Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Az urológus közbelép

2017.05.08. | Ötvenentúl.hu
Túl az 55. életévemen, egy orvos megismertetett egy aprócska kis szervemmel, mely oly sokat tett értem, én mégis elhanyagoltam.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Soha nem foglalkoztam különösebben az egészségemmel, a súlyommal, a táplálkozásommal, úgy általában az életmódommal – mivel soha nem voltam beteg. Leéltem immár 56 évet úgy, hogy nem voltam kórházban, nem voltam betegszabadságon, és a megfázásnál nagyobb bajom talán soha nem volt. Azt hittem, vasból vagyok, nem árthat nekem semmi, és örökké fogok élni. Igazából csodálkozva láttam a környezetemben, hogy milyen sérülékeny az ember. Betegségek, korai halálok, tragédiák bizonyították, hogy az emberi test igenis esendő. Én azt hittem, kivétel vagyok, legalábbis két évvel ezelőttig. Nem tudom, miért, de akkor, miután betöltöttem az 54-et, mintha valami átok fogott volna rajtam. Influenzás lettem, kiderült, hogy kezdődő cukorbetegségem van, és nem sokkal később átestem egy kisebb infarktuson is. Ráadásul pedig prosztatamegnagyobbodást diagnosztizáltak nálam. Valami megtört bennem, és ezzel együtt felfedeztem a testemet.

A rendelőben

Nehezen tudtam vizelni, az ingerhez képest meglepően kevés jött, és szinte óránként vécére jártam. Dühített a dolog, és miután utánanéztem, milyen orvoshoz kell fordulnom, életemben először elmentem urológushoz. Megmondom őszintén, hogy az infarktus nem ijesztett meg annyira, mint az első urológiai vizsgálat. Meglehetősen kellemetlennek gondoltam, ami történni fog a rendelőben, szinte szégyelltem magam. Most, utólag persze nevetséges, hogy egy szakorvos előtt szégyellek levetkőzni, de 55 éven keresztül csak filmekben láttam rendelőt. Alig tizenöt percet voltam a szakembernél, és korántsem volt olyan kellemetlen, mint amire számítottam, a diagnózissal viszont nem nagyon tudtam mit kezdeni: prosztatamegnagyobbodás.
Mi az a prosztata? Hol van? És mit csinál? Miért baj, hogy nagyobb lesz, mint kéne? Teljesen új kérdések voltak ezek számomra. Belemerültem hát, hogy minél többet megtudjak erről a számomra eddig ismeretlen kis szervről.

Helló, prosztatám!

Egy aprócska kis szerv a húgyhólyag alatt, egy kis üzem és raktár, amely az ondóval elegyedő váladékot termel. És hogy miért okozhat ennyi bosszúságot nekünk? Ha egy férfi prosztatája idővel – márpedig szinte minden férfi életében eljön ez az idő, ha elég sokáig él – elkezd nőni, akár az eredeti súlyának tízszeresére is duzzadhat. Mivel a húgyhólyag alatt, közvetlenül a húgycső körül helyezkedik el, ahogy a prosztata nő, egyre jobban összepréseli a húgycsövet és a húgyhólyagot. Ezért lehet nehéz a vizelés, ezért akadozik vagy csurog olyan vékony sugárban a vizelet. Minél jobban megnő a prosztata, annál komolyabb vizelési gondokkal ad hírt magáról.
Nos, miután megismerkedtem a prosztatámmal, ideje volt tenni is valamit érte. Több szakemberhez is elmentem, akik a megfelelő gyógyszer mellett életmódtanácsokkal is szolgáltak. Túl az ötödik X-en pedig én is eljutottam oda, ahova a nálam okosabbak már jóval fiatalabb korban: azt eszem, ami használ a szervezetemnek, mozgok és vigyázok magamra. Sikerült letennem a cigarettát, és betartom az orvosi utasításokat. A prosztatám mérete már soha nem lesz a régi, de a tünetek eredményesen kordában tarthatók, az orvosom által ajánlott szerekkel pedig kiváló életminőség érhető el. Ajánlom mindenkinek, hogy ismerkedjen meg a testével, és vigyázzon rá!

HU/DUTT/0014/15c
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.03.16.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.03.16.
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

Baj lehet, ha nem adsz időt magadnak
41 évesen az ember az élet sűrűjében érzi magát. Nincs idő semmire, állandó túlterhelésből és stresszből állnak a mindennapok. Ilyenkor nagy hibát...  tovább Tovább
Kínos történet az illemhelyen...
A férfiak köztudomásúan addig odázzák az orvosi vizitet, ameddig csak tudják. A halogatás szomorú példája vagyok magam is.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tipp prosztata történet