Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A visszereseknek most jön a neheze!

2013.03.02. | Ötvenentúl.hu
A tavasz közeledtével erősödhet a lábakban a visszeres fájdalom. A meleg hatására az erek tágulnak, lassul a keringés.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A vénás elégtelenség tünete a feszítő lábfájdalom, a lábszár- és bokadagadás, az éjszakai lábikragörcs, később a boka körüli bőrelváltozások, amelyeket szakorvos enyhíteni tud – figyelmeztet a dr. Kósa Éva a Trombózisközpont angiológus szakorvosa.

Szívtől lábig

A vénabillentyűk feladata annak megakadályozása, hogy álló helyzetben az alacsony nyomású vénás rendszerben a véroszlop visszazúduljon a bokához. Mozgáskor az összehúzódó izomzat pumpaként segíti e billentyűk záródását, így a vér visszajut a szívbe, és működik a vénás keringés. A lábak vénáiban zsilipként működnek a billentyűk, amelyek tartós nyomásra, például a folyamatos állómunkát végzőknél idővel károsodhatnak, ezáltal záródásuk elégtelenné válik, és kialakulnak a visszérelégtelenség tünetei. A visszerek vagy seprűerek megjelenése azonban nem mindig társul a vénás elégtelenség tüneteivel. Vénabillentyűk mind a felületes, mind a mélyvénákban megtalálhatók, ezért ha valakinek „csak” a mélyvénás billentyűi nem zárnak jól, látható visszértágulatok nélkül is lehetnek változó súlyosságú vénás elégtelenségre jellemző tünetei, vagyis nap végére bedagadhat a bokája, elnehezülhet a lába – foglalja össze a baj okát és fő tüneteit a doktornő.

Tavaszi fájdalom

A tél tünetmentes lehet, de a jó idő általában visszahozza a fájdalmat – magyarázza dr. Kósa Éva. Ilyenkor az estére bedagadt láb vízszintesbe helyezése után, a gravitáció „megszűnésével” csökken a nyomás, és az egész nap pangó vér könnyebben áramlik vissza a szív felé, szállítva az egész napos állással vagy üléssel felhalmozódott salakanyagokat, és fokozva a tüneteket. Az esti-éjjeli fájdalom és görcsök után reggelre a beteg lábaiból eltűnik a duzzanat, de másnap kezdődik minden elölről. A tartósan fennálló vénás elégtelenség szövődményeként kékes-lilás hajszálerek, barnás elszíneződések jelenhetnek meg a boka körül. Ez utóbbiak a nyomás hatására a bőrben lerakódott festékanyagok, és jelenlétük végleges. A tünetek fokozódhatnak, és kezeletlenül a bőr a boka körül övszerűen megkeményedhet, végső esetben vénás fekély is kialakulhat. Idejében tanácsos tehát felkeresni egy érspecialistát.

A szövődmények megelőzhetők

A vénás elégtelenség okozta fájdalom enyhítésére a súlyosságtól függően többféle terápiát javasol a szakorvos. Mozgásra, tornára, úszásra, biciklizésre, a lábak felpolcolására enyhülnek a fájdalmas-görcsös tünetek. Szintén csökkenti a fájdalmat a hideg-meleg vizes váltózuhany.
Alapkezelést jelent a vénákra ható ún. venotonikumok kúraszerű alkalmazása, illetve a visszérkenőcsök használata. A lábdagadás és a bőrjelenségek fennállásakor visszérzoknit vagy visszérharisnyát tanácsos viselni. Ezek a kívülről gyakorolt nyomással az izompumpa-funkciót erősítik.
Egyes esetekben, amikor a vénás elégtelenség oka egy felületes visszér nagyfokú tágulata, sebészi beavatkozás is szükséges lehet. Általánosságban elmondható, hogy a meleg vizes fürdőt kerülni kell, és ellenjavalltak a hasi nyomásfokozódással járó sportok, például a nagy súlyokkal súlyzózás is.
A vénabillentyűk megjavítására, cseréjére nincs lehetőség, de a vénás elégtelenség súlyos szövődményeinek kialakulása sikeresen megelőzhető. Álló foglalkozásúaknak már az enyhe tünetek megjelenésekor érdemes szakembert felkeresniük, hiszen a kellő időben alkalmazott kompressziós kezeléssel súlyos fájdalmat és panaszokat lehet megelőzni – összegzi a legfontosabb következtetést dr. Kósa Éva angiológus, a Trombózisközpont szakorvosa.


10 tanács visszereseknek
Akinek visszeresek a lábai, annak a forró nyári napokon különösen figyelnie kell végtagjai jelzéseire. Ezek akár vészhelyzetre is utalhatnak.  tovább Tovább
Fáradt, duzzadt, visszeres? –...
Lábdagadás? Visszér? Ne aggódj, sokszor orvosi segítség nélkül is megszüntethetőek a panaszok!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tavasz orvos visszérCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés