Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

A prosztatád ellenségei

2017.03.13. | Brjeska Dóra
Melyek a prosztatát károsító legfőbb tényezők, mire vigyázz, mit kerülj, ha ügyelni szeretnél a prosztatád egészségére?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A prosztata betegségei szinte minden férfit érintenek élete során. Mint minden szervnek, ennek is fontos, hogy törődjünk egészségével, és amennyire lehet, megelőzzük az olyan betegségek kialakulását, mint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy a prosztatarák.

Túlsúly

Tanulmányok szerint a férfiak derékbősége és a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás között komoly összefüggés van. Bár a túlsúly önmagában is károsítja az egészséget, a testsúly növekedésének és ezzel együtt a prosztatáénak is lehetnek hormonális okai. A középkorú férfiakban egy úgynevezett nemi hormonkötő globulin kezd el termelődni, ami megköti a tesztoszteront, így a szervezet nem képes felhasználni. Ha a hormonkötő globulin szintje túl magas, akkor nagyon lecsökken a szabad tesztoszteron szintje, ez pedig hatással van az anyagcserére.
Az erre irányuló vizsgálatok szerint azoknak a férfiaknak, akik nagyobb hasi súlyfelesleggel rendelkeznek, két és félszer gyakrabban van szükségük beavatkozásra a megnagyobbodott prosztata miatt, mint soványabb társaiknak.

Dohányzás

A dohányzásról tudjuk, hogy több rákbetegség kialakulásában is nagy szerepe lehet, így van ez a prosztatarákkal is. De nemcsak a betegség kialakulásában van szerepe, hanem a későbbi lefolyásában is. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok között a prosztatarákos betegek között, akiknél még nem alakult ki áttét, a dohányosok esetén 80 százalékkal magasabb a halálozás, mint a nem dohányzók között. Azoknál a férfiaknál, akik leteszik a cigarettát, tíz év szükséges, hogy a kockázat olyan alacsonyra csökkenjen, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.

Egyoldalú táplálkozás

Néhány vitaminnak, ásványi anyagnak és bizonyos zsírsavaknak nagyon fontos szerepük van a prosztata egészségének megóvásában. A legfontosabbak a C-, D- és E-vitamin, a cink és a szelén, valamint az omega3 és omega6 zsírsavak. A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés zöldség és gyümölcs, vagy a túl sok finomított termék fogyasztása sajnos nagyban befolyásolja ezek bevitelét. Prosztataproblémák kialakulásához vezethet, ha a férfiak szervezete nem jut a megfelelő működéséhez szükséges anyagokhoz.

Kevés folyadék

A kevés folyadék a szervek dehidratáltságát okozhatja, ami nem tesz jót a prosztatának sem, hiszen minden szerv, még a legkisebbek megfelelő működéséhez is szükség van folyadékra. Ezenkívül a túl kevés folyadékbevitel hozzájárulhat a baktériumok felszaporodásához és a húgyuti fertőzések kialakulásához. A hólyagot és a húgyutakat érintő betegségek pedig elősegíthetik a prosztataproblémák kialakulását is.

Mozgásszegény életmód

A mozgás nagyban hozzájárul a férfiak egészségének megőrzéséhez. Azoknál a férfiaknál, akik a nap nagy részében egyhelyben ülnek az irodában vagy az autóban, nagyobb eséllyel alakul ki súlyos tünetekkel társuló prosztatamegnagyobbodás. Ennek oka, hogy a mozgásszegény életmód miatt a simaizomzat tónusa megnő, ami a húgyvezeték szűküléséhez vezet, ez pedig irritációt okozhat. Azok között a férfiak között, akik nem sportolnak rendszeresen, 25 százalékkal nő a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulása.

Irritáló élelmiszerek

Számtalan olyan tápanyagot fogyasztunk, amelyek irritáló hatásúak lehetnek. A kávé, az erős tea, az alkohol, a sok zsíros és túlfűszerezett étel mind káros lehet a prosztatára. Irritációt válthatnak ki a húgyutakban, ami fertőzéshez vezethet a nem megfelelő táplálkozás pedig a prosztatarák kialakulásában is nagy szerepet játszhat.

HU/DUTT/0014/15c
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.03.16.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.03.16.
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

 


A kérdés, amit minden férfinak meg...
Ötven év felett a férfiak több mint felét érinti a prosztatamegnagyobbodás. Mi a teendő a tünetek felismerése után?  tovább Tovább
7 kérdés, amelyre minden férfinak...
A prosztatával kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok, a férfiak egészségének védelmében.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

víz prosztata tippek étkezés