Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Itt a nyár, itt a bélfertőzés

2013.07.02. | T. Puskás Ildikó
A nyár a kellemes élmények mellett, a meglehetősen kellemetlen bélfertőzéses megbetegedések időszaka is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A különböző kórokozók a nyári melegben jóval könnyebben találnak ideális életkörülményeket a szaporodásukhoz és a terjedésükhöz: elsősorban a nem megfelelően tárolt vagy nem gondosan megtisztított élelmiszerekben, sőt a használati tárgyakon is.
A mikroorganizmusok némelyike széklettel szennyezett élelmiszerrel vagy ivóvízzel terjed, de a tartósan magas hőmérséklet igencsak kedvez a nyers ételekben megtalálható kórokozók gyors szaporodásának is. A nyári szezonban frissen fogyasztott, földön termelt, trágyázott, ám csak felületesen megmosott zöldségektől, gyümölcsöktől is kaphatunk bélfertőzést.
A nem megfelelően elkészített (pl. alaposan át nem sütött húsfélék, elsősorban a csirke- és sertéshús) és helytelenül tárolt ételekkel a mikroorganizmusok ugyancsak bejuthatnak gyomor- és bélrendszerünkbe, ahol hasmenéses, hányásos tüneteket okozhatnak.

A harcias kórokozók

Gyerekeknél leggyakrabban a rota-, felnőtteknél a norovírus, a szalmonella és a campylo, az E-coli, valamint a shigella nevű baktériumok támadása hívja elő az akut hasmenést.
Bár a köztudatban a bélfertőzések – attól függetlenül, hogy milyen kórokozó idézi elő őket – utazási megbetegedésként élnek, valójában például a szalmonellabaktériumok akár a saját konyhánkban is beszerezhetők. További probléma, hogy továbbadhatjuk, mert emberről emberre is terjed(het), mégpedig közvetlen érintkezés, piszkos kéz, élelmiszerek, ivó- és fürdővíz, valamint fertőzött tárgyak útján.
Az utazások közben előforduló hasmenéses megbetegedéseknek körülbelül 40 százalékát az E-coli baktérium okozza. Bár egyik törzse (az E-coli 0157 H 7) nagyon ritka esetben végzetes is lehet, a fertőzöttségre utaló erős hasmenés többnyire egy-két nap után magától is elmúlik.
A vírusos eredetű bélfertőzések közül a calicivírus-fertőzés közvetlen módon, a beteggel történő érintkezés, illetve közvetetten, leginkább vírussal szennyezett tárgyak, ritkábban élelmiszerek és víz útján terjed.
Ugyancsak emberről emberre terjed a norovírus okozta, a bélfertőzés tüneteire (hányás, hasmenés) hasonlító gyomorhurut, elsősorban zárt közösségekben, vagy olyan helyen, ahol sok ember tartózkodik egyidejűleg. Bár az antibiotikumok a vírussal szemben hatástalanok, a heveny megbetegedéssel járó kellemetlen tünetek – sok folyadék fogyasztása mellett – gyors lefolyásúak, azaz maguktól is elmúlnak.

Jobb félni, mint megijedni?

A nyári bélfertőzések azért veszélyesek, mert járványszerűen terjedhetnek – különösen rossz életkörülmények és higiénés viszonyok között.
Ezekkel főleg azoknak kell számolniuk, akik ún. fejlődő (harmadik világbeli) országokban nyaralnak.
Ezeknek a „szezonálisnak” is nevezhető betegségeknek a megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk, amennyiben fokozott gondot fordítunk a személyes higiéniára. Az ún. egzotikus országokban csak jól átsütött ételeket, magunk meghámozta gyümölcsöt és forralt vagy palackozott vizet fogyasszunk. Lehetőleg ne együnk nyers zöldség- és gyümölcssalátát.
Bár az akut fertőző hasmenéses megbetegedéseknél is indokolt lehet az orvosi vizsgálat, ha utazás, nyaralás közben betegszünk meg, és nincs a közelben orvos, az öngyógyítás is gyakran hatásos – elsősorban láz- és hányáscsillapító gyógyszerekkel, valamint bő folyadékbevitellel, kímélő étrenddel stabilizálhatjuk egészségi állapotunkat. Nagyon idős embereknek, kisgyerekeknek, valamint súlyos, krónikus betegeknek természetesen sürgős orvosi segítségre lehet szükségük (pl. infúzióra, ha beteg sűrűn hány, nem marad meg benne a folyadék, ezért a kiszáradás veszélye fenyegeti).

Mikor nyúljunk gyógyszer után?

Mivel a bélfertőzés kínzó, sőt olykor ijesztő tünetekkel járhat, sokan bevetik a különféle gyógyszereket annak érdekében, hogy mielőbb talpra álljanak. Ezzel szemben az orvosok azt ajánlják, hogy csak akkor használjunk hányáscsillapítókat, különféle hasfogó gyógyszereket, ha órákon át megállíthatatlannak tűnik a hányás, ha a szinte kortyonként elfogyasztott sós, cukros folyadékot is azonnal kihányjuk, ha már vízszerű székletet ürítünk.
A láz csillapítását is csak a 38 fok feletti testhőmérsékletnél ajánlják.
Az antibiotikus kezelés csak tartós láz, véres-gennyes széklet, kínzó hasgörcsök mellett indokolt. A bélfertőzéses megbetegedések többségére is igaz, ami a náthára: az amúgy egészséges emberek gyógyszerrel is, gyógyszer nélkül is pár nap alatt kilábalnak belőle. Nagyon fontos tudni, hogy következtében a betegség továbbterjedhet, ezért mind a betegnek, mind a környezetében élőknek/tartózkodóknak fokozott gondot kell fordítaniuk a higiénés szabályok betartására.
A tünetek megszűntével csak fokozatosan szabad visszatérni az eredeti étrendhez. A tej és a zsíros, rostos ételek fogyasztásától 1-2 hétig ajánlatos tartózkodni, vagyis nem szabad megterhelni a gyomor- és bélrendszert.

Így fertőtlenítsük a vizet!

  • Ahol a víz minősége rossz, pusztán a víz szűrése nem elegendő megbízható ivóvíz készítéséhez.
  • Ötperces forralással tökéletesen fertőtlenítheted a vizet. A magas hőmérséklet elpusztítja a leggyakoribb, hasmenést okozó baktériumokat, a hepatitis A vírust és a különféle parazitákat (még az olyan magaslatokon is, ahol a víz 100°C alatt forr).
  • Egy liter vizet fél óra alatt fertőtleníthetünk úgy is, ha 2 csepp 2 százalékos jódoldatot adunk hozzá. Nagyon hideg víz tökéletes csírátlanításához 2 órára van szükség.
  • Fontos tudni, hogy a chloramintabletták nyirkos levegőn, párás éghajlatú vidékeken elporladnak. A víz fertőtlenítéséhez fél óra javasolt, és ízjavítóként thiosulphatra is szükség van.

Hogy kerülnek a fertőzések...
Aki megteheti, az ünnepekben előszeretettel utazik valamelyik távoli üdülőhelyre. Ám az üdülés kellemetlen fordulatot is vehet.  tovább Tovább
Amit utazás előtt feltétlenül tudnod...
Mit tegyél, hogy elejét vedd, baj esetén kezelni tudd az ízületek okozta gyötrelmeket? Tippek üdülni indulóknak.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

veszélyes bélfertőzés nyárCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés