Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Miért szégyelli magát a férfi az ágyban?

2017.02.13. | Losonczy Lilla
A prosztataprobléma – akár a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás – ha nem közvetlenül is, de kihatással van a szexuális életre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Mivel a prosztata egészséges működése meghatározó szerepet játszik az ondó termelődésében – ezen belül is abban, hogy a sejtek mozgékonyabbak, elevenebbek legyenek –, valamelyest érthető, hogy megbetegedésének tünetei vagy valamilyen rendellenességének ténye károsíhatja  a férfiak önmagáról alkotott képét: a páciens úgy érezheti, hogy a prosztata  megbetegedése vagy megnagyobbodása révén férfiassága szenvedett csorbát. Azaz ha a prosztata megbetegedése nem jár is olyan kellemetlenségekkel, amelyek a nemi életnek fizikai értelemben gátat szabnának, a férfiasság érzetének csökkenése elegendő lelki okot szolgáltathat ahhoz, hogy a prosztata megbetegedése jelentősen befolyásolja a páciens viszonyát a szexualitáshoz. Ugyanakkor a szexualitás és a prosztataproblémák között fennálló kapcsolat bizonyos szakemberek szerint fordítottan is létezhet, azaz nemcsak a már kialakult prosztataproblémák okozhatnak szexuális zavarokat, de a nemi aktivitás, az önkielégítés hiánya is okozhat prosztataproblémákat.

A magától nem ürülő mirigy és a szex

A szakemberek egy része jól meghatározható kapcsolatot vél fölfedezni a szexuális élet, különösen a maszturbálás vagy annak hiánya, és a prosztatagyulladás között. Az alapvető problémának az tűnik, hogy a dülmirigy – a nyáltermelő mirigyektől eltérően – nem ürül ki automatikusan, miután anyagot termelt. Ha éhesek vagyunk, ha finom ételt látunk, vagy citromra gondolunk, „összefut a nyál a szánkban”, mondjuk gyakran. „Összefut”, vagyis nem marad a nyáltermelő mirigyekben, ezáltal igen ritkán hallunk például nyálmirigygyulladásról. Ha egy férfinak a nap folyamán bármikor, bármilyen inger hatására szexuális gondolatai támadnak, dülmirigye anyagot kezd termelni – minél fiatalabb az illető, annál többet –, amely tehát önmagától nem ürül ki. Az urológusok, kutatók egy része éppen ezért azt állítja, hogy a rendszeres szexuális élet csökkentheti a prosztatagyulladás kialakulását – orgazmuskor ugyanis a mirigy kiürül, így a benne lévő nedv nem nyújt táptalajt a gyulladást okozó baktériumok megtelepedésének, elszaporodásának.

Fizikai gátak, lelki gátak

A dülmirigy tehát még egészséges állapotában is igen szoros kapcsolatban áll a szexualitással, a férfiak szexuális aktivitása pedig kihatással lehet a prosztata bizonyos későbbi megbetegedéseire. Ha azonban már fennáll valamilyen elváltozás, a férfiak többsége egész egyszerűen elfordul a szextől. Mint ahogy az impotencia mögött is számos esetben lelki okok húzódhatnak meg, a szakemberek itt sem tudnak erős határvonalat húzni a szexuális életet romboló fizikai és a lelki tényezők között. Az azonban tény, hogy még a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban – amely a prosztata problémáinak leggyakoribb és legártalmatlanabb formája – érintettek esetében is igen nagy arányban fordul elő a szexuális vágy csökkenése, valamint minden második esetben impotencia is fellép. A libidó csökkenését tekintve különösen nehéznek tűnhet annak megállapítása, hogy az okok lelki vagy fizikai eredetre mennek-e vissza, de az impotenciával sem sokkal egyértelműbb a helyzet. Akár arról van szó, hogy egy férfi számára a prosztataproblémák miatt fájdalmassá vált a közösülés, ezáltal próbálja elkerülni a nemi aktust, akár arról, hogy egészséges dülmirigy nélkül nem érzi magát igazán „férfiasnak”, a szexuális élet mindkét esetben megsínyli a dolgot.

Van megoldás, csak meg kell találni!

Mint ahogy a prosztataproblémák tüneteinek megjelenése után nem szabad halogatni a szakember fölkeresését és a kezelés mielőbbi megkezdését, a szexuális zavarok jelentkezését sem szabad reakció nélkül hagyni. Mivel sok esetben nem egyértelmű, hogy fizikai (pl. hormonális) vagy lelki okok húzódnak-e a csökkent libidó és az impotencia mögött, érdemes mindkét lehetőséget megvizsgálni. Ha mind a libidóvesztés, mind az impotencia problémája fennáll, érdemes talán a libidónál kezdeni a vizsgálódást, hiszen elképzelhető, hogy a kedvetlenség okozhat átmeneti potenciazavarokat is. A libidócsökkenés okainak földerítését pedig azért érdemesebb a lelki oldallal kezdeni, mert ha az ok valóban lelki, és a probléma ily módon is megszüntethető, akkor elkerülhetjük a fölösleges gyógyszeres kezelést. A lelki okok föltárásában és megszüntetésében mindenekelőtt a „kibeszélés” vagy az „átgondolás” módszere segíthet: a partnerrel vagy egy jó baráttal folytatott mély beszélgetés, esetleg egy pszichológus szakember fölkeresése sokat lendíthet az ügyön. Ha ezek hatástalannak bizonyulnak, még mindig meg lehet próbálni gyógyszeres kezelést, amelyek az elmúlt években egyre hatékonyabbá váltak.

HU/DUTT/0014/15
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.
Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015.04.07.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016.03.07.


A prosztataráknál is rosszabb
Talán a prosztatarák az a betegség, amelytől a férfiak világszerte leginkább tartanak, pedig a prosztatamegnagyobbodás egy ennél sokkal több embert érintő állapot.  tovább Tovább
7 kérdés, amelyre minden férfinak...
A prosztatával kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok, a férfiak egészségének védelmében.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

férfi betegség egészség prosztata