Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Meglepő tévhitek a prosztatáról és a férfiasságról

2016.07.11. | Brjeska Dóra
A prosztatáról még az érintettek, azaz a férfiak is nagyon keveset tudnak. Tények és tévhitek a témában.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Mint minden egészségügyi témában, a prosztatával kapcsolatban is rengeteg félreértés, téves információ kering. A legtöbb férfi bár tud róla, hogy van prosztatája, de a funkciójáról és a betegségeiről csak nagyon keveset, sokszor azt is rosszul.

A prosztatának nincs igazán funkciója

Igazából ez egy kicsi, de annál fontosabb szervük a férfiaknak. A prosztata, vagyis dülmirigy, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Nagyjából gesztenye nagyságú mirigy, amit tok vesz körül, és körülöleli a húgyvezetéket. Fontos szerepet tölt be a szaporodásban, mivel feladata, hogy a spermiumok utazásához szükséges ondót termelje.

Prosztataprobléma csak időseknél fordulhat elő

A prosztatával kapcsolatban leginkább gyulladásos megbetegedésekről, jóindulatú megnagyobbodásról, vagy rosszindulatú daganatról beszélhetünk, melyek mindegyike előfordulhat fiatalkorban is. Ezek közül a megnagyobbodás a leggyakoribb probléma, ami bár főleg az 50 év fölötti férfiakat érinti, a növekedés már korábban, a férfiak 30-as éveiben megkezdődik, és lassú folyamattal jut el a tüneteket okozó méretig.

A prosztatamegnagyobbodás rosszindulatú megbetegedés

A prosztatamegnagyobbodás jóindulatú elváltozás, amit nem is igazán nevezhetünk betegségnek, inkább egy állapot. Ilyenkor a prosztatát alkotó sejtek szaporodásnak indulnak, ennek következtében megnő a szerv térfogata. Lehetnek tünetei, melyek problémákat okozhatnak a mindennapokban, ezért kezelést igényelnek, azonban ezek nem veszélyeztetik az egészséget.

Csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha tünetek jelennek meg

A gyulladásos eredetű betegségek kialakulásakor általában beszélhetünk tünetekről, mint például az alhasi fájdalom, azonban a jóindulatú megnagyobbodás és a prosztatarák esetén ez nem jellemző. Korai stádiumban nagyon ritkán jelentkeznek tünetek, amelyek figyelmeztetnének a bajra, ezek inkább később, már előrehaladott stádiumban jelennek meg. Éppen ezért ajánlott 45-50 éves kortól rendszeres szűrésen részt venni.

A szűrővizsgálat fájdalmas

Az urológiai szűrővizsgálat általában három lépésből áll. Amit fájdalmasnak gondolnak a legtöbben, az a fizikális vizsgálat, amikor a végbélen keresztül, tapintással ellenőrzik a szerv állapotát. Bár ez kellemetlen lehet, gyors, egyszerű, és egyáltalán nem fájdalmas. Ez sajnos elkerülhetetlen, mivel fontos információkat adhat az orvos számára. Ezenkívül vérvizsgálatból és kismedencei ultrahangból áll a szűrés.

A sok szex okozhat prosztatabetegségeket

Bár vannak erre irányuló vizsgálatok, nincsenek egyértelmű eredmények, amelyek alátámasztanák ezt a kijelentést. A prosztatabetegségek kialakulása nagyon összetett, szerepe lehet benne az életkornak, a hormonoknak, táplálkozásnak, az életmódnak és a genetikának is. Mint a legtöbb esetben, ezek a megbetegedések is megelőzhetők vagy enyhíthetők megfelelő, egészséges életmóddal.

HU/DUTT/0014/15c
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.03.16.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.03.16.
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

 


Prosztatarák vagy -megnagyobbodás?
Gyakran és sokan keverik a különböző prosztatarákot a -megnagyobbodással. A tünetek nagyon hasonlóak, de jellegük, kimenetelük nagyban különbözik.   tovább Tovább
A prosztatabetegségek figyelmeztető...
Az enyhe vagy súlyos prosztatamegbetegedések sok férfit érintenek. Ezekre a tünetekre kell figyelned, ha fontos az egészséged.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tévhit tippek prosztatamegnagyobbo prosztata