Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Segítség, egyre rosszabb a hallásom!

2016.03.04. | Ferenczy Mária
Hallásromlás több okból is bekövetkezhet, lehet átmeneti vagy tartós. A leggyakoribb okokat szedtük össze.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ahhoz, hogy hallásunk tökéletes legyen, a külső-, közép- és belsőfül, illetve a hallóidegek összehangolt működésére van szükség. Bármelyik területen keletkezik zavar, azt a hallás csökkenése jelzi, de egyéb tünetek is kialakulhatnak: sokan fülzúgásról, zajérzékenységről vagy szédülésről is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratban a dobhártyával, vagy a hallócsontokkal van gond, akkor vezetéses halláscsökkenésről beszélünk, ha mélyebben rejlik a probléma, akkor percepciós vagy idegi halláscsökkenésről.

Gyulladás, elzáródás a külső fülben

Átmeneti halláscsökkenést okozhat a külsőfülgyulladás, amely elsősorban a hallójárat felázása, illetve mikrosérülése kapcsán alakulhat ki. Jellemzően a medencék, fürdők vizében található baktériumok okozzák, ezért nevezik ezt a betegséget úszófülnek is. Antibiotikumos tamponnal helyileg jól gyógyítható, így az átmeneti hallásromlás is megszüntethető.
Halláscsökkenést okozhat a hallójáratba kerülő idegen test, vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakuló fülzsírdugó is. Ha az eldugult fület szakorvos sérülésmentesen, szakszerűen kitisztítja, a hallás is újra a régi lehet.

Elváltozások a középfülben

A vírusok vagy baktériumok által okozott heveny középfülgyulladás általában nagy fájdalommal jár, főleg ez viszi orvoshoz a beteget, nem is elsősorban a gyulladás miatt kialakult hallásromlás. Gyógyszeres kezeléssel azonban mindkét tünet megszüntethető. Bonyolultabb a helyzet, ha a gyulladás következtében a dobhártya perforálódik. A dobhártya nemcsak gyulladás következtében lyukadhat ki: idegen test, erős nyomásváltozás (repülőn), a fület ért ütés, vagy hangos durranás kapcsán is előidézheti. Jó hír, hogy az esetek többségében a sérülés magától begyógyul, ha mégsem, akkor műtéti úton helyreállítható a dobhártya folytonossága, így a perforáció miatti hallásvesztés is korrigálható.
Ép dobhártya mellett is kialakulhat halláscsökkenés, ha a középfülben elhelyezkedő hallócsontocskák sérülnek, elpusztulnak, mozgathatóságuk csökken. Otosclerosis esetén pl. a kengyel talpa becsontosodik a csiga bejáratába, ez a halláscsökkenés mellett gyakran jár fülzúgással. Ez esetben is a műtét jelentheti a megoldást.

Amikor a hallókészülékre van szükség

Ha nincs lehetőség a hallás műtéti korrigálására, akkor hallókészülék jöhet szóba a hallásrehabilitáció érdekében.
Az időskori halláscsökkenés a legtöbb esetben mindkét fülben jelentkezik. Kiváltó oka a belső fülben található csiga szőrsejtjeinek károsodása. Ez műtéti úton vagy gyógyszerekkel nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.
Hirtelen, erős hanghatás következtében is létrejöhet hallásvesztés. A probléma bizonyos esetekben átmeneti, de ha a kezelések ellenére mégis maradandó a károsodás, akkor ez esetben is a hallókészülék viselése jelenti a megoldást.
Bizonyos esetekben a hallóideg-károsodással egy időben a középfül tartós betegsége is fennállhat, amit kevert halláscsökkenésnek nevezünk. Ilyenkor is a hallókészülék jöhet csak szóba, de a megfelelő kiválasztása és beállítása nehezebb lehet.


Ha nem vigyázol, a hallásod mehet rá
Csak egy apró zavaró érzés a fülben, könnyű rajta segíteni. A számtalan fültisztító készítmény viszont többet árt, mint használ.  tovább Tovább
A halláskárosodás első jelei és...
Halláskárosodás. Talán nem is gondolod, milyen sok embertársad él ezzel a fogyatékossággal. Sőt, talán te is érintett vagy, csak még nem tudsz róla.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

betegség tünetek fül hallásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés