Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Eredményesen kezelhető a gyakori férfibaj

2015.04.27. | Losonczy Lilla
Ha a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés tünetei jelentkeznek, jó eséllyel gyanakodhatunk prosztatamegnagyobbodásra.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Kétségbeesésre azonban annál kevesebb az ok, minél hamarabb vizsgáltatjuk ki a problémát, és kezdjük el a kezelést. Az olykor igen kellemetlen tüneteket többnyire jóindulatú – és nem rosszindulatú – megnagyobbodás okozza, a szakorvossal való konzultálás után dönteni kell a kezelés mibenlétéről. A jóindulatú megnagyobbodás mértékétől, valamint a panaszok súlyosságától függően kapunk majd kezelési javaslatokat. Az olykor igen súlyos szövődmények és az esetleges műtéti beavatkozás elkerülése érdekében a kezelés még enyhe tünetek esetén is erősen indokolt.

Életmód: a kínzó tünetek enyhítése

A prosztata jóindulatú megnövekedése puszta életmód-változtatással nem gyógyítható meg, illetve nem fordítható vissza. Folyamatos odafigyeléssel azonban legalább azt el lehet érni, hogy a túlméretezett dülmirigy ne tegye tönkre az érintett mindennapjait, ne okozzon folyamatos közérzeti és életviteli problémákat. Amennyiben az érintett csupán enyhe panaszokkal rendelkezik, az életmód apró változásai hozzájárulhatnak a tünetek súlyosbodásának elkerüléséhez. A legfontosabb, hogy

  • az alkohol és a kávé fogyasztása kerülendő;
  • tiszta víz fogyasztása ajánlott napközben, arra azonban ügyeljünk, hogy a lefekvés előtti néhány órában már ne fogyasszunk folyadékot;
  • vizelési inger fellépésekor ne tartogassuk a vizeletet, hanem azonnal ürítsük ki – éjjel is;
  • a rendszeres testmozgás – akár egy kiadós séta is – enyhíthet a tüneteken, valamint sokat javíthat az általános közérzeten.

Gyógynövények: megelőzés, kezelés

Bizonyos gyógynövények „csak” abban segítenek, hogy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kínzó tüneteit enyhítsük, mások gátolják a prosztata további növekedését, megint mások pedig képesek csökkenteni a prosztata méretét, ezzel a problémát a gyökerénél ragadva meg. Fontos hangsúlyozni, hogy mind a gyógynövényes, mind a vényköteles gyógyszeres kezelések mellett türelemmel kell lenni, a várt hatás sokszor csak néhány hónap múlva jelentkezik.

Tökmag, tökmagolaj

A megnövekedett dülmirigy problémájára minden bizonnyal a legfontosabb, természet által kínált gyógyszer a tökmagolaj, azon belül is a delta-7-szterol hatóanyag. Ez gátolja a prosztata szövetét szaporító dihidro-tesztoszteron hormon kötődését a releváns receptorhoz. Ennek következtében nem pusztán megállítani képes a prosztata további növekedését, de csökkenti is a már kellemetlen tüneteket okozó prosztata méretét. A kívánt hatás eléréséhez napi 250–600 mg tökmagolajat kell fogyasztani.

Csalángyökér

A csalángyökér, bár nem állítja vissza a prosztata eredeti méretét, a megnagyobbodás elkerüléséhez hozzájárul. Első osztályú segítőtárs továbbá a húgycsövek, a húgyhólyag és a vesék egészséges működéséhez is.

Kisvirágú fűzike

Ez a szép, virágos növény szintén hozzájárul a még be nem következett prosztatamegnagyobbodás elkerüléséhez. Hatóanyagainak – flavonoidok, szterolok és polifenolok – köszönhetően a már meglévő, kellemetlen panaszokat is enyhíti azáltal, hogy csökkenti az éjjeli vizelések számát, és ezzel összefüggően megnöveli az egy-egy vizeléssel távozó vizeletmennyiséget. Szintén nem utolsó szempont, hogy a fűzike immunerősítő, hangulatjavító és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. A hatásos megelőzés érdekében negyvenéves kor fölött minden férfinak heti egy csésze forrázat elfogyasztása javasolt.

Gyógyszerek

Ha a kímélőbb, egyszerűbb módszerek nem bizonyulnak elég hatásosnak, az orvos úgy ítélheti meg, hogy indokolt valamilyen gyógyszer szedése. A különböző hatásmechanizmusú készítmények önmagukban, vagy akár kombinációban alkalmazva enyhíthetik a betegek tüneteit, megelőzhetik súlyosabb betegségek (pl. vesekő, veseelégtelenség) kialakulását is. Az alkalmazott terápiáról azonban az urológus és a beteg közösen döntenek.

HU/DUTT/0014/15
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.
Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015.04.07.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016.03.07.


Vizelési panasz, kínos pillanatok -...
A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb urológiai betegsége.  tovább Tovább
Hogyan maradhatsz férfi 60 felett is?
A prosztatamegnagyobbodás a legtöbb férfit eléri, súlyosbodása és kellemetlen tünetei pedig kis odafigyeléssel megelőzhetők!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

prosztata férfi tippek