő érzés is jelentkezhet.
Mivel a vizelet nem tud kiürülni, pang a hólyagban, a baktériumok elszaporodhatnak, ez pedig a húgyhólyag és a vesék felülfertőződéséhez vezethet. A prosztatamegnagyobbodás húgyhólyagkövek kialakulásának is gyakori oka.
Legenyhébb formáiban jó hatásúak lehetnek a gyógynövényekből készült gyógyhatású készítmények, melyek enyhíthetik a tüneteket, fokozzák a vizelet áramlását, azonban ezekkel a készítményekkel is óvatosan kell bánni. Alkalmazásuk előtt érdemes orvost felkeresni, aki kizárja a súlyosabb megbetegedéseket.
Súlyosabb esetekben többféle gyógyszer is rendelkezésünkre áll, hogy kezeljük a problémát. Egyik fajtájuk a simaizomsejtekre hat, csökkentve a nyomást, így a panaszok már néhány nap alatt enyhülnek; a másik gyógyszercsoport a problémát okozó enzim gátlására szolgál, hosszabb távon képes lehet a tünetek enyhítésére, a súlyos szövődmények megelőzésére.
Nagyon súlyos esetben, ha vizelési képtelenség lép fel, azonnali katéterezésre lehet szükség.

Prosztatarák

A prosztatarák a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Főként a hatvan év felettieket érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat. Ebben az esetben a kóros sejtek elszaporodásáról beszélünk.
Sajnos a korai stádium tünetei nem egyértelműek, nagyon hasonlítanak a jóindulatú megnagyobbodáséihoz: nehezebb vizeletürítés, színe rózsaszínné válhat, gyakori éjszakai vizelési inger, égő és csípő érzés. Éppen ezért a legenyhébb tünetekkel is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen egyszerű vizsgálatokkal egyértelműen megállapítható, melyik prosztatabetegség áll fenn, milyen stádiumban.
A rák elsődleges kezelési lehetősége a műtét, de alkalmazhatnak hormon- vagy kemoterápiát és besugárzást is. Itt is, mint sok más rákbetegségnél, nagyon fontos a korai felismerés, hiszen ma már ez a betegség nagyon jó eséllyel gyógyítható.


50 feletti férfiak, figyelem!
A prosztatamegnagyobbodás esélye jól azonosíthatóan nő az életkorral, egy bizonyos életszakaszt követően pedig szinte biztosra vehető a megjelenése.  tovább Tovább
Érzékeny pont a férfitestben
A prosztatamegnagyobbodás önmagában nem végzetes probléma, ám a kezeletlen rendellenesség okozhat komolyabb bajokat is.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

prosztata betegség férfi