Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

A titkolózó férj

2015.08.18. | Ötvenentúl.hu
Több mint 30 évnyi házasság után kellett rájönnöm, hogy a férjem mennyire éretlen, ha egészségügyi problémáról van szó.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Tudjuk, hogy a férfiak nem szeretnek orvoshoz járni, hogy még a fogorvoshoz is csak akkor hajlandók bejelentkezni, ha már elviselhetetlen fájdalom gyötri őket, nem is beszélve az urológiai vizsgálatról. A férjemről is tudtam, milyen nevetségesen fél bármilyen egészségügyi beavatkozástól, de még a szűrővizsgálattól is. Azt azonban nem sejtettem, hogy még akkor is ilyen felelőtlenül áll az egészségét érintő problémákhoz, ha az életéről van szó.

Titkok a hálószobában

Azt hiszem, 31 év után is elmondhatom, hogy jó házasságban élünk. Az élettel járó nehézségeket mindig sikerült megoldani, kisebb konfliktusokkal átvészelni a nehezebb időszakokat is. Megosztottuk egymással a gondjainkat, és soha nem hagytuk, hogy bennünk maradjon és elmérgedjen egy sérelem.
Férjem édesapja prosztatarákban halt meg, és tudtam, hogy ebben van némi genetikai hajlamosítás. Ha nem sorsszerűségről van is szó, de a hajlam egész biztosan öröklődik. Férjem jóval egészségesebben élt a legtöbb hasonló korú férfinál, soha nem dohányzott, nem ivott, kiegyensúlyozottan étkezett, és a mozgásra is szánt időt. Ahogy betöltötte az ötvenedik évét, ha lehet, még jobban ügyelt az egészségére. Apróbb vérnyomásproblémákon kívül azonban semmilyen egészséget érintő rendellenességről nem tudtam. Egészen addig, amíg fel nem tűntek az éjszakai felkelései. Egy éjjel akár háromszor is felébredt, és kiment a szobából. Ilyenkor azt mondta, megszomjazott, vagy vécére kell mennie. Nem is foglalkoztam a kérdéssel, egészen addig, amíg egy férfitól szokatlan jelenségre nem lettem figyelmes: a férjem mosni kezdett. A barátnőim ezen csak nevettek, de én találgatni kezdtem, mi vihette rá évtizedek után a férjemet, hogy egyáltalán hozzányúljon a mosógéphez.

Prózai megoldás, költői kérdéssel

A vécére járások egyre gyakoribbakká váltak, és feltűnt, hogy milyen sürgető inger hajtotta gyakran az illemhelyre a férjemet. Amikor egyszer egy húszperces autóutat kellett megszakítani, és a férjem szó szerint az árokparton végezte el a dolgát, végre összeállt a kép. Utánaolvastam az interneten, és megerősödött bennem a gyanú: prosztataproblémáról van szó. Hát ezért kelt fel éjszakánként, ezért kezdett mosni – a vizeletcsepegés miatt szégyenkezve –, ezért nem bírt ki akár egy órát sem vécézés nélkül. Az internetes böngészésemnek azonban volt még egy tanulsága. A keresési előzményeknél megtaláltam a prosztata, prosztatarák, prosztatamegnagyobbodás és hasonló kifejezéseket, és világos lett, hogy a férjem már tájékozódott a tüneteiről a neten. Azonnal leültem vele beszélgetni a kérdésről, hiszen naiv módon azt hittem, ezen egyáltalán nincs mit szégyellni, egy kezelendő problémáról van szó. Teljesen megdöbbentem a reakción, amit a kérdésem kiváltott. A férjem tiltakozott, tagadott bármilyen felvetést, és állítólag soha nem olvasott erről a neten. Édesapja halála után ebben nem ismertem tréfát, a dühös tiltakozása ellenére azonnal bejelentettem egy ismerős urológushoz.
Közben pedig nem hittem el, amit tapasztaltam. Hogyan lehet egy felnőtt férfi ennyire gyerek? – tettem fel magamnak újra és újra a költői kérdést.

Vigyázz a férjedre!

A szakember a vizsgálatot követően megnyugtatott minket. Ebben az életkorban teljesen természetes jóindulatú prosztatamegnagyobbodásról van szó. Ugyanakkor már jóval korábban, az első tünetek megjelenésével fel kellett volna keresnünk őt. Szerencsére ebben az esetben semmilyen szövődmény nem áll fenn, de a kezeletlen eseteknek nagyon is komoly következményeik lehetnek. Maga a kezelés egyszerű gyógyszeres terápiából állt, és néhány életmódbeli, étkezési tanácsot is kaptunk az orvostól.
A férjem egy ideig még nem beszélt a problémáról, néhány hét múlva viszont, amikor tapasztalhatóan enyhültek a tünetek, a vizelési kényszer és az akadozó vizelet okozta kellemetlenség, végre tudtunk beszélni róla. Végül megköszönte, hogy erélyes voltam, és sajnálta, hogy ilyen felelőtlenül viselkedett.
És hogy miért írtam meg mindezt? Úgy gondolom, mindannyian felelősséggel tartozunk a mieinkért, ez esetben a férjünkért, még akkor is, ha egy felelőtlen, szégyellős, nagy gyerekről van szó.

HU/DUTT/0014/15
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.
Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015.04.07.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016.03.07.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

férfiak nők prosztata