Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A pitvarfibrilláció és halálos következménye

2013.04.21. | Ötvenentúl.hu
A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy speciális fajtája. Tartós fennállása végzetes következménnyel járhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A stroke, amelyet magyarul – helytelenül – agyvérzésnek is nevez a köznyelv, többféle módon is létrejöhet. Az egyik – amikor az „agyvérzés” elnevezés helytálló – valóban agyi eredetű vérzéssel jár, ez azonban csak a stroke-os esetek kevesebb mint 13 százalékát teszi ki. Olykor egy átmeneti vérrög okozhat úgynevezett „mini stroke”-ot, az esetek legnagyobb hányadában pedig – mintegy 87 százalékban – az agyat vérrel ellátó erek valamelyikébe kerül vérrög (orvosi szóval trombus), és ez okoz szélütést. Az utóbbi két eset, amelyben tehát nem helytálló agyvérzésként hivatkozni a stroke-ra, nem vérzéssel, hanem átmeneti vagy tartós agyi érelzáródással jár.

Akcióban a stroke megelőzéséért

Az „Akcióban a stroke megelőzéséért” kezdeményezést a stroke azon típusainak hatékonyabb megelőzéséért indították, amelyben az agyba kerülő – és a helytelen szívműködés következtében kialakuló – vérrögök okozzák a problémát. Ismert ugyanis, hogy a pitvarremegésnek vagy pitvarfibrillációnak nevezett jelenség a stroke egyik legfontosabb, ám időben felismerve hatékonyan kiküszöbölhető kockázati tényezője.
– A szív rejtett zugaiban – az úgynevezett fülcsékben – lelassulhat vagy akár meg is állhat a vér áramlása. Ez nem történik meg, ha a szív minden része ütemesen dolgozik, egyes szívbetegségek, vagy pusztán az idősebb kor miatt ez azonban könnyen bekövetkezhet. A szívüregi vérrögképződésre többféle szívbetegség is hajlamosít, a leggyakoribb ok azonban a pitvarfibrilláció. Ma Magyarországon nagyjából 300 000 körül van azok száma, akiket érint vagy érintett ez az állapot – mondta az akció keretében megrendezett sajtóbeszélgetésen dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának soron következő elnöke.

Mi az a pitvarfibrilláció és hogyan alakul ki?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egyik speciális fajtája. Szívritmuszavar akkor alakul ki, amikor a szívben terjedő – a pitvarok és a kamrák rendszeres összehúzódásáért felelős – ingerület a jobb pitvarban található, ingerületkeltő szinuszcsomóból nem a szokásos úton jut el a kamrák felé. Pitvarfibrilláció esetén – a pitvarokon belül – több szabálytalan ingerületfront is kering. Mivel a szívben mindig van olyan terület, amely éppen ingerelhető, a kezdeti szívritmuszavar idővel akár állandósulhat is. A szívpitvarokban ekkor 350–600/perc körülivé is válhat az összehúzódási gyakoriság. Mivel ez túl gyors és túl szabálytalan, hosszabb idő után a remegéshez hasonló állapot léphet fel.
– A pitvarremegés főként lappangó volta miatt lehet igen veszélyes. Ha valakinél ez az állapot sokáig fennáll, a szívverés egy idő után akár teljes mértékben is elveszítheti korábbi ritmusosságát. A szív ilyenkor gyakorlatilag összevissza ver. A pitvarremegésnek sajnos ez az egyetlen igazán komoly, feltűnő tünete – magyarázta dr. Kiss Róbert Gábor.
Mivel ez már rendszerint igen súlyos állapot, a betegeket meg kell tanítani rá, hogy a pitvarremegést az ennél korábbi, jóval enyhébb stádiumban is észlelni tudják. – Erre alkalmas lehet például az, ha a nyaki ütőerünkön kitapintjuk a pulzusunkat. Egy másik lehetőség, ha elektronikus vérnyomásmérővel mérjük a vérnyomásunkat. A készülék pittyegni fog, ha a szívverésünk rendszertelennek bizonyul, és ilyenkor nem kell mást tenni, mint kardiológiai vizsgálatra menni. EKG-val már könnyedén diagnosztizálható az esetleges pitvarremegés – ismertette a szív eredetű szélütés otthoni megelőzésének lehetőségeit dr. Kiss Róbert Gábor.


A szívritmuszavartól a stroke-ig
A szélütéses esetek negyede köthető a szívritmuszavarhoz. A pusztító rendellenesség kialakulása kis odafigyeléssel megelőzhető.  tovább Tovább
A stroke apró jelei
A stroke felismerésének gyorsasága kulcsfontosságú, ezért mindenkinek ismernie kell a szélütésre utaló jeleket.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szív szívbetegség strokeCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés