Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Minden férfit érint

2016.12.12. | Ötvenentúl.hu
Az idő múlása mindenki számára nehezen elfogadható tény, főleg ha ez bizonyos kellemetlen egészségügyi tünetekkel is jár.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az ember élete első évtizedeiben azt tapasztalja – én legalábbis így voltam vele –, hogy bármilyen betegséget, kellemetlen tünetet legyűr a szervezet. Ha nem csinálok semmit, a baj akkor is elmúlik. A fogaimon kívül igaz volt ez mindenre, a gyomorrontástól kezdve a fejfájásra, de még tüdőgyulladást is kihordtam lábon. Vasból van a szervezetem – büszkélkedtem aggódó feleségemnek, majd gyerekeimnek, és az élet valóban igazolt: sérthetetlennek láttam hát magam.

62 évesen még mindig így éreztem, bár azt tapasztaltam, hogy a regenerálódás egyre nehezebb, egyre több időt igényel. Lassan kénytelen voltam feladni elveimet, és orvoshoz fordultam. A látásom nem volt már a régi, és szinte mellbe vágott a diagnózis, amely a vizsgálatot kísérte: öregkori távollátás. Maga az öregkori jelző ütött szíven, és változtatott meg bennem valamit. Ami azonban végképp megváltoztatott, azok az intim tünetek voltak. Korábban el sem tudtam képzelni magamról, hogy előfordulhat: akaratlan vizeletvesztés, éjszakai sürgető inger, alig érezhető, de határozott fájdalom ott belül. Elesettnek, tehetetlennek, mondjuk ki, öregnek éreztem magam. Hogyan fordulhat elő velem, hogy nem tudok végignézni egy focimeccset az unokámmal? Vagy egy családi vacsorán háromszor ki kell mennem vécére, miközben a fiaim viccelődnek velem?
Szembesülnöm kellett vele, hogy a tünetek egyre súlyosabbak, nem odázhatom el az orvosi vizsgálatot. Lassan valósággá vált, amiről el sem tudtam képzelni, hogy velem is megtörténhet. Urológushoz kellett mennem. Először a körzeti orvoshoz fordultam, remélve, hogy nem kell továbbmennem valamilyen szakorvosi rendelőbe. De nem úsztam meg, megkaptam a beutalót a rettegett urológushoz. Korábban csak viccekből, karikatúrákról ismertem ezt a fajta szakorvost, és valami olyan képzettársítás élt bennem, ami az inkvizítorhoz kötötte. Szenvedés és szégyen.

Mindezt csak azért írom, hogy érzékeltessem, mennyire távol áll egy átlagember elképzelése a valóságtól. Nos, a vizsgálat egyáltalán nem volt szörnyű, inkább enyhén kellemetlen. Az urológus pedig nem valami szörnyű varázsló, hanem igazán kedves, figyelmes orvos volt. Az egész vizsgálat csupán néhány percet vett igénybe, majd egyéb vizsgálatokkal együtt – vizelet- és vérvizsgálat – kaptam meg az eredményt.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, BPH – állt a diagnózisban. Nem végzetes és pláne nem kezelhetetlen probléma, hanem egy természetes folyamat része. Az ötvenen túli férfiaknál természetes a prosztata átalakulása, nagyobbodása, ami ugyan jár néhány kellemetlenséggel, de ezek ma már nagyon könnyen kordában tarthatók. Az orvos utasításait betartva ma már úgy érzem, teljes életet élek. Az egész esetből pedig egy fontos tanulságot vontam le: Ha eljön az a férfikor, amikor megszaporodnak az ilyesfajta egészségügyi nehézségek, a megoldást nem az önsajnálat vagy a sebek nyalogatása jelenti. A tevékeny élet évtizedekkel meghosszabbítható, ha figyelmesen, felelősségteljesen kezeljük a betegségeinket.

Attila, 62

HU/DUTT/0014/15
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.
Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015.04.07.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016.03.07.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

prosztata férfi egészség