Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. október 26. vasárnap, Dömötör   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A pitvarfibrilláció és halálos következménye

2013.04.21. | Ötvenentúl.hu
A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy speciális fajtája. Tartós fennállása végzetes következménnyel járhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A stroke, amelyet magyarul – helytelenül – agyvérzésnek is nevez a köznyelv, többféle módon is létrejöhet. Az egyik – amikor az „agyvérzés” elnevezés helytálló – valóban agyi eredetű vérzéssel jár, ez azonban csak a stroke-os esetek kevesebb mint 13 százalékát teszi ki. Olykor egy átmeneti vérrög okozhat úgynevezett „mini stroke”-ot, az esetek legnagyobb hányadában pedig – mintegy 87 százalékban – az agyat vérrel ellátó erek valamelyikébe kerül vérrög (orvosi szóval trombus), és ez okoz szélütést. Az utóbbi két eset, amelyben tehát nem helytálló agyvérzésként hivatkozni a stroke-ra, nem vérzéssel, hanem átmeneti vagy tartós agyi érelzáródással jár.

Akcióban a stroke megelőzéséért

Az „Akcióban a stroke megelőzéséért” kezdeményezést a stroke azon típusainak hatékonyabb megelőzéséért indították, amelyben az agyba kerülő – és a helytelen szívműködés következtében kialakuló – vérrögök okozzák a problémát. Ismert ugyanis, hogy a pitvarremegésnek vagy pitvarfibrillációnak nevezett jelenség a stroke egyik legfontosabb, ám időben felismerve hatékonyan kiküszöbölhető kockázati tényezője.
– A szív rejtett zugaiban – az úgynevezett fülcsékben – lelassulhat vagy akár meg is állhat a vér áramlása. Ez nem történik meg, ha a szív minden része ütemesen dolgozik, egyes szívbetegségek, vagy pusztán az idősebb kor miatt ez azonban könnyen bekövetkezhet. A szívüregi vérrögképződésre többféle szívbetegség is hajlamosít, a leggyakoribb ok azonban a pitvarfibrilláció. Ma Magyarországon nagyjából 300 000 körül van azok száma, akiket érint vagy érintett ez az állapot – mondta az akció keretében megrendezett sajtóbeszélgetésen dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának soron következő elnöke.

Mi az a pitvarfibrilláció és hogyan alakul ki?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egyik speciális fajtája. Szívritmuszavar akkor alakul ki, amikor a szívben terjedő – a pitvarok és a kamrák rendszeres összehúzódásáért felelős – ingerület a jobb pitvarban található, ingerületkeltő szinuszcsomóból nem a szokásos úton jut el a kamrák felé. Pitvarfibrilláció esetén – a pitvarokon belül – több szabálytalan ingerületfront is kering. Mivel a szívben mindig van olyan terület, amely éppen ingerelhető, a kezdeti szívritmuszavar idővel akár állandósulhat is. A szívpitvarokban ekkor 350–600/perc körülivé is válhat az összehúzódási gyakoriság. Mivel ez túl gyors és túl szabálytalan, hosszabb idő után a remegéshez hasonló állapot léphet fel.
– A pitvarremegés főként lappangó volta miatt lehet igen veszélyes. Ha valakinél ez az állapot sokáig fennáll, a szívverés egy idő után akár teljes mértékben is elveszítheti korábbi ritmusosságát. A szív ilyenkor gyakorlatilag összevissza ver. A pitvarremegésnek sajnos ez az egyetlen igazán komoly, feltűnő tünete – magyarázta dr. Kiss Róbert Gábor.
Mivel ez már rendszerint igen súlyos állapot, a betegeket meg kell tanítani rá, hogy a pitvarremegést az ennél korábbi, jóval enyhébb stádiumban is észlelni tudják. – Erre alkalmas lehet például az, ha a nyaki ütőerünkön kitapintjuk a pulzusunkat. Egy másik lehetőség, ha elektronikus vérnyomásmérővel mérjük a vérnyomásunkat. A készülék pittyegni fog, ha a szívverésünk rendszertelennek bizonyul, és ilyenkor nem kell mást tenni, mint kardiológiai vizsgálatra menni. EKG-val már könnyedén diagnosztizálható az esetleges pitvarremegés – ismertette a szív eredetű szélütés otthoni megelőzésének lehetőségeit dr. Kiss Róbert Gábor.


A szívritmuszavartól a stroke-ig
A szélütéses esetek negyede köthető a szívritmuszavarhoz. A pusztító rendellenesség kialakulása kis odafigyeléssel megelőzhető.  tovább Tovább
A stroke apró jelei
A stroke felismerésének gyorsasága kulcsfontosságú, ezért mindenkinek ismernie kell a szélütésre utaló jeleket.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szív szívbetegség Lehet élni fájdalom nélkül! (x) TENA Nedves mosdatókesztyű (x) Hajmosás víz nélkül?! (x) Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x) Íme az új Peugeot 508! (x) stroke Mindent a gyógynövényekről! (x) Beach Boys - először Magyarországon! (x) Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés