Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Pofonegyszerűen kezelhető a szürkehályog

2015.08.10. | Ötvenentúl.hu
Egy új szemcsepp feloldja a homályos látást okozó fehérjecsomókat. Az olcsón elkészíthető, könnyen beadható, naponta kétszer használandó csepp már akár öt éven belül forgalomba is kerülhet.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A kísérletek során az új szemcsepp feloldotta a nyugdíjas korú emberek több mint felének látását elhomályosító fehérjecsomókat.

A szürkehályogot jelenleg csak műtéti úton lehet kezelni, és bár az eljárás gyors és viszonylag kicsi beavatkozás, ez is a szövődmények némi kockázatával jár. Ráadásul az Egyesült Királyságban a pénz szűkében lévő egészségbiztosító meggondolja, hogy kinek támogatja a műtétet, ezért az ország bizonyos részein a betegek egy részével közölték, hogy még „túl jó” a látása a kezeléshez, pedig állapotuk már olyan súlyos, hogy képtelenek az autóvezetésre vagy az olvasásra. Más idős betegeknek csak az egyik szemén hajtják végre a beavatkozást.

Egy olcsó, de hatékony gyógyszer tehát azt jelentené, hogy sokkal több beteg juthatna hozzá a szükséges kezeléshez. Ráadásul nagyon izgalmas fejlemény az is, hogy ha időben elkezdik a szemcsepp használatát, az akár meg is előzheti a szürkehályog kifejlődését.

Szürkehályog akkor alakul ki, amikor a szemlencsében lévő fehérjék összecsomósodnak, homályossá teszik a lencsét, és megakadályozzák a fény áthaladását. Ha nem kezelik, a betegség teljes vaksághoz vezethet, és a szürkehályog az a szembetegség, amely a legtöbb vakságot okozza világszerte.

Amerikai kutatók a Nature szakfolyóiratban most arról számoltak be, hogy egy lanoszterol nevű vegyület, amely természetes módon jelen van az egészséges szemben, feloldja a szemlencsét elhomályosító fehérjecsomókat. Kísérleteikben a lanoszterol tartalmú szemcsepp idős kutyáknál bevált, amelyeknél az emberekhez hasonlóan az öregedéssel szürkehályog alakult ki. A készítmény nyulak szemlencséjében is feloldotta a szürkehályogot – írja a MediPress.

A szakértők úgy vélik, hogy fiatal korban a szervezet által előállított lanoszterol mennyisége elegendő a bekövetkező fehérjecsomósodás feloldásához. Az öregedéssel azonban fokozódik a csomósodás mértéke, és a termelődő lanoszterol mennyisége már nem elegendő ahhoz, hogy megbirkózzon vele. Ennek következtében kialakul a szürkehályog.

A Kalifornia Egyetem San Diegó-i fakultásának munkatársai elmondták, hogy mivel a lanoszterol természetes módon előfordul az emberi szemben, gyógyszerként való használata kétségtelenül biztonságos, ezért az első klinikai kísérletek remélhetőleg már egy-két év múlva elkezdődhetnek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kutatás szem orvosCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés