Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Viták kereszttüzében: a homeopátia szerepe

2016.02.27. | Ötvenentúl.hu
A homeopátiára elsősorban kiegészítő gyógymódként kellene tekintenünk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A francia Boiron homeopátiás szereket gyárt, forgalmaz. A korábban gyógyszerészeti vezetőként dolgozó vezérigazgató a homeopátia szerepét elsősorban a kiegészítő terápiákban látja. Villáminterjú Valérie Poinsot-val.

– A modern orvostudományi kutatások kétségbe vonják a homeopátia létjogosultságát. Nemrégiben ausztrál, korábban brit kutatók álltak elő azzal, hogy az önök által is gyártott és forgalmazott szerek semmiféle olyan hatóanyagot nem tartalmaznak, amelyek bizonyíthatóan hatással lennének az emberi szervezetre, ráadásul mivel a homeopátiás készítmények nem esnek át a gyógyszer-ellenőrzési teszteken, nemcsak társadalmi biztosítási támogatásuk indokolatlan, de a patikákban sem lehetne árulni őket.

– Farmakológiai eredmények sorával rendelkezünk, de a legjobb igazoló tanulmányainkat az élet írja. Konkrét termékmegnevezések nélkül, de tény, hogy jó néhány hagyományos hatóanyagot tartalmazó gyógyszer jól teljesít a klinikai szakaszban, aztán a mindennapokban hol működnek, hol nem. A homeopátiás medicinákkal épp fordított a helyzet. Termékeink rendkívül szigorú minőségellenőrzési eljáráson esnek át, szó sincs arról, hogy csupán placebókat állítanánk elő. Az kétségtelen, hogy a pontos hatásmechanizmusokat még nem ismerjük, hiszen nem célmolekulákat gyártunk, mint az óriás gyógyszergyárak. Ugyanakkor a legújabb nanotechnológiai kutatások azt mutatják, hogy a rendkívül alacsony, a hagyományos műszerekkel gyakran kimutathatatlan mennyiségű hatóanyag igenis képes befolyásolni az élő rendszerek működését. Tudni kell, hogy a sorozatos hígítási lépések miatt a gyógyszer hatóanyag-tartalmának mérése nem lehetetlen, csak nagyon drága. Azt is fontos tudni, hogy bizonyos részegységek, szervek működésével tisztában vagyunk ugyan, de az egészről alig tudunk valamit. Példa erre az immunrendszer. Az egész mechanizmus feltérképezésének elején járunk. Az immunrendszer összetettsége és bonyolultsága miatt ma még egyáltalán nem tisztázott, hogy a most öngyógyítónak mondott folyamatok miféle hatásra aktivizálódnak. Az egyénre szabott gyógyításon alapuló homeopátia módszerei ugyanakkor 200 év alatt szűrődtek le, és kétségtelenül működnek. A homeopátia olyan tapasztalati háttérrel rendelkezik, amelyet kevés gyógymód mondhat el magáról.

 

– Talán azért, mert használóik erősen hisznek benne?

– A placebohatásra utal? Az emberek esetében ez elképzelhető, de az állatoknál már erősen kétséges. A lovak vagy a szarvasmarhák nem tudják, hogy kapnak-e egyáltalán valamit, mégis meggyógyulnak.

– Magyarországon hitvitákhoz hasonló indulatokat gerjeszt a homeopátiáról folytatott diskurzus. Védelmezői szerint a homeopátiát modern kori kuruzslásnak tartó orvosi ellenérveket részben a gyógyszercégek piacvesztéstől való félelme generálja. Osztja ezt az összeesküvés-elméletszerű véleményt?

– Nézze, a homeopátiás szerek globális forgalma mindössze a gyógyszervilágpiac 0,5 százalékát teszi ki, bár kétségtelen, hogy évről évre növekszünk. Ma a világon összesen körülbelül félmilliárd ember használja a homeopátiát rutinszerűen, ami szintén jelez valamit. Az is biztos, hogy hihetetlen anyagi erőforrások kellenek egy-egy új hatóanyag kifejlesztéséhez, egy-egy új gyógyszer piacra dobásához. Mi pedig szinte évszázada változatlan alapanyagokkal dolgozunk. A szkeptikusoknak és a hagyományos gyógyászat híveinek azt kellene megérteniük, hogy a homeopátia kiegészítő gyógymódokkal szolgál. Egyáltalán nem törünk kizárólagosságra. A különbség csak annyi, hogy az egyént és a szervezetének egészét nézzük, nem pedig a tünetekre és kiváltó okuk megszüntetésére koncentrálunk. A legjobb példa erre az onkológiai praxis, amely során például a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használjuk a szereinket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

homeopátia orvos interjúCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés