Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

6 érdekes tény a D-vitaminról

2013.03.29. | Erdei-Nagy Virág
Azt hiszed, már mindent hallottál erről a nélkülözhetetlen anyagról? Tudj meg érdekes tényeket a D-vitaminról!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Bár a D-vitamin csontokra gyakorolt hatása már az 1920-as évektől ismert, az utóbbi években számos egyéb, a szervezetben játszott szerepe került az érdeklődés középpontjába.

1. Nem is vitamin

Kiderült, hogy a biológiai hatások révén, amelyekben aktív résztvevő, sokkal inkább hormonnak tekinthető, mint egyszerű vitaminnak. Az aktivált D-vitamin valójában szteroid hormon, amelynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén működésében vesz részt.

2. Csak kevés táplálékban fordul elő

A szervezet zavartalan működéséhez megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szükség, amelyhez háromféle úton jutunk hozzá. Egyfelől a táplálékkal kerül a szervezetbe (a növényi tápanyagokban D2-, míg a halakban, halolajokban D3-vitamin formájában található meg), másfelől a bőrben képződik, valamint külső forrásból, táplálékkiegészítők formájában juthatunk hozzá. Természetes összetevőként csak nagyon kevés táplálék tartalmaz D-vitamint, csak a zsíros halak, a lazac, a tonhal és a tőkemáj. Ezért étrendi forrásból szinte teljesen lehetetlen megfelelő mennyiségű D-vitamint fogyasztani, különösen a magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve.

3. Képződéséhez naponta napoznunk kell

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B sugarai. Ehhez direkt napfénybesugárzásra van szükség, legalább naponta 15 percen keresztül. Sötét bőrszínűeknél azonban ennél sokkal magasabb expozíciós időre van szükség! Érdemes tudni, hogy időskorban jelentősen lecsökken a D-vitamin-szintézis, 70 éves korban csupán negyedannyi képződik, mint azonos bőrszínű 20 éves emberben. Különösen kritikusak a télutó hónapjai. Nálunk késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.

4. Nem csak a csontritkulást előzi meg

Alacsony D-vitamin-szint mellett a kalcium felszívódása csökken, gyorsul a csontok átépülésének sebessége, összességében csontvesztés alakul ki. Mindemellett csökken az izmok ereje, növekszik az elesések és a belőlük eredő csonttörések száma. A D-vitamin önmagában nem képes ugyan a csontritkulás kezelésére, hiányában azonban az oszteoporózis kezelésére használatos készítmények hatása jelentősen csökken. A D-vitamin szerepet játszik több autoimmun-betegség, fertőzés, szív- és érrendszeri kórkép, illetve tumor megelőzésében. Alacsony D-vitamin-szint mellett nagyobbnak találták a szívinfarktus kockázatát. A D-vitamin védő szerepe több lépcsőben, az erek simaizom sejtjeinek védelmével, a gyulladás, az érfal-elmeszesedés gátlásával, valamint a vese hormontermelésének útján érvényesül. A legújabb kutatások megállapították, hogy mind a D-vitamin hiánya, mind pedig az ennek következtében kialakuló provitamintúlsúly növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, és az öregedési folyamatokat is gyorsítja. Ezenkívül számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin előnyösen befolyásolja a zsírsejtek pusztulását és a kóros testzsírok felhalmozódását.

5. A magyarok többségének túl alacsony a D-vitamin-szintje

Magyarországon az emberek többségének túl alacsony a D-vitamin-szintje. Mindenkinek érdemes megméretnie, hogy mekkora az értéke. Ez rutin vérvétellel megmondható. A 25(OH) D-vitamin szintjét kell meghatározni, és az eredményből eldönthető, hogy szükséges-e a pótlás. A magyar orvostársadalom nemrégiben megfogalmazott szakmai állásfoglalása 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét javasolja táplálékkiegészítő formájában felnőtteknek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is lehet.

6. A túl sok napozás nem jó

Bár normálisan a D-vitamin 90 százaléka a napsugarak hatására a bőrben képződik, egyre több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, hanem egy bizonyos szinten állandósul. A sok napozás tehát nem eredményez sok D-vitamint, viszont a napsugarak káros hatásai mind jobban érvényesülnek. A bőrgyógyászok szerint a D-vitamin pótlása több veszélytelen forrásból is biztonságosan megoldható, ezért a szolárium nem ajánlott. Elszomorító az a hazai kutatási adat, miszerint az általános iskolás gyermekek 3 százaléka és a középiskolás gyermekek 12 százaléka jár szoláriumba. Ezzel kapcsolatban a szakemberek a német példa követését javasolják, vagyis a 18 éven aluliak körében a szoláriumozás korlátozását.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

érdekes D-vitamin vitaminCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés