Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
   

Prosztatatünetek: mit jeleznek?

2017.07.10. | Galgóczi Dóra
Könnyű összetéveszteni a különböző prosztatabetegségek tüneteit. Érdemes figyelni a korai jelekre.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A prosztata megbetegedései gyakran hasonló panaszokat okoznak. Néhány eltérő tünet felismerése segít megkülönböztetni a betegségek fajtáit. A pontos diagnózishoz urológus szakorvos vizsgálata szükséges. Legjobb a kérdéseire előre felkészülni, a tünetek pontos megfigyelésével. A korai felismerés a dülmiriggyel kapcsolatos minden megbetegedés kezelésében kulcsfontosságú.

Kellemetlen tünetsorozat: a prosztatamegnagyobbodás

Az ötvenedik életévüket betöltő férfiak leggyakoribb problémája a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. Az előfordulás esélye az életkorral arányosan növekszik. Hátterében a hormonszintek megváltozása áll. Ennek hatására a dülmirigy mérete növekszik, nyomni kezdi a hólyagot és a húgyvezetéket. Emiatt keletkeznek a jellegzetes tünetek:

 • gyakori vizeletürítési inger;
 • vizelési nehézség;
 • lassan meginduló, majd akadozó vizelet;
 • a vizelet sugarának csökkenő erőssége;
 • éjszaka is többször jelentkező inger;
 • a hólyag nem ürül ki tökéletesen;
 • időnként enyhe alhasi, medencei nyomás.

Ha nem kezdődik meg időben a kezelés, a panaszok egyre kínzóbbá válnak. Az erőteljesen megduzzadt prosztata teljesen elzárhatja a vizelet útját, ekkor már csak a kórházi beavatkozás segít. A korai felismerés és a megfelelő gyógyszerek, táplálékkiegészítők visszafordítják a folyamatot, és a teljes gyógyulásig is mérséklik a tüneteket. Tilos csökkenteni a folyadékfogyasztást annak reményében, hogy így kevesebb vizeletürítési fennakadás jön létre. A hatás épp ellenkező lesz: súlyosabb szövődmények keletkeznek. Érdemes kerülni az erős fűszerezést, a koffeint, a telített zsírban gazdag ételeket.

Fertőzés és fájdalom: a prosztatagyulladás

Míg a dülmirigy megnagyobbodása az életkorral bekövetkező változások következménye, a gyulladás általában bakteriális fertőzés miatt alakul ki. A kettő között mégis létezik összefüggés: ha a nagyobb prosztata akadályozza a vizelet ürítését, pangás alakulhat ki a hólyagban, emiatt megnő a fertőződés esélye. A baktériumok azonban más úton, a húgyvezetéken keresztül is megtámadhatják a prosztatát. Ezek a jelek adnak okot a betegség gyanújára:

 • égő, fájdalmas, gyakori, nehezített vizeletürítés;
 • ágyékba, alhasba, fenékbe, combokba, hátba sugárzó fájdalom;
 • hidegrázás és láz;
 • kellemetlen szagú, zavaros vizelet;
 • vér megjelenése a vizeletben, ondófolyadékban.

A gyulladás krónikus folyamattá is alakulhat. Ekkor visszatérő, hol enyhébb, hol erősebb tünetek váltakoznak. Különösen akkor fordul elő, ha egy korábbi fertőzésnek nem volt megfelelő a kezelése. Fontos a mielőbbi diagnózis, így az antibiotikum-kúra rövid idő alatt megoldja a problémát. Kiegészítő kezelésként gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású gyógynövények teái segítenek, mint az aranyvessző, nyírfalevél, medveszőlőlevél. A megelőzés érdekében ajánlott, hogy kerüljük az alhasi szervek áthűlését.

Kezdetben észrevétlen: a prosztatarák

A Nemzetközi Rákkutató Intézet megállapítása szerint a rosszindulatú prosztatadaganatban szenvedők száma évről évre rohamosan növekszik. Hétből egy férfinál diagnosztizálják a betegséget élete során. A gyógyulás esélyét rontja, hogy a tünetek sokáig alig észrevehetők. Aki nem figyel a legkisebb jelekre, azt kockáztatja, hogy áttétek is képződnek, mire orvoshoz fordul.
A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás nem jelenti azt, hogy ebből később rákos folyamat keletkezik, azonban a rosszindulatú elváltozások mellett is megnövekedhet a dülmirigy mérete. A betegségtípus pontos meghatározása urológus szakorvos feladata. A tünetek egy része, mint a gyakori vizeletürítési inger, az éjszakai vizelések, a nehezített ürítés, hasonlít a jóindulatú megnagyobbodás jeleihez. Ez akkor fordul elő, ha a rosszindulatú daganat elhelyezkedése nyomja a hólyagot. Ám gyakori jelenség, hogy a kóros sejtszaporulat a prosztatának azon részén fejlődik ki, amely kevésbé érinti a húgyúti szerveket. Ilyenkor nem szembetűnők a vizeléssel összefüggő panaszok. Erre a betegségre további jelek hívják fel a figyelmet:

 • erőteljes fájdalom a kismedencében, a hát alsó szakaszán, a combokban és a környező csontokban;
 • testsúlycsökkenés, étvágyvesztés, kimerültség, émelygés, hányinger;
 • az alsó végtagok gyengesége, merevsége;
 • székrekedés;
 • lábak duzzadása.

A prosztatarák gyakran képez áttétet a csontokba és az alhasi szervekbe. Nagyon fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz a legenyhébb, a prosztatát és a húgyúti szerveket érintő panasszal – találgatás helyett így tisztázódik a probléma jellege, és megsokszorozódik az esély a gyógyulásra.

HU/DUTT/0014/15c
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.03.16.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.03.16.
Ez a tartalom a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

 


50 feletti férfiak, figyelem!
A prosztatamegnagyobbodás esélye jól azonosíthatóan nő az életkorral, egy bizonyos életszakaszt követően pedig szinte biztosra vehető a megjelenése.  tovább Tovább
A prosztata ellenségei a konyhában
A prosztatamegnagyobbodásra és a belőle gyakran kialakuló rosszindulatú elváltozásra is igaz: megelőzni könnyebb, mint gyógyítani.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünetek prosztata prosztatamegnagyobbo