Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Depresszió nyugdíjaskorban

2015.12.14. | Brjeska Dóra
Melyek az időskori depresszió jellemzői, kiváltó okai, esetleg biokémiai háttere? Hova fordulhatunk, ha érintettnek érezzük magunkat?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Az öregkor a változások és a veszteségek ideje. Változnak a szerepek, a tennivalók és a környezet is, így teljesen természetes, hogy ebben a korban gyakran fordul elő depresszió. Bár az idősebbek között a legnagyobb és leggyakoribb problémákat a demencia okozza, ezen túl a depresszió a második leggyakoribb betegség, amely megnehezítheti a betegek és környezetük életét. Hazánkban ma a nyugdíjas korú lakosság nagyjából 15 százaléka szenved enyhébb vagy súlyosabb depressziótól, ami tovább nő azok között, akik öreg napjaikat idősek otthonában élik. Az időskori depresszió kezelése rendkívül fontos, azonban felismerése nem egyszerű, mert depresszió jelei és az időskorral járó változások összemosódnak. Nehezíti a diagnózist, hogy az idős emberek gyakran eltitkolják, ha problémáik vannak, nem fordulnak orvoshoz, és családtagjaikkal sem szeretnek betegségeikről beszélni.

A legfőbb jelek

A depresszió tünetei általánosságban az egész napos nyomott hangulat, az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyek addig fontosak voltak a beteg számára, az étkezés megváltozása, súlyvesztés vagy -gyarapodás. Gyakori a lelassult mozgás, a fáradtság, a túl sok alvás vagy az álmatlanság, de a betegek sokszor számolnak be bűntudatról, haszontalanságérzéséről, és a halál vagy az öngyilkosság gondolata is vissza-visszatér náluk. Ezzel szemben az öregkori depresszió tünetei gyakran eltérőek lehetnek, mivel a beteg már eleve egy megváltozott testi és szellemi állapotban van a kora és az esetleges betegségei miatt. Általában orvoshoz sem a kifejezett depressziós tünetek miatt kerül, sokkal inkább más testi betegségek vezetnek azokhoz a kivizsgálásokhoz, amelyek feltárhatják a valódi problémát. Az időskori depresszió legjellemzőbb jelei a szorongásos rohamok, a magány és a sikertelenség érzése. Megfigyelhető az alacsony önbizalom, a folyamatos hanyatlásérzés és olyan önpusztító, negatív gondolatok, amelyek kihatnak a családi kapcsolatokra is. Sokkal ritkábban jelenik meg azonban a hangulatzavar, a nyomottság, a szomorúság és az öngyilkosság emlegetése.
Természetesen nem minden betegnél fordul elő minden tünet. Ha a legjellemzőbb tünetek közül négy vagy öt állandósul, nem enyhül, esetleg még súlyosbodik is, a többi pedig rövid időközönként visszatér, valószínűsíthető a depressziós állapot.

Egészség, gyász, életmódváltás

Idős embereknél a depresszió megjelenésének leggyakoribb okai a szervezet működési zavarai, a megromlott egészségi állapot. Ezekhez társulhat a függetlenség elvesztésének érzése, a barátok, ismerősök elvesztése, a családban betöltött szerepek csökkenése, megözvegyülés és válás. Komoly problémát okozhat a nyugdíjazás, amely hatalmas törést jelent az addig megszokott életben, hiszen megváltoznak a mindennapok, a napi rutin és a társadalomban betöltött szerepek.

Kezelési lehetőségek

Az időseknél megjelenő depresszió kezelése egyáltalán nem egyszerű. Amellett, hogy nehéz felismerni a tüneteket, rengeteg előítélet él az öregséggel kapcsolatban, ami miatt ha gyanítható a depresszió jelenléte, akkor sem kapnak megfelelő kezelést. Sajnos a tüneteket sokszor egyszerűen az öregség velejárójának tekintik.
Enyhébb esetben elég lehet, ha a család nyújt segítséget, hogy a beteg jobban érezze magát. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy azok az időskorúak, akik unokáikkal jó kapcsolatot ápolnak, rendszeresen töltenek együtt hasznos időt, sokkal kevésbé vannak kitéve a depresszió veszélyének. Ugyanilyen jó hatású lehet, ha apróbb feladatokat kell ellátniuk, olyan elfoglaltságot találnak, amely megfelel az érdeklődésüknek és a lehetőségeiknek, hiszen így nem érzik magukat magányosnak és fölöslegesnek. Súlyosabb esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükség, ami állhat gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelésből.


Az anyaság nem mindig tesz boldoggá
Az anyaság nem csupán óriási öröm, hanem kemény, lemondásokkal járó fáradtságos munka. Néha pedig igazi rémálom.  tovább Tovább
A nők és a depresszió
Kétszer annyi nő depressziós, mint ahány férfi. A fő kérdés az: ennyivel gyengébbek a nők, vagy ennyivel nehezebb nőként boldogulni?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

életkor depresszió nyugdíj


hirdetes